ЕС засили контрола над оръжейното ембарго срещу сирийския режим

Разширен е и списъкът на лица, свързани с репресии
Обновена: 23 юли 2012 17:22 | 23 юли 2012 17:22, Елка Василева
5
ЕС засили контрола над оръжейното ембарго срещу сирийския режим
Дамаск, 22 юли 2012 г. Снимка: Reuters

Европейският съюз засили санкциите срещу Сирия и поиска страните членки да проверяват кораби и самолети, пренасящи подозрителни товари за близкоизточната държава, предаде Асошиейтед прес.

На заседание на външните министри ЕС разшири с 29 имена списъка с над 170 сирийски физически и юридически лица, за които се предполага, че са свързани с репресии или че се облагодетелстват от режима на президента Башар Асад.

Одобрен бе и план за изпълнение на наложеното от ЕС оръжейно ембарго срещу Сирия с изискване за проверки на територията или в териториалните води на държавите членки.

Външните министри от ЕС предупредиха, че разрастването на насилието в Сирия предизвиква бежанска криза за съседите й.

Още по темата

"Нашето решение ще засили санкциите срещу режима на Асад и също така ще помогне на съседните страни, главно Йордания и Ливан, които ще трябва да приемат много от бежанците", каза френският външен министър Лоран Фабиюс.

ООН заяви миналата седмица, че броят на сирийските бежанци, които са поискали помощ от нея, се е увеличил почти три пъти от април, надхвърляйки 112 000.

ЕС забрани износа на оръжия за Сирия през май 2011 г., но досега държавите членки имаха право да решават дали да проверяват стоки, за които се предполага, че нарушават наказателната мярка.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Ащън каза, че санкциите са част от усилията за оказване на натиск върху сирийския режим."Те ще предотвратят достигането на оръжия до Сирия", заяви тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Стоманения преди 11 години
ЕС - ембарго за Сирия, а Щатите в същото време им сипват оръжие колкото влезе... това ако не е двоен стандарт... и после подкрепят демокрацията... каква демокрация е това, като е в резултат на наемническо-терористични действия, финансирани и подкрепяни отвън? Това си е стандартния сценарий на ЦРУ за преврат в подони страни... АКО НАРОДЪТ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ ИГРАЯТ ПО СВИРКАТА НА ЯНКИТЕ - ТРЯБВА ДА СЕ НАКАЖАТ С ВОЙНА! ТОВА Е АМЕРИКАНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ - ЗА ИЗНОС!!!
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко това е с много слаб ефект , на времето така се лигавеха с Югославия а Милошевич докара до там нещата , че да загинат 200 000 души , за съжаление всичко зависи от ината на един дребен човечец с полузиатска физиономия и огромни амбиции , сещате се кой нали.
3
3
 
8
 
! Отговори
славянин преди 11 години
ЕС е пред разпад и в тежка финансово-икономическо-политическа криза и само се чуди как да хвърля прах в очите на поданиците си! Не искат да си признаят, че развитият им капитализъм си е изпял песента, най-големият им проблем бил Башар Асад - някой вярва ли в този виц!?
2
8
 
6
 
! Отговори
A1 преди 11 години
Само така!Това отдавна трябваше да стане факт.
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей тва е то, забраняват износа на оръжия за Сирия и в същото време изнасят оръжия за така наречените "бунтовници" и "борци за свобода"... Лицемерието на западняка край няма...