Асад представи план за "политическо уреждане" на кризата

Сирийската опозиция вече отхвърли мирната инициатива
6 яну 2013 19:29, Елка Василева
50
Асад представи план за "политическо уреждане" на кризата
Асад представи план за политическо решение на кризата. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Сирия Башар Асад представи днес в реч план за "политическо решение" с цел да се сложи край на конфликта, който според ООН е отнел живота на над 60 хиляди души, посочва Франс прес.

Планът на Асад включва три етапа. Основните елементи на плана, които според АФП ще бъдат представени и официално от правителството в рамките на "национална харта", предстои да бъдат одобрени на референдум.

През първия етап се предвижда "страните, които въоръжават терористите", да поемат ангажимента да прекратят отпускането на финансова помощ. Едновременно с това се предвижда да бъде сложен край на "терористичните операции", за да се даде възможност на бежанците да се завърнат у дома. Сирийската армия също ще прекрати операциите си, като си запази правото да реагира в случай на заплаха за националната сигурност. През първия етап се предлага да бъде създаден механизъм, който да следи дали замесените в конфликта страни спазват поетите от тях задължения,като специално внимание се отделя на контрола върху границите.

През втория етап правителството предлага да организира конференция за национален диалог, в която да участват всички страни, замесени в конфликта. Паралелно с това се предвижда да бъде изготвен текстът на Национална харта, която защищава суверенитета на Сирия, нейното единство и териториална цялост, като се отхвърля външната намеса, тероризмът и насилието. Националната харта ще бъде предложена за одобрение на референдум.

Следващата стъпка според плана на Асад е да бъде създадено разширено правителство с представители на всички слоеве на обществото, чиято основна задача ще бъде да прилага Националната харта. Негова задача ще бъде и организирането на парламентарни избори /АФП посочва, че на този етап не става дума за президентски избори/.

През третия етап, който би трябвало да настъпи след изборите, се предвижда в съответствие с конституцията да бъде създадено ново правителство. Веднага след това в страната трябва да се свика национална конференция за помирение, след което всички арестувани по време на въоръжения конфликт да бъдат амнистирани.

Сирийската опозиция вече отхвърли мирната инициатива, предложена в днешната реч на президента Башар Асад и заяви, че целта й е да осуети дипломатическите усилия за слагане край на гражданската война в страната, предаде Ройтерс.

Сирийският президент Башар Асад трябва да напусне властта, за да може да се постигне политическо решение на войната в страната му, заяви говорител на върховния комисар на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Ащън.

Британският външен министър Уилям Хейг обвини Башар Асад в лицемерие и заяви, че отправеният в речта му призив за мирна инициатива няма да заблуди никого.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че сирийският президент Башар Асад просто е повтарял празни обещания по време на днешната си реч в Дамаск и призова за бърз преход в разкъсваната от войната страна, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
25
 
4
 
! Отговори
Истината преди 11 години
До Анонимен 26ДА ,АЗ ПРЕДАВАМ ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЯТА КАКО СЕ ИЗРАЗИ ! И ДНЕС ХРАБРИТЕ ВЪСТАНИЧЕСКИ БОЙЦИ УНИЩОЖИХА ДЕСЕТКИ ОТ ПАЛАЧИТЕ НА АСАД И УВЕРЕНО НАПРЕДВАТ КЪМ ДАМАСК. ЛИКУВАЙТЕ , ЕТО ФАКТИТЕ ........Съобщава се за тежки боеве и в предградията на столицата Дамаск. По време на въздушните бомбардировки и танковите атаки в Дамаск са били убити 74 души. Същевременно и опозиционните сили предприемат контранастъпления в редица райони на страната. Опозиционните сили са установили контрол над голяма част от територията на провинция Идлиб. Атакуват се казарми и военни обекти на сирийската армия и в ръцете на опозицията е попаднало голямо количество лека и тежка бойна техника и оръжие.
18
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ИстинатаТоа па. *** тъпака. Ти да не предаваш директно от мястото на събитието ? ***. А за Кадафи, мислиш ли че му пука. Нали си живя царски няколко десетилетия, дреме му че е мъртъв. Докато ти ***, ти едвам едвам броиш жълти стотинки да си платиш сметката за ток. А Кадафито пиеше шампанско за хиляди долари.
17
5
 
22
 
! Отговори
истинската истина преди 11 години
До Истинатахаха аве ей синко, Асад вече цяла година бил до стената по вашите приказки. всеки месец все бил притиснат до стената, пък още управлява. е как става този номер? ;) хахаха *** тъпия ти ***. аре марш псе.
16
4
 
23
 
! Отговори
До 18 преди 11 години
И либийците цъфнаха и вързаха. А защо няма никакви новини от Либия. Като как е при своодата. А да хората са много доволни. Имената на доволните могат да се поберат в оставащите символи
15
4
 
7
 
! Отговори
до 18 преди 11 години
Хайде сега *** виж другата статия дето Асад призовава сирийците да смажат терористите, после ела пак хубаво помисли как тая статия е в пълен разрез със другата и как хамериканосите забуждават хората после коментирай.
14
5
 
9
 
! Отговори
BG преди 11 години
TELEVIZIONNIA KANAL RT(RUSIA TUDEY) SAOBSTI CHE NA STRANATA NA BUNTOVNICITE SE BIAT HORA OT AL-KAIDA(S ORUJIE OT AMERICA)......
13
2
 
12
 
! Отговори
Гьобелс преди 11 години
Защо на ""страните, които въоръжават терористите"" и ""терористичните операции"" са поставени кавички?!?
12
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да живее Башар Ал Асад
11
34
 
4
 
! Отговори
Истината преди 11 години
БАШАР АСАД Е ИЗПРАВЕН ДО СТЕНАТА ! АСАД ТЪРСИ СПАСЕНИЕ С ИЗМИСЛЕНИЯ ОТ НЕГО ТАКА НАРЕЧЕН МИРЕН ПЛАН. ПОДРАЗДЕЛЕНИЯТА НА ХРАБРИТЕ ВЪСТАНИЧЕСКИ ОПОЗИ ЦИОННИ БОЙЦИ ВСЕКИ ДЕН ПРЕВЗЕМАТ ГРАД СЛЕД ГРАД ! ПРИБЛИЖАВАТ СЕ УВЕРЕНО КЪМ ДАМАСК И СКОРО ПРЕДСТОИ РЕШИТЕЛНАТА БИТКА ЗА СТОЛИЦАТА. ОТ ПРОВИНЦИЯТА ВСЕКИДНЕВНО ХИЛЯДИ БОЙЦИ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАТ КЪМ ОПОЗИЦИОННИТЕ ОТРЯДИ. НЕ ВИ ЛИ ИЗГЛЕЖДА ИДЕНТИЧНО ПОЛОЖЕНИЕТО С ЛИБИЯ ! И ТАМ ПОСТЕПЕННО ВЪСТАНИЦИТЕ ОБКРЪЖИХА ТРИПОЛИ И УБИХА КАДАФИ КАТО КУЧЕ !
10
4
 
18
 
! Отговори
BG преди 11 години
BRAVO NA BASHAR....ZA PURVI PUT ALKAIDA I AMERICA ,YADAT ZDRAVO BOI ZAEDNO....
9
3
 
4
 
! Отговори
Стар сърбин преди 11 години
ГОТОВ Е !
8
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Tелевизионният канал "Ал Джазирa" съобщи,че пилот от сирийските ВВС е избягал със самолета си в Турция. Той се е приземил на летището на турския град Адана, недалеч от сирийската граница."A тази новина що я няма тук?Ще подразни настроението на форумните национал-комунисти?Затова ли?
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ние не трябва да бъдем толкова гостоприемни към тези ,,приятелчета'', които казвате се настанили по ,,Симеон''. И не трябва мен да ме притеснява какво ще им кажа в Моята България, а те да си обират партакешите и да си отиват в добрия арабски мюсюлмански свят или при онези от Запада, които лаят против Асад.
6
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
I Kadafi praveshe sabrania i pokazvaha naroda uj kolko go obi4a no nakraya mu vkaraha kol v g....
5
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Bay Ganyo tova li podkrepqsh,vij be vij kvo napravi ot stranata si vashiqt Asad tova li iskate,toy e ve4e martav kolkoto i da se pravi 4e ne mu puka dnite sa mu prebroeni
4
2
 
26
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
Тея твоите приятелчета по "Симеон" с бради без мустаци ли са? Те са от ония, дето ще вдигат втора джания в Гоце Делчев за има-няма 500 мюсюлмани срещо 18 хил. християни с две църкви.Аз такива сирийци бих ги държал по-далечко от България!
3
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе кво ще нареждат Турция и Катар какво да става в Сирия! Сирийците са 22 млн., от тях има в момента 2-3 млн. бежанци. Поне 10-12 млн. сирийци подкрепят Асад вътре в Сирия. На някой прави ли му впечатление, че няма никъде масово дезертиране на военни части - всички са му верни на Башар! *** нямат никаква подкрепа от населението, затова избиват цели семейства и села и после приписват на армията убийствата! Ако спрат да се месят от чужбина, конфликтът ще приключи за 2 седмици
2
5
 
48
 
! Отговори
Сашо преди 11 години
Това не е никаква опозиция а шайка озверели,платени от сащ,терористи,ако бяха истинска политическа опозиция и ги интересуваше народа те щяха да прекратят това клане на собствения си народ от ислямски те терористи,но явно господарите от сащ и турция не искат мир а кръв.............
1
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да не кажете после, че демократичният свят желае МИР! Демократичният свят храни терористи с парите на данъкоплатците си!