Асад призова сирийците към "война в защита на нацията"

"Ще жертваме за теб кръвта и душата си, Башар!"
6 яну 2013 15:54, Елка Василева
226
Асад призова сирийците към "война в защита на нацията"
Башар Асад. Снимка: архив, Reuters

Сирийският президент Башар Асад призова днес към национална мобилизация във "войната за защита на нацията", определяйки бунтовниците, сражаващи се срещу него, като терористи и агенти на чуждестранни сили, с които е невъзможно да се преговаря, предаде Ройтерс.

Асад се появи в опера в Дамаск, заобиколен от ликуващи привърженици и произнесе първата си публична реч от юни миналата година, която е и първото му публично изказване след телевизионно интервю през ноември.
Президентът оповести "мирна инициатива за приключване" на 21-месечния бунт. Предложението, което включва и "помирителна конференция", но без участието на "тези, които предадоха Сирия",обаче вероятно ще бъде отхвърлено от противниците на режима.

Антиправителствените сили вече заявиха, че няма да преговарят, освен ако Асад не се оттегли.

Сирийският лидер говори уверено близо половин час пред тълпа ликуващи поддръжници, които често го прекъсваха с викове и аплодисменти. В един момент множеството вдигна юмруци с викове "Ще жертваме за теб кръвта и душата си, Башар!".

В края на речта тълпата се втурна на сцената и обкръжи президента с възгласи "Бог, Сирия и Башар са достатъчни!", докато усмихнатият Асад махаше в ръка и бе изведен от залата.

 "Сега сме във военно положение във всеки смисъл на думата. Тази война е насочена към Сирия и използва шепа сирийци и мнозина чужденци. Така че това е война за защита на нацията", каза президентът в речта си.

 "Днес ние се срещаме, а страданието е заляло сирийската земя. Няма място за радост, по улиците на страната ни няма сигурност и стабилност. Нацията е за всички и всички ние трябва да я защитим", подчерта Асад, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още по темата: СирияБашар Асад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако американците успеят да свалят Асад от власт, на власт идват ислямистите в Сирия и страната се връща в 14-ти век. Кой има полза от това всеки средно интелигентен човек може да си направи правилното заключение!!!
98
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Alo gledam na snimkata nema feregeta, tuka v Holandia turkinq bez feredge ne moje.na ulizata, na uchiliste taka s feredjeta ili pechkiri na glavata.Tezi izglezdat po swtski ot turkinite.
97
1
 
27
 
! Отговори
Найденов преди 11 години
От началото на терористичните акции на т.н. "опозиция"(въоръжена и финансирана от Турция,Катар и Саудитска Араия),от нея не е превзет НИТО ЕДИН средно голям или голям стратегически град в Сирия!!!Сирийският народ, като цяло, подкрепя президента си Асад,който е млад,ерудиран,културен и харизматичен държавник, с модерни и съвременни виждания, манталитет и стратегия за развитието на Сирия!Едва ли сирийците мечтаят да се върнат в ислямското средновековие,а"опозицията"им предлага точно това!!
96
0
 
0
 
! Отговори
vale_karo преди 11 години
ОТ 153 до 131
95
0
 
19
 
! Отговори
vale_karo преди 11 години
Вярно е .Ще се оправят.Но проблема е друг.Виж какво става в САЩ.Ежедневно се избиват помежду си .Няма ден да няма убийства в училища,молове и къде ли не.Ега ти демокрацията.Те ще се довършат и без други да им помагат.Но не е хубаво това тяхното да го прикачват и в страните на които са "помогнали"
94
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
MOLQ IZVINETE NO XITLER NAPRAVI MNOGO POVE4E ZA BALGARIQ ,OTKOLKOTO AMERIKANCITE.DADE NI MASA TERITORII VAZSTANOVI VELIKA BALGARIQ VE4E SAJALQVAM 4E ZAGUBI VOINATA
93
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
do 131 deto smqta 4e Irak ,Libiq i Afganistan sa cafnali pod amerikansko napravo bravo a Balgariq za6to se zatriva den sled den pod amerikansko ni pomo6t se vidi ni investiciq ni dqvolite samo glad bolesti i smart i to v Evropeiska darjava sme na nqkva si tam zabutana za6to ni uni6tojavat
92
8
 
1
 
! Отговори
Shark преди 11 години
Най-накрая *** - мюсулмани сами ще се избият едни други. И тогава света ще бъде по-добро място за живеене. Амин!
91
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещо в плановете се обърка. Явно интересите на различните съюзници на САЩ са различни. Катар,СА, Турция яростно (оръжие,финансово,жива сила) искат да смъкнат Асад и да сложат ислямистко правителство. Но Израел се страхува, защото на ислямистите вяра няма - не веднъж са се парили. В момента Асад е в подем.Жалко, че държавата е съсипана тотално. Но цъщо така и САЩ са доста изморени и изтегляйки се от Афганистанското фиаско, не им се иска да се набутват в друго. За това говорят и новите назначения в Белия дом държавен секретар Джон Кери, който независимо, че е с еврейски корени от Чехия, е за подобряване на отношенията с Русия, и на Пентагона - Чък Хейгън, който е известен с откритото си противопоставяне на военен удар от страна на Израел върху Иран.
90
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на Асад,че излезе да покаже на света, че народа е с него а не обратното -бунтовници от чужди терористи....
89
1
 
9
 
! Отговори
допълнение преди 11 години
Малко но значително пропуснато е,че сирийския президент е заявил,че има "агенда Сирия да се раздроби"(чужда разбира се,ционистка).
88
1
 
11
 
! Отговори
BG преди 11 години
PROTIVNICITE NA BASHAR ,ISKAT SYRIA DA SE UPRAVLIAVA OT ZAKONITE NA SHERIATA.DA MU MISLIAT HRISTIANITE TAM,AKO TOI PADNE OT VLAST....
87
0
 
7
 
! Отговори
jojo преди 11 години
И плана Ран-Ът е побългарен.
86
0
 
27
 
! Отговори
заловен баш терорист преди 11 години
А защо не гърми пресата,че сирийците били заловили брата на главата на ал кайда близо до Дамаск(според Индипендънт),където се срещал с опозицията терористи,ето това е сериозна стъпка в борбата срещу тероризма.Да го турят пред телевизията всичко да си каже.
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
137 sega planut ranit li e vinoven az puk mislq 4e nashite politici sa vinovni okradoha BG
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До jojo Tova se otnasq i za Rusia v severen kavkaz ,i tam nqma rusnaci no komandvat rusnaci ,imperialistite vsi4ki sa ednakvi nqma zapad nqma iztok ,malkite narodi sa pionki
83
1
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
DA PLANAT RAN SME GO 4UVALI ZA BALGARIQ VE4EE 6 MILIONA PREIZPALNQVA SE SKORO 6TE IZ4EZNEM PREDATELI
82
0
 
4
 
! Отговори
jojo преди 11 години
Чувал съм.Имам в предвид държавите,в които има много природни ресурси(предимно в Азия и Африка).И там не се демократизира а се колонизира съответната държава.
81
2
 
4
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
DO 110 ZA KVI SVOBODI I STARI PARTII GOVORI6 SLED KATO NAVSQKADE V SVETA DARPA KONCITE FINANSOVATA MQFIQ I BANKITE TI NE SI DOBRESVOBODI KOI TI GI DAVA AMARIKANCITE LI NAI RETROGRADNATA I MRASNA DARJAVA DETO DO 1972G BIEXA NEGRITE V REISOVETE I IMA6E KINA ZA 4ERNI I BELI Q SE GRAMNI A SEGA OP SVOBODAAAAAA KVA TI SVOBODA SRAM I POZOR ZA USA
80
1
 
31
 
! Отговори
Наблюдавам! преди 11 години
Недоумявам как в просветения Запад се държат като *** - цялата пропаганда в хор реве срещу Асад! Промити натовски мозъци. Не виждат ли кой стои зад превратаджиите? А те са главорези, платени от саудитите и Катар и цялата уахабитска ***. Но Русия, Китай, Индия, Бразилия ясно дадоха да се разбере, че сценарият се обърка. А ние поддакваме на новия Голям брат. Срам...