Великобритания се отказа от военни действия в Сирия

Обама ще вземе решение, изхождайки от интересите на САЩ
Обновена: 30 авг 2013 14:31 | 30 авг 2013 08:40, Елка Василева
180
Великобритания се отказа от военни действия в Сирия
Дейвид Камерън в британския парламент. Снимка: Reuters

Евентуалната военна интервенция срещу Сирия получава все по-малка подкрепа. Британският парламент отхвърли възможността за участие на страната в такива действия, предаде Bulgaria On Air. 285 депутати гласуваха „против“, а 272 дадоха вота си „зa“ военно участие, с което премиерът Дейвид Камерън получи звучен шамар от опозицията. Министър-председателят беше критикуван от лидера на лейбъристите Ед Милибанд, че е проявил безразсъдност и угодничество на Вашингтон. Според Милибанд опозицията е защитила желанието на британците за мирна дипломация.  Така Камерън преживя тежък удар върху авторитета си дори в рамките на собствената си партия, демонстрирайки, че губи контрол върху външната политика и политиката на отбрана на Обединеното кралство.

След като Великобритания заяви, че няма да участва във военна операция срещу Сирия, Белият дом съобщи, че американският президент Барак Обама ще вземе решение по сирийския въпрос, изхождайки от интересите на Съединените щати.

Американският държавен глава смята, че "ключови интереси на САЩ са заложени на карта" и че "страните, които нарушават нормите за химическото оръжие, трябва да бъдат държани отговорни", посочва още Белият дом. „САЩ ще продължат да се консултират с британското правителство, един от най-близките ни съюзници и приятели", посочи още говорителят на Белия дом Кейтлин Хейдън.

Още по темата

САЩ също така продължават да търсят международна коалиция за Сирия. "Съединените щати ще продължат усилията за сформиране на международна коалиция, която да отговори на предполагаемото използване на химическо оръжие срещу цивилни от режима в Дамаск", заяви шефът на Пентагона Чък Хейгъл.

Междувременно руската агенция ИТАР-ТАСС съобщи, че според добре информирани източници в Брюксел над 10 държави от НАТО са отхвърлили възможността за каквото и да било участие във военна намеса в Сирия.  Сега въпросът е дали Вашингтон би действал самостоятелно, без мандат от ООН и без някои от най-сериозните си съюзници в НАТО? Бави се и представянето на доказателства, обещани от Белия дом, които уличават сирийския режим в употреба на химическо оръжие. Днес инспекторите на ООН в Дамаск трябва да приключат своята работа по разследването и утре да докладват на генералния секретар на организацията Бан Ки Мун. Днес той ще проведе заседание с дипломати от страните постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.
 
На фона на последните новини в Сирия, руското издание "Независимая газета" отбелязва, че част от жителите на сирийската столица Дамаск се готвят за война. Те са спрели да ходят на работа, запасяват се с храна и остават по домовете си. Много от тях бягат към съседен Ливан. Военните учреждения, включително щаба на армията и разузнавателните служби, са били евакуирани, а войниците са преустановили работа край контролно-пропускателните пунктове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обедненото кралство нещо му се огънаха коловизите като разбра за камикадзетата...
100
3
 
11
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
do 111Русия е президентска република. Смятам съм ти отговорил какво ще последва.
99
11
 
3
 
! Отговори
чичо Гошо преди 10 години
Прекрасно е,когато един Парламент може да озапти желанието за война.Сега веднага си представям Русия,Путин е решил,че трябва да нападне и Парламентът................оставям на вас всеки да си отговори сам,какво ще последва
98
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БРИТАНСКО-АМЕРИКАНСКОТО ШУБЕ Е ГОЛЯМ СТРАХ
97
2
 
62
 
! Отговори
seira преди 10 години
"Обама ще вземе решение, изхождайки от интересите на САЩ"АЛОО!!!КОИ СТЕ ВИЕ USA!?СВЕТЪТ Е В 21-ВИ ВЕК!ИМА ООН, ИМА СЪВЕТ ПО СИГУРНОСТТА НА ООН!!!КОИ СТЕ ВИЕ, ТА ВАШИТЕ ИНТЕРЕСИ ДА СА НАД РЕШЕНИЯТА НА ООН И НАД ИНТЕРЕСИТЕ НА СИРИЙСКИЯ НАРОД?!
96
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бракя гейберяги, за НАТО не се знае дали ще нападнат Сирия, но Холивуд е готов за атаката- ТЕРМИНАТОРА АРНИ Е ВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ! След като изпратиха човек на Луната, очаквайте и разгрома над Сирия, на 3D!Една малка терминаторска крачка- ГОЛЯМА КРАЧКА НАЗАД ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО!
95
6
 
33
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Руснаците закараха 2 крайцлера в средиземно море и хамериканците и англетата напълниха гащите.
94
1
 
53
 
! Отговори
seira преди 10 години
"Великобритания се отказа от военни действия в Сирия"ПРАВИЛНО!!!
93
0
 
8
 
! Отговори
xari potar преди 10 години
SCHOPE VSI4KI XORA MISLQT S GLAVITE SI SAMO TI S EDNA DRUGA 4AST NQKUDE PO SREDATATA I ITZAD))))))))))
92
1
 
17
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
До mig21 В Руанда няма нефт приятелю, затова и "америкън хироуз" си бъркаха в носа тогава. Ама в сегашния случай със Сирия яко им се е спекло г***вното . Няма да ударят нищо и никого, само с излагацията ще си останат.
91
1
 
37
 
! Отговори
Христова преди 10 години
Има и умни политици , а не клакьори и слуги на световният полицай ! Те никога не са се срещали лице в лице с войната , те не воюват на собствена територия , а интересите им са все в чуждите земи и природни дадености ! Готови са светът да хвърлят в огън , заради интереса си ...а ние , ние къде сме в целият този тъжен спектакъл и кои интереси браним ?!?! Вразумете се хора , МИСЛЕТЕ ПОЛИТИЦИ ..АКО МОЖЕТЕ !?!?
90
6
 
20
 
! Отговори
Русия е виновна преди 10 години
Аз искам да помогна на Сирия като изсипя бомби върху тях, аплодисменти господа интелигентни капиталисти.
89
35
 
3
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Народа на Сирия в голямата си част е съставен от сунити, а управляващите са алевити и шиити.Сирийците изобщо няма какво да делят със Запада, можеше да си лапкат транзитни такси от катарски и саудитски газ, но руснаците това не им уйдисва и заради техните интереси вече две години *** хора.
88
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кво стана бе Ю ЕС ЕЙ? Нали сте гоУеми биячи,айде то с много съюзници всеки може, дайте един път сами да ви видиме ваща мама дебелогъза. Гледам долу много промити мозъци от еврейски медии и *** на американски мазни дирници има. На бас че в пряк двубой двама на двама Башар срещу Макак Обама, сирийчето ше направи *** сама да си говори. Така ще го ошамари,че ще го върне обратно на палмата да кряка от върха и да мята кокосови орехи по хората! :D
87
45
 
6
 
! Отговори
Ванко преди 10 години
Платените копои на Кремъл лаят отдолу срещу САЩ и Великобритания.Като ви харесва Асад, емигрирайте в Сирия.
86
3
 
42
 
! Отговори
300г войни преди 10 години
И какъв извод може да си извади човек от "предполагаемо" и "ключови интереси на САЩ"? Защо не се сформира коалиция против световният тероризъм на САЩ?
85
3
 
45
 
! Отговори
mig21 преди 10 години
Американците къде дремеха 1994 г. в геноцида в Руанда бяха убити 937 000 души? Сега търсят под вола теле за да нападнат.
84
2
 
11
 
! Отговори
До 33 Димо преди 10 години
До ДимоДимо, Димооооооо, ми кажи като си питал народа на Сирия какво ти е казал. Сигурно го желае щом две години и кусур воюва с агресорите и не го е предал. *** то трябва и акъл да се разбере бе Димо? Ама от къде в *** акъл? Вземай кяляшника и отивай се строявай до Ал Кайда да сваляш Асад.
83
31
 
5
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Ако България имаше отговорни политици, досега да е повела коалицията срещу Асад и газопровода от Катар да е почти построен. Асад пречи на всички, освен на Путин, който си продава газа на двойна цена. А ние плащаме и лапаме мухи.
82
2
 
16
 
! Отговори
от Гербер до 92 преди 10 години
Абе нали това правителство което е на власт сега се говори, че му дърпат конците от Москва. Как така обвиняваш Вигенин, че ще се коалираме с Америка? Това звучи тъпо!