Великобритания се отказа от военни действия в Сирия

Обама ще вземе решение, изхождайки от интересите на САЩ
Обновена: 30 авг 2013 14:31 | 30 авг 2013 08:40, Елка Василева
180
Великобритания се отказа от военни действия в Сирия
Дейвид Камерън в британския парламент. Снимка: Reuters

Евентуалната военна интервенция срещу Сирия получава все по-малка подкрепа. Британският парламент отхвърли възможността за участие на страната в такива действия, предаде Bulgaria On Air. 285 депутати гласуваха „против“, а 272 дадоха вота си „зa“ военно участие, с което премиерът Дейвид Камерън получи звучен шамар от опозицията. Министър-председателят беше критикуван от лидера на лейбъристите Ед Милибанд, че е проявил безразсъдност и угодничество на Вашингтон. Според Милибанд опозицията е защитила желанието на британците за мирна дипломация.  Така Камерън преживя тежък удар върху авторитета си дори в рамките на собствената си партия, демонстрирайки, че губи контрол върху външната политика и политиката на отбрана на Обединеното кралство.

След като Великобритания заяви, че няма да участва във военна операция срещу Сирия, Белият дом съобщи, че американският президент Барак Обама ще вземе решение по сирийския въпрос, изхождайки от интересите на Съединените щати.

Американският държавен глава смята, че "ключови интереси на САЩ са заложени на карта" и че "страните, които нарушават нормите за химическото оръжие, трябва да бъдат държани отговорни", посочва още Белият дом. „САЩ ще продължат да се консултират с британското правителство, един от най-близките ни съюзници и приятели", посочи още говорителят на Белия дом Кейтлин Хейдън.

Още по темата

САЩ също така продължават да търсят международна коалиция за Сирия. "Съединените щати ще продължат усилията за сформиране на международна коалиция, която да отговори на предполагаемото използване на химическо оръжие срещу цивилни от режима в Дамаск", заяви шефът на Пентагона Чък Хейгъл.

Междувременно руската агенция ИТАР-ТАСС съобщи, че според добре информирани източници в Брюксел над 10 държави от НАТО са отхвърлили възможността за каквото и да било участие във военна намеса в Сирия.  Сега въпросът е дали Вашингтон би действал самостоятелно, без мандат от ООН и без някои от най-сериозните си съюзници в НАТО? Бави се и представянето на доказателства, обещани от Белия дом, които уличават сирийския режим в употреба на химическо оръжие. Днес инспекторите на ООН в Дамаск трябва да приключат своята работа по разследването и утре да докладват на генералния секретар на организацията Бан Ки Мун. Днес той ще проведе заседание с дипломати от страните постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.
 
На фона на последните новини в Сирия, руското издание "Независимая газета" отбелязва, че част от жителите на сирийската столица Дамаск се готвят за война. Те са спрели да ходят на работа, запасяват се с храна и остават по домовете си. Много от тях бягат към съседен Ливан. Военните учреждения, включително щаба на армията и разузнавателните служби, са били евакуирани, а войниците са преустановили работа край контролно-пропускателните пунктове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Последни напъни на САЩ за оцеляване на фалиралата им държава. С един удар да унищожат Сирия и Иран. И да не е голям пророк човек може да предположи, че ще се забатачат яко този път и резултатът ще е гражданска война в самите щати и то такава, каквато светът още не е виждал. Всичко се връща на този свят. Неизбежно е.
80
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както се очертава май бъдещата вероломна коалиция ще се състои от САЩ и ...България, за наш ужас. *** да не овърта, ами да излезе с ясна позиция и да обяви, че ще подкрепи решението на съвета на сигурност на ООН. И може да пита българите искат ли България да участва във войни. Стига сме брали негативи и омраза заради васални правителства. Добре е на протестите да се издигнат лозунги в защита на Сирия. Така ще покажем, че сме мислещи.
79
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А вчера един из форумите обясняваше как "кремълския лилипут" бил клекнал пред запада... :)
78
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нато е създадена като организация с цел предпазване от нападение, до сега америк-*** се възползваха от нато само и единствено за агресия. Както черната перла се е изказъл - само и единствено се води от интересите на 200 годишна просташка държава - сащ. Дано по-бързо се разпаднат, а това е неизбежно! Ще треснат Сирия, това е ясно, но после чернилката ше отиде право там, където и е мястото - при изгорелите въглища! аман от тези евреи!
77
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"страните, които нарушават нормите за химическото оръжие, трябва да бъдат държани отговорни"... цингобама, вземи един меч браточка и сичкото хазар у пентагона и израел клъц клъц. да не забравиш дабл ю и бащицата му и целия нов световен ред. и накрая харакири естествено защото си същата *** като тех.
76
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-лесно е да обвиним Америка, че за пореден път предизвиква война с изфабрикувани обвинения и чисто користни цели зад фалшивата маска на омиротворител. А Русия и Китай по различни ли са? Докато онези там се избиват един друг като кучета, мислите ли, че на някой от големите му пука, освен за личната изгода? И реално не знаем какво се случва в Сирия, цялата информация постъпва от медии собственост на заинтерисованите. Къде са ви независимите източници? С това не оправдавам Америка, Асад и Русия.
75
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Великобритания отказа... а ВеликоГанювия. дали ще посмее или ще клекне на Мошето....
74
2
 
37
 
! Отговори
ТоранагаСама преди 10 години
Ах, как искам китайците да се обадят и да кажат нещо по дипломатичен начин. Например "Не одобряваме политиката на САЩ спрямо Сирия.". Мед ще ми капе от сърцето. А и както руснаците започнаха да редят кораби и подводници... ммммммм. СИГУРЕН съм, че американските войници в момента реват и си пишат завещанията, защото се задава и Иран при подобно развитие. Този път ще си намерят майстора.
73
1
 
14
 
! Отговори
Той е преди 10 години
До До 44 Може и да му спретнат инфаркт,въпроса е,че това е ОФИЦИАЛНА ПОЛИТИКА на Аржентина,а не не могат да избият всички аржентинци,нали?И едно такова убийство би било напълно безсмислено,то само би навредило още повече на САЩ и сие,биха загубили още повече,а както е известно,тях ги боли най-много,когато губят във финансово изражение,тогава са особено бесни,такава им е скапаната система,всичко опира до пари,други ценности нямат.Лошото е,че налагат на света системата си,дори и със сила!
72
0
 
37
 
! Отговори
Харалампи преди 10 години
Браво! Сега на Щатите ще им е по-трудно без най-верния си съперник!
71
2
 
54
 
! Отговори
NM преди 10 години
Явно Путин ги е информирал за новата цена газа при участие.
70
1
 
16
 
! Отговори
Християнин преди 10 години
Според авторите на книгата и филма "Россия перед Вторым Пришествием" youtube/watch?v=1L3zRBZHcS4, както има и други пророчества, сатанистите ще се опитат да скарат Християните и Мюсюлманите, но Господ няма да го допусне - тогава ще насъскат Китай срещу Русия. Руснаците са по - внимателни към това какво става в Китай. Споделям мнението на потребител "Монархист"
69
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гадно г-н Гурчо, мнооого гадно, пак завой на 180 градуса и т.н.!
68
4
 
68
 
! Отговори
Никога повече ГЕРБ преди 10 години
До Анонимен 76Най неприятното е , че САЩ мислят всички останали народи за по-нисши от тях ! Те само преди 300г. удавиха в кръв континента си като избиха по жесток начин местното население и заграбиха замите им. Как се гради демократично общество на такава основа (главорезка) !?Ами отговора е *** - дръж масовото население ниско образовано , задоволи му първичните нужди и промивай мозъците на поколения. Този модел се опитват да наложат и при нас от Костов насам !
67
0
 
27
 
! Отговори
звездите ми шептят преди 10 години
Айларипи!Остана сал един Реджеп,но ще забрави пръжки с леб!
66
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малииии обамата даде заден ход... цирка е пълен... сега целия свят ще им се смее на смелите американски тюлени:) това е яка загуба на рейтинг и всичко това заради това че черния играе по свирката на евреите:))
65
2
 
20
 
! Отговори
йода преди 10 години
Благодарско на Лордовете джедай! Може би са активисти на Хисбула!
64
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хронология:1. Два мощни военни руски кораба пристигнаха в Средиземное море, съобщава The Los Angeles Times2. Сащ се отказват да нападат Сирия без съюзници3. Току что слезналият от палмата *** - президент на щатите спешно търси памперси:)))
63
0
 
26
 
! Отговори
звездите ми шептят преди 10 години
Айларипи!От НАТО нищо не остана,замина Камеран при мама!
62
3
 
33
 
! Отговори
Хайл Обама! преди 10 години
Във Втората световна война Великобритания пострада много от нацистите,а сега е пръв съюзник на нацистка Америка. След няколко дни американският Вермахт започва блицкриг в Сирия. Вече е избран и гаулайтера на бъдеща Сирия. Кой ли ще бъде американският фелдмаршал Ромел?Някой обвинява ли още Сталин, че в 1939 г. сключи договор за ненападение с нацистка Германия? Ето и сега Владимир Путин беше подписал договор за ненападение с нацистка Америка. какво друго може да направи? Нищо. Това е нацизъм!