Великобритания се отказа от военни действия в Сирия

Обама ще вземе решение, изхождайки от интересите на САЩ
Обновена: 30 авг 2013 14:31 | 30 авг 2013 08:40, Елка Василева
180
Великобритания се отказа от военни действия в Сирия
Дейвид Камерън в британския парламент. Снимка: Reuters

Евентуалната военна интервенция срещу Сирия получава все по-малка подкрепа. Британският парламент отхвърли възможността за участие на страната в такива действия, предаде Bulgaria On Air. 285 депутати гласуваха „против“, а 272 дадоха вота си „зa“ военно участие, с което премиерът Дейвид Камерън получи звучен шамар от опозицията. Министър-председателят беше критикуван от лидера на лейбъристите Ед Милибанд, че е проявил безразсъдност и угодничество на Вашингтон. Според Милибанд опозицията е защитила желанието на британците за мирна дипломация.  Така Камерън преживя тежък удар върху авторитета си дори в рамките на собствената си партия, демонстрирайки, че губи контрол върху външната политика и политиката на отбрана на Обединеното кралство.

След като Великобритания заяви, че няма да участва във военна операция срещу Сирия, Белият дом съобщи, че американският президент Барак Обама ще вземе решение по сирийския въпрос, изхождайки от интересите на Съединените щати.

Американският държавен глава смята, че "ключови интереси на САЩ са заложени на карта" и че "страните, които нарушават нормите за химическото оръжие, трябва да бъдат държани отговорни", посочва още Белият дом. „САЩ ще продължат да се консултират с британското правителство, един от най-близките ни съюзници и приятели", посочи още говорителят на Белия дом Кейтлин Хейдън.

Още по темата

САЩ също така продължават да търсят международна коалиция за Сирия. "Съединените щати ще продължат усилията за сформиране на международна коалиция, която да отговори на предполагаемото използване на химическо оръжие срещу цивилни от режима в Дамаск", заяви шефът на Пентагона Чък Хейгъл.

Междувременно руската агенция ИТАР-ТАСС съобщи, че според добре информирани източници в Брюксел над 10 държави от НАТО са отхвърлили възможността за каквото и да било участие във военна намеса в Сирия.  Сега въпросът е дали Вашингтон би действал самостоятелно, без мандат от ООН и без някои от най-сериозните си съюзници в НАТО? Бави се и представянето на доказателства, обещани от Белия дом, които уличават сирийския режим в употреба на химическо оръжие. Днес инспекторите на ООН в Дамаск трябва да приключат своята работа по разследването и утре да докладват на генералния секретар на организацията Бан Ки Мун. Днес той ще проведе заседание с дипломати от страните постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.
 
На фона на последните новини в Сирия, руското издание "Независимая газета" отбелязва, че част от жителите на сирийската столица Дамаск се готвят за война. Те са спрели да ходят на работа, запасяват се с храна и остават по домовете си. Много от тях бягат към съседен Ливан. Военните учреждения, включително щаба на армията и разузнавателните служби, са били евакуирани, а войниците са преустановили работа край контролно-пропускателните пунктове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
7
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Бог скоро ще сложи всичко на мястото му - покаяние и всичко ще е наред.
120
2
 
17
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
сащ са просто звяр описан в откровение - толкоз. Апокалипсиса тече.
119
1
 
8
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
127Путин и Кэмерон обсудили ситуацию в СирииСуть разговора:Кэмерон:- Володя, что ты скажешь, если мы с Бараком Хусейновичем жахнем по Сирии?..Путин:- ничегоКэмерон (радостно):- как, совсем ничего?Путин:- Не-а. Пусть сюрприз будет...
118
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прочетете: ''Барак Обама ще вземе решение по сирийския въпрос, изхождайки от интересите на Съединените щати...". Значи, него го боли оная работа за истината и за хората в Сирия. Може ли тук да иде реч за справедливост, международно право, морал, етика, хуманизъм?!! Вечният международен хулиган САЩ казват всичко в едно изречение.
117
1
 
12
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
....Ако застреляш човек в САЩ, ще те осъдят на смърт. А ако застреляш цивилни граждани, не американци, извън САЩ, ще те наградят с орден.
116
1
 
13
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Хамерикански *** от форума, четете истината за хамериканските си миротворци:Във Виетнам американците са убивали на всеки един военен виетнамец - по трима цивилни. В Ирак и в Афганистан, американците утрепват на всеки един военен - по четирима цивилни. В Югославия при бомбардировките, на всеки един убит военен се падат по пет цивилни. В Пакистан и Афганистан, при бомбардиране с безпилотни самолети, т.н. "роботи-убийци", квотата е вече един убит военен към единадесет убити цивилни.
115
0
 
13
 
! Отговори
П.С.Ц преди 10 години
''Барак Обама ще вземе решение по сирийския въпрос, изхождайки от интересите на Съединените щати.'' - това казва всичко.
114
6
 
1
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До tt2che koi go pita putin pyk xD
113
0
 
1
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Mi te UK sa isliamska dyrjava veche nishto chudno :D
112
1
 
3
 
! Отговори
bini преди 10 години
Дa си ходи!!!Не го хaресвaм!Нaй-слaбият им премиер!
111
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом е решил да наказва използващите химическо оръжие, Обама да вземе да тресне по една атомна бомба по всички по - големи американски градове! Обеднения уран още дълги години ще трови северна Африка и Балканския полуостров. А той си е страшно химическо оръжие с доста продължително и отложено действие. Ако не ми верва да си посоли манджата един - два пъти с него.
110
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Винаги са имали спорни лидери , на умни политици.По време на Втората световна война , след дебакирането в Нормандия,Хитлер наредил , Лондин да бъде атакуван с ФАУ 1.След като видял пораженията в Лондон , Чърчил наредил немските градове ответно да бъдат атакувани с отровен газ.Политиците не приемат предлжението.Умно,мисля...И това решшние е умно.
109
1
 
28
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Няма да има нападения над Сирия - Путин не дава
108
1
 
19
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Ха ха ха - кое им е велико на тия - бързо се дръпнаха отворковците
107
1
 
24
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 118Бе какво ще прозира хамериканския народ. Те на 80% не знаят къде се намира Сирия и за какво аджеба са там техните войници.
106
1
 
21
 
! Отговори
Даола преди 10 години
"Ключовите интереси на САЩ са заложени на карта" именно поради имперската политика на управниците и най-вече на онези, които им дърпат конците и ги слагат на тези постове. Американкият народ не можа ли най-сетне да прозре нази проста истина?
105
1
 
26
 
! Отговори
Смел преди 10 години
Обама ще вземе решение, изхождайки от интересите на САЩ""Те така се изходиха из цял свят,че не остана мирно кътче...Те винаги имат интереси и то все където има аванта или където могат да си изхвърлят отпадъците -Югославия и обеднения УРАН.ВСе на тях някой им пречи, колко атентата им правиха и колко още ще видят,но лошото е,че техните далавери ги плаща цял свят...Техния интерес е ПЕТРОЛ,а и да оправдаят трилионите похарчени от пентагона...Да видим нашите *** на къде ще дръпнат....
104
1
 
20
 
! Отговори
Янко преди 10 години
До ШoпО-о ***! Пак си на бойния си пост, дежурен. Вчера искаше България да участва във военни действия срещу Сирия. Днес Британският парламент окъпа със студена вода онова розовобузото, Камерон май се казваше. К"ва стана тая? 12 натовски страни отказват да вземат участие в евентуална агресия. Безобразие - не слушкат! ***, хич не си наясно с "разстановката" на силите в Близкия изток, *** си, та вдлъбнат и първичен. Все пак руснаците този път скръцнаха със зъби и вЕрвай ми, някои го чуха.
103
2
 
8
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Гоше, тълкувай си го както искаш, но като знаеш какво е управлението на държавата що задаваш глупави въпроси?
102
13
 
5
 
! Отговори
чичо Гошо преди 10 години
По принцип не контактувам с атакисти,но за теб ще направя изключение...Русия е една обикновена монархия,където Парламента или Думата,въобще няма дума !