Дамаск: Химическата атака е изфабрикувана от САЩ

Инспекторите на ООН си тръгнаха, но ще се връщат
Обновена: 31 авг 2013 09:12 | 31 авг 2013 09:09,
158
Дамаск: Химическата атака е изфабрикувана от САЩ
Снимка: Reuters

Сирийското правителство нарече обвиненията на президента Барак Обама и американския държавен секретар Джон Кери, че то е използвало химически оръжия "безпочвени лъжи", почиващи на сведения, "изфабрикувани" от бунтовниците, съобщи АФП.

В комюнике на сирийското външно министерство, цитирано от сирийската агенция САНА, се казва, че Кери, който обещал на международната общност да оповести "неопровержими доказателства" за използването от сирийската армия на химическо оръжие, всъщност е повторил една измислена история, изфабрикувана от сирийската опозиция в чужбина, за да оправдае чужда военна намеса.

Още по темата

"Учудващо е, че представените от Кери измислени доводи са взети от социалните мрежи. Как може световна сила като Америка да взема решения за война и мир, основавайки се на съмнителни сведения. Всички числа за пострадали мирни жители, посочени от Кери", са измислени, се посочва в изявлението на Дамаск.

Междувременно инспекторите на ООН за химическите оръжия напуснаха рано тази сутрин хотела си в сирийската столица, предаде Ройтерс, позовавайки се на очевидец.

Те изглежда си заминават от Сирия. Колите на екипа са се насочили към магистралата, водеща към Ливан, пише агенцията.

Вероятно ще са необходими две седмици, за да се определи дали в Сирия е било използвано химическо оръжие.

Вчера инспекторите приключиха работата си на мястото на атаката, извършена на 21 август, отнела живота на стотици жени и деца.

Очаква се днес експертите да пристигнат в Хага, където се намира централата на Организацията за забрана на химическите оръжия. Инспекторите ще подготвят доклад за генералния секретар, който ще бъде представен на Съвета за сигурност на ООН.

С това обаче мисията на шведа Оке Селстрьом не приключва. Той ще се върне в Сирия, за да посети още три места на предполагаеми химически нападения, сред които е Хан ел Асал, където се смята, че на 19 март е било използвано химическо оръжие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
25
 
6
 
! Отговори
Павел КУРчагин преди 10 години
ИТАР ТАСС преди минути разпростани комюнике ,че не използван бойен газ в Сирия ,а сирийското правителство е пръскано с розова вода от любов и щастие.За сирийските бунтовници другарите Асад и Путин подготвят специални козметични газови камери за омекотяване на кожата и мозъка.
2
56
 
7
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
1 Ти себе си за мислещо създание ли се имаш , я помисли малко може ли тоталитарен режим карто този на Асад управлявал страната повече от 40 години / за същия период в Щатите се смениха 8 президента и горе долу толкова пъти мнозинствата в Сената и Конгреса / , та може ли такъв режим да си признае такова престъпление , кога се е случвало това в хилядлетната история на света .
1
6
 
89
 
! Отговори
Христо преди 10 години
Всички мислещи хора знаят това,дълги години бяхме свидетели как САЩ с подобни провокации и лъжи оправдава нахлуването в суверенни и независими държави и извършва клатена и грабежи а след тях страните потъват в хаос,всекидневни бомбени атентати,мизерия и разруха стига вече...........