Дамаск: Химическата атака е изфабрикувана от САЩ

Инспекторите на ООН си тръгнаха, но ще се връщат
Обновена: 31 авг 2013 09:12 | 31 авг 2013 09:09,
158
Дамаск: Химическата атака е изфабрикувана от САЩ
Снимка: Reuters

Сирийското правителство нарече обвиненията на президента Барак Обама и американския държавен секретар Джон Кери, че то е използвало химически оръжия "безпочвени лъжи", почиващи на сведения, "изфабрикувани" от бунтовниците, съобщи АФП.

В комюнике на сирийското външно министерство, цитирано от сирийската агенция САНА, се казва, че Кери, който обещал на международната общност да оповести "неопровержими доказателства" за използването от сирийската армия на химическо оръжие, всъщност е повторил една измислена история, изфабрикувана от сирийската опозиция в чужбина, за да оправдае чужда военна намеса.

Още по темата

"Учудващо е, че представените от Кери измислени доводи са взети от социалните мрежи. Как може световна сила като Америка да взема решения за война и мир, основавайки се на съмнителни сведения. Всички числа за пострадали мирни жители, посочени от Кери", са измислени, се посочва в изявлението на Дамаск.

Междувременно инспекторите на ООН за химическите оръжия напуснаха рано тази сутрин хотела си в сирийската столица, предаде Ройтерс, позовавайки се на очевидец.

Те изглежда си заминават от Сирия. Колите на екипа са се насочили към магистралата, водеща към Ливан, пише агенцията.

Вероятно ще са необходими две седмици, за да се определи дали в Сирия е било използвано химическо оръжие.

Вчера инспекторите приключиха работата си на мястото на атаката, извършена на 21 август, отнела живота на стотици жени и деца.

Очаква се днес експертите да пристигнат в Хага, където се намира централата на Организацията за забрана на химическите оръжия. Инспекторите ще подготвят доклад за генералния секретар, който ще бъде представен на Съвета за сигурност на ООН.

С това обаче мисията на шведа Оке Селстрьом не приключва. Той ще се върне в Сирия, за да посети още три места на предполагаеми химически нападения, сред които е Хан ел Асал, където се смята, че на 19 март е било използвано химическо оръжие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Номерът с газа вече е игран в Ирак. Даже не си сменят сценария.Същото беше с нашата синя революция, с оранжевата в Украйна, със спонтанните революции в арабския свят, които доведоха "американската демокрация"Аз се питам защо ние - страна членка на ЕС, ще прибираме бежанци от азиатската страна?Вчера по телевизията една сирийка в протест срещу войната каза, че в Сирия има терористи от 70 страни.
22
21
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
22 мисля мой човек , мисля само че говориш за един отделен , човек а когато става дума за мащабно мероприятие и документи ще се намерят и много свидетели ще се намерят , бъди спокоен , ще видиш .Виж колко документи има в нашия архив за ппрестъпленията на комунизма , не случайно сложиха един бивш кадър на ДС за шеф на Архива , комунистите най- ги е страх от документите ,а именно те постепенно щще развенчаят мита за социализма в който сме живяли
21
4
 
21
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До saki:Това е голям проблем за в бъдеще!Но как да те разбере българина дето за него е важна ракията и салатата!
20
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Химическата атака е изфабрикувана от САЩ"Не само е изфабрикувана, американците използваха химическо оръжие в Сирия! За да си прокарат интересите коп*летата!
19
4
 
26
 
! Отговори
Одисей преди 10 години
До Одисей 1: Пич, почети малко книги по психология, а и АНАЛизирай личния си опит! Когато разпитват някого като свидетел на събитие и той говори с абсолютна точност и за най-малкия детайл относно момент, който не е бил от особена важност преди това за него, то значи този човек лъже! Мисли бе пич, не ЛАЙ :)
18
30
 
4
 
! Отговори
художника преди 10 години
Когато един режим избива собствения си народ, за да се задържи на власт- МОЖЕ. А когато друг режим се намеси, за да предотврати тази касапница- НЕ МОЖЕ.А бе хора я си представете, че това се случва у нас и всички ни гледат сеира, и никой не помага на народа излязъл на улицата.
17
3
 
27
 
! Отговори
язвичката преди 10 години
ОДИСЕИЧО още ли не си хванал пътя и към дамаск-уверявам те няма да скърбим много за провокатор като теб
16
5
 
27
 
! Отговори
Нике1класик преди 10 години
Суперсекретия спътник на САЩ буди у мен истински ужас!Повярвайте това не е никакъв майтап а може да се окаже проклятие за цялото човечество хиляди пъти по страшно от ХАРП!Планетата Земя е един гробищен свят и дори още Айзък Азимов е казал че бъдещето е на геноцида и се измислят точно такива оръжия непрекъснато!А иначе са затънали в некъдърност до шия!Били стъпили на Луната!То и рибите в аквариума са стъпили от хилядолетия на сушата ама завладяха ли я?Не,останаха си в аквариумите!Фабрика за илюзи
15
3
 
39
 
! Отговори
nqkoi_si преди 10 години
Добро утро, просто трябва малко логика... Асад можеше да използва такова оръжие много по-рано, когато бунтовниците имаха много по-силни позиции стратегически и офанзивата напредваше. Интересна работа защо сега е "решил" да използва химическо оръжие?! Още когато обявиха това и САЩ светкавично реагираха с предложение за нападение се усъмних, дали не бунтовниците са използвали такова оръжие... Всичко прилича на Афганистан, когато САЩ помогнаха на талибаните, а после им лапаха *** карабини!
14
4
 
52
 
! Отговори
saki преди 10 години
Очаквайте до 10 години , мюсюлманите в Родопите да решат да се вдигнат на бунт и да искат автономия. след това САЩ и Турция ,заедно с Франция, ще наръсят през нощта село Барутин със зарин и след това ще дойдат момчетата от Делта Форс и морските пехотинци да ни разсипят от бой. След това ще има нова нарко-държава на Балканите Родопстански халифат побратимен с Косовсо и Велика Албания.
13
23
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
13 Щатите ще сложат край , така както го правят от 100 години
12
36
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Ах този лош Запад и Турция и тези добри и миролюбиви Асад и Русия , бачкаторе не си мръднал и на йота последните 23 години , хората ти обясниха с конкретни данни кои части са били натоварени със задачата кога точно се е случило , как се е случило , нали се сещаш е колкото по конкретни данни има толкова на повече въпроси трябва да се отговаря , кой би могъл да осъществи подобна диверсия и тя да не се разсмърди , малко акъл имаш ли поне.
11
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Що се занимавате с тия сириици оставете ги да се избият , има по важни неща
10
2
 
40
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
Ура, Дамаск откри Америка. :) Поне имат смелостта да го кажат. Евала.
9
2
 
64
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Асад няма никакъв интерес да използва зарин ,защото отдавна са го предупредили че това е повод за война с НАТО. При наличието на един враг като *** на алкайда Асад не е луд да си докарва още проблеми. Просто няма никаква логика. Логично е Запада и Турция да си търсят повод за война със сирийците.
8
15
 
3
 
! Отговори
до 8 преди 10 години
Руснаците казаха ,че са били най обикновенни наркомани и алкохолици !
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
a ot kakvo sa po4inali tolkova jeni i deca?
6
3
 
32
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Изфабрикуват се нови долари, а парите не миришат!Военно - промишленият комплекс работи, нали?Чакайте скоро да свърши месомелачката в Сирия!
5
7
 
8
 
! Отговори
Павел преди 10 години
Ицо бе ,батинка,ндей си сам слага толкоз бързо плюсчетата,....нимож го пребори с кликане и акане световния империализъм и капитализъм !
4
6
 
52
 
! Отговори
Карамбо преди 10 години
И 50 президента да се сменят, САЩ си остава обикновен агресор. Най-вероятно и Асад ще го отнесе накрая и ще го обесят с краката надолу, но поне да изтреби, колко може повече алкайдисти.