Американската армия остава в Сирия до свалянето на Асад

Тилърсън: Да не се допуска Иран да контролира региона!
18 яну 2018 09:00, Елка Василева
185
Американската армия остава в Сирия до свалянето на Асад
Рекс Тилърсън. Снимка: архив, Reuters

Американската армия ще остане в Сирия, докато джихадистката групировка "Ислямска държава" бъде напълно разгромена, но и за да противодейства на иранското влияние и в крайна сметка да помогне за прогонването на президента Башар Асад, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от Франс прес.

"От ключово значение е, в интерес на националната ни сигурност, да запазим военно и дипломатическо присъствие в Сирия", каза Тилърсън в Станфорд, Калифорния, в реч за американската политика по отношение на конфликта.

Военната мисия ще запази приоритетната си цел да се предотврати възможността ИД отново да набере сила, каза държавният секретар и призова да не се допуска същата грешка като през 2011 г., когато преждевременното изтегляне от Ирак позволи на Ал Кайда да оцелее в страната, а после да мутира, давайки живот на групировката "Ислямска държава".

Според Тилърсън оттегляне на САЩ би осигурило на Иран златна възможност да заздрави още повече позициите си в Сирия, където Техеран вече присъства, подкрепяйки режима на Асад.

"Трябва да се уверим,че решаването на този конфликт няма да позволи на Иран да се доближи до голямата си цел - да контролира района", изтъкна той.

В речта си Тилърсън за първи път направи връзка между американското присъствие и необходимостта да се постигне оттегляне на Башар Асад.

"Пълно изтегляне на американските военни на този етап би помогнало на Асад да продължи да тероризира собствения си народ," каза той.

Държавният секретар отбеляза, че трайното американско присъствие ще помогне също на легитимните местните цивилни власти да управляват отговорно в освободените от ИД райони.

Подчертавайки многократно, че Асад трябва да се оттегли, Тилърсън за пореден път заяви, че САЩ няма да дадат и долар за възстановяване на районите, контролирани от режима в Дамаск, и призова съюзниците да направят същото.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
3
 
20
 
! Отговори
пенко преди 6 години
АРМИЯТА НА САЩ ЩЕ ОСТАНЕ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА / КЪДЕТО СЕ Е НАТРЕСЛА /... ДО ПЪЛНОТО И УНИЩОЖЕНИЕ !!! САМО ТРЯБВА ДА ИМА -АРМИЯ НА САЩ -ЗАЩОТО/ МАЙ ТАМ /ВЕЧЕ НА НИКОГО НЕ МУ СЕ УМИРА ЗА "МИЛИАРДЕРИТЕ -ЕВРЕО-ЮРДЕИ" !?!?!?
111
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция и Иран да нахлуват с помощ от Русия и сирийската армия и да изкривят терористите от бой. Щели да остават Никой не ги е канил за да остават. Дори трябва да им шибнат с ракети белия бардак и пентагона
110
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тая изкривена от злоба уста направо страх ме хваща.
109
0
 
5
 
! Отговори
Грешка в превода преди 6 години
Американската армия остава в Сирия и след свалянето на АсадАмериканската армия НЕ остава в Сирия след закрепването на Асадтука нашите медийни експерти са дали съкратената версия :)
108
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Сирия са ама друг път, *** ги е да се бият с Турция.
107
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи за тях не е важно да изгонят ИДИЛ,да има мир,да се възстанови страната и да се върнат бежанците,а най-важното е да свалят Асад.И после пак нека разправят,че не се бъркат във вътрешните работи на държавите.
106
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демек, тоя тъпир признава официално, че незаконно и напълно в противоречие с всички правни норми и закони, са навлезли в чужда държава и са окупатори?
105
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези много са смешни, повтарят като ненормални Асад та Асад. Никаква идея защо и каква е ползата, явно си искат мигранти в Европа.
104
1
 
16
 
! Отговори
дарвено желязо преди 6 години
До юбералесСамо ще ти припомня че когато Меркел спомена нещо за Европа от "Лисабон до Владивосток" на Европа и спретнаха "Украинската Пролет". Та се разсъхна временно проекта. А не само немците имат огромен интерес в необятна Русия, това се отнася за всички Европейски държави. Но силна Европа ще върне САЩ там където бяха преди войната. Така че бързо вложиха онези 5 милиарда и отложиха проблема.Да се говори че Германия се радва на американското обяздване е абсурд. Ти си някакъв фейк юбералес
103
18
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До железобетонния човекЕдинственият реален конкурент на ЕС в света е САЩ. Наемайки американски войници ЕС държи САЩ близо до себе си като съюзник. ..........дръж приятелите си близо а враговете си още по-близо. Така ЕС може да води Drang nach osten.
102
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
USA AGRESOR MILITARIST TERPRIST I VSICHKO IST
101
2
 
35
 
! Отговори
точка преди 6 години
САЩ трябва да се оттеглят където им е мястото -в Северна Америка.И никъде другаде.САЩ залязват като световен диктатор, трябва да го проумеят най-после.Ако не го разберат по лесния начин,ще го разберат по трудния.Идва ерата на Китай.
100
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ООН- Да се закрие!НАТО- Д а се закрие.ЕС- Да се закрие.Никоя от тези институции не може да въздейства на САЩ, когато са решили че защитават американските интереси във всяка точка на света, със силата на оръжието.
99
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво става бе? Путин нали се изтегли о там?
98
4
 
40
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Въртим печатницата за зелени хартийки без покритие, външният ни дълг расте, но спонсорираме наемни военни групировки в Сирия, говорейки за "местни власти" и собствено военно присъствие, хихихихи
97
1
 
3
 
! Отговори
Warning преди 6 години
Представете си ако охранителите на Либия,Сирия,Украйна/герои загинали в предишни войни бяха ударили зверски с обсебване или с други налични оръжия западните и други страни сег а къде щяхме д а бъдеме..Подава уплашено средиземно море от активизация на Военно терористичната мафия /имаща милиони тежко въоръжени бази в близки до хората измерения..
96
2
 
9
 
! Отговори
железобетонния човек преди 6 години
До юбералесРазсъждението ти е желязно както винаги, обаче само по принцип. Французите даже още си ползват чуждестранен легион като Цезар едно време. Ама..Това няма нищо общо с Американската 70 и косур годишна окупация на Германия.Ако си отговориш на 3 въпроса сам ще се увериш : -от кого се пазят германците, от съюзническа Европа ли?-защо им е да наемат американци, като на самите американци им трябват съюзници за да ги победят?-какъв юбералес съм въобще като обиждам немците по този начин?
95
5
 
23
 
! Отговори
АМАН БРЕ преди 6 години
Башар Асад е ЗАКОННО ИЗбрания президент на Сирия..Въпреки НАГЛИЯ ТЕРОР срещу родината с използване на мощни психотронно психотропни обсебващи обемно милиони оръжия БАшар не удари други страни з а отмъщение.Срещу Сирия воюват обемно обсебени презобени с американски и други спец наркотици ..
94
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да кажат по-добре ,че продължават с окупацията
93
8
 
37
 
! Отговори
иван преди 6 години
Невероятна наглост и Европа ще им играе по свирката , лъснаха мръсните г ...щи на на запада , вече дори не се прикриват зад "демократичните ценности " !!!!