Турция продължава с "Маслинова клонка" и навлиза в Сирия

Вече са завзели 5 километра от територията на Сирия
Обновена: 21 яну 2018 17:49 | 21 яну 2018 17:36,
117
Турция продължава с "Маслинова клонка" и навлиза в Сирия
Снимка: Reuters

Военнослужещите от Въоръжените сили на Турция и военна техника са се придвижили с още 1,5 км навътре в Сирия и са заели вече 5 км от територията в хода на операцията "Маслинова клонка", която се провежда против кюрдските формирования от "Отрядите за народна самоотбрана" и партията "Демократически съюз" в сирийския район Африн.

Анкара смята тези организации за издънки на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), която е призната за терористична организация в голяма част от света. Това съобщи в неделя турската държавна Anadolu Agency, предава ТАСС.

Още по темата

По-рано телевизионният канал Haberturk, позовавайки се на свой източник, предаде информация, че турските военни вече са се придвижили на 3,5 км от своята граница и са очистили минираните райони. Според постъпващите данни, в Сирия са влезли танкови подразделения, отряди със специално назначение, както и пехота. Всички те оказват огнева поддръжка на формированията на опозиционната на сирийското правителство "Свободна сирийска армия", с която Турция координира своите действия в Сирия, пише "Фокус".

Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм обяви началото на наземната операция в Сирия. Според неговите думи, "сухопътните подразделения на ВС на Турция са пресекли границата в 11,05 местно време (10,05 българско) на 21 януари". Но след това последва опровержение. Агенция Reuters, позовавайки се на представителя на Отрядите за народна самоотбрана Бируск Хасак, съобщи, че "турските сили са отхвърлени след ожесточени боеве и са били принудени да отстъпят при опита да влязат в Африн".

Йълдъръм, също така, излезе с твърдение, че "Русия няма възражения срещу действията на Анкара в северна Сирия, а Турция работи над това, да отстрани безпокойствието на Иран". Москва за момента не е коментирала това изказване на турския премиер.

Освен това, турския политик разкри целите на операция "Маслинова клонка".

"Операцията ще се проведе на четири етапа. Ще бъде създадена 30-километрова зона за сигурност, където всички терористични елементи ще бъдат унищожени", заяви той.

Йълдъръм, отговаряйки на въпрос на журналистите, какви действия ще предприеме Анкара в случай, че Вашингтон продължи да доставя въоръжение на кюрдските формирования в Сирия, заяви, че "всяка поддръжка, оказвана на терористите, ще бъде цел" на ВС на Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
23
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естствено, че Турция няма да се спре само с анексия на земи от Сирия, а ще продължи с войни срещу нас и Гърция. Колкото до тяхното "присъствие" - ами, това е най-черната страница от нашата история. Не говоря за масовите кланета и геноцид. През 1877 на нашата територия няма нито едно висше учебно заведение, библиотека и театър. Започваме буквално от нулата, през това време в Европа вече е бил периода на големите научни открития в областта на физиката, химията, биологията и техническата революция.
29
30
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който е посегнал на интересите на САЩ, жив не е останал. Така ще стане и с неграмотника Ердоган. Американците ще подкупят от неговият кръг, ще го издебнат и ще отлети на небето. И там му е мястото. Тогава от затворите ще излязат прогресивните, тези които той натика по затворите, и ще поставят тях на тяхно място. И това заслужават!!!
28
8
 
32
 
! Отговори
Бозкурт преди 6 години
Хахах 30 милиона кюрди 20 милиона гърци 10 милиона араби ..и Турци не останаха викаш ..Приятелю ..Азербайджан / Казахстан / Тюркменистан /Киргизстан и т.н. ....Я *** ги питай- Вие какви сте ..
27
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЛЕД КАТО ТУИРСКИЯ ШЕФ НА ГЕН ЩАБА НА АРМИЯТА НА ТУРЦИЯ ПОСЕТИ ПРЕДИ ДНИ МОСКВА И ТАМ ПОЛУЧИ НАМИГВАНЕ ДА ЗАПОЧНЕ ТУРЦИЯ УДАРИТЕ ПО ПОПДКРЕПЯНИТЕ ОТ САЩ И ИЗРАЕЛ СИРИЙСКИ КЮРДИ СЕГА ВИЖДАМЕ КАКВО СТАВА И (ВЕЛИКИТЕ) САЩ НЕ МОГАТ ДА СЕ ОБАДЯТ И ДВЕ ДА КАЖАТ НА ЕРДОГАНЧО.САМО ДА НАПОМНЯ ,ЧЕ ПЛАНА НА ЦИОН-САЩ И ИЗРАЕЛ БЕШЕ ДА СЕ СЪЗДАДЕ ЕДНА КВАЗИ (ДЪРЖАВА) НА КЮРДИТЕ САМО НА ГРАНИЦАТА С ИЗРАЕЛ И ТЯ ДА БЪДЕ БУФЕР КОЙТО ДА ПАЗИ ИЗРАЕЛ ОТ СИРИЙСКАТА АРМИЯ ,РУСИЯ,ИРАН И ХИЗБУЛА ,
26
26
 
11
 
! Отговори
ай сифон бе преди 6 години
5 км напредък с танкове и артилерия, срещу банда въшляви талибани. Голема работа са турците. Значи няма за какво да се напъваме за по-голяма армия. С един самолет и половина ще ги спрем на 500 м от границата.
25
4
 
20
 
! Отговори
Пентагона преди 6 години
Реджеп, що не ни пита бе? Караш ни да изглеждаме като банда незначителни мижитурки, чието мнение няма тежест. Ние сме ФАЩ бе ей!
24
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другари, ние от българският антифашистки съюз осъждаме това вероломно нападение!Венцеремос!
23
32
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Където е минал турчуляка, само войни, избити хора, застой и разруха.Това могат те, да колят и убиват невинни. Ето защо никой никъде не ги иска. Натискат се за ЕС, но няма да им се получи.И Ерсдухан като няма подкрепа никъде, започва да плаши, че били 80 милиона, щял да пуска т.н.мигранти. От тези 80 милиона, 30 милиона са кюрди и те ненавиждат Ерсдухан.Има и други които не са турци също.Тази държава Турция трябва да се превземе и разпарчетоса, за да се ликвидира един път завинаги турската напаст
22
20
 
11
 
! Отговори
Путин преди 6 години
Абе не ми е приятно, вече не ни бръснат за слива в Сирия. Там Ердоган коли и беси.
21
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердо както е тръгнал да пуска армията до Дамаск и войната за 3 дни е свършила!:)))
20
7
 
23
 
! Отговори
ТУРЦИЯ СРА НА ФАЩ преди 6 години
ТУРСКИТЕ ВВС НАНЕСОХА МОЩНИ УДАРИ ОТ ВУЗДУХА ПО ВОЕННОВЪЗДУШНАТЪА БАЗА MENAGH В ССИРИЯ ,КОЯТО БАЗА Е НА САЩ И СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ДОСТАВКА НА ОРЪЖИЕ ОТ САЩ ЗА СИРИСКИТЕ КЮРДИ И ОТРЯДИТЕ ЗА НАРОДНА САМООТБРАНА НА СИРИЙСКАТА ОПОЗИИЦИЯ .РОЙТЕРС РАЗПРОСТРАНИ НОВИНАТА,ЧЕ СПОРЕД ЛИДЕРИТЕ НА КЮРДИТЕ ,ТУРСКАТА ОПЕРАЦИЯ В СИРИЯ Е С ОДОБРЕНИЕТО НА МОСКВА.САМО ДА НАПОМНЯ ,ЧЕ В ТОЗИ САЙТ САМО ПРЕДИ ДНИ ИЗЛЕЗЕ ПОРЕДНИЯ АНТИРУСКИ ПАСКВИЛ СПОРЕД КОЙТО ОПЕРАЦИЯТА НА ТУРЦИЯ В СИРИЯВ БИЛА (УДАР) СРЕЩУ МОСКВА,
19
4
 
11
 
! Отговори
Делиорман преди 6 години
Бой по "циоонската" шамандура.
18
6
 
11
 
! Отговори
баба Мара преди 6 години
Гледам един турски филм "Имението с лозите", та там действието се развива точно в тези райони. Кюрди, сирийци, все мафиоти по цял ден сноват ту в Сирия, ту в Турция. Да не ги закача Ердо, че ще вземе да ми свърши филма като ги изтрепе;)
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНормалните хора са беднички и гледат как да оцеляват!!!!
16
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болника Ердоган го закъсва икономически и за да отвлича вниманието от инфлацията и обедняването, започва война. От другата страна са американците, които подкрепят кюрдите. Колко ли ще го търпят се пита? Или ще му спретнат едно атентатче, да отиде при аллаха скоропостижно.
15
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мохамед е педофилЕЙ ***, ТАЗИ ВЪОРАЖЕНА ГРУПИРАВКА АКО Е НА ТВОЯТА ГРАНИЦА КАКВО ЩЕ ПРАВИШ?
14
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво ни интересува това нас НОРМАЛНИТЕ ХОРА????????????????????????
13
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ми харесва това, че Турция напада заедно с т.нар. Свободна сирийска армия - тези бяха "умерената опозиция" срещу Асад и всички помним как ядяха човешки сърца! Турция ги беше приютила на територията си и имаше репортаж по Ал Джазира как преди офанзивата турците ги извозваха с автобуси към турско-сирийската граница.
12
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво сте се разнежили като евробюрократи обстрелват ги с ракети, а Асад не я контролира тази територия даже турците му вършат работата.
11
6
 
27
 
! Отговори
етнически турчин преди 6 години
До мохамед е педофилЕДНА ДЪРЖАВА АКО Е СУВЕРЕННА,НА ТЕРИТОРИЯТА И НЯМА ДА ИМА ВЪОРАЖЕНИ ГРУПИРОВКИ КОИТО ЗАЩИТАВАТ ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ.АНЛАДЪН МУ