Реалността в Близкия Изток: Закусваш с жена – влизаш в затвора!

Мъж, хранил се с колежка, е обвинен в нарушаване на закона
11 сеп 2018 21:30, Джесика Вълчева
97
Реалността в Близкия Изток: Закусваш с жена – влизаш в затвора!
Снимка: BBC

Саудитска Арабия – страната, в която никой няма права. Страната, в която уж либерален владетел се стреми да осъществи една уж либерална реформа в едно силно консервативно общество. Но само се опитва. Поне привидно. Саудитска Арабия – страната, в която влизаш в затвора, ако закусваш с жена.

Египетски гражданин е бил арестуван, след като публикувал видео в Twitter как закусва със своя колежка в хотела, в който работи. На видеото се вижда как жената, покрита от главата до петите с никаб, маха на камерата. Двамата дори се шегуват един с друг. Всичко това предизвиква масова негативна реакция в социалните мрежи от страна на жителите в свръхконсервативното кралство Саудитска Арабия. 

Видеото е сметнато за обидно. Причината за острите реакции са всъщност последните 30 секунди, в които жената започва да храни своя колега.

Още по темата

Арестът е заради нарушение на специален закон в страната, който забранява на мъже и жени да се хранят заедно. Строгата сегрегация е наложена дори в заведения за бързо хранете като Макдоналдс или кафетерии като Старбъкс, семейства или дори необвързани мъже и жени трябва да седят отделно, в обособени зони. На работното място хората от различен пол, които нямат някаква роднинска връзка по между си, трябва задължително да стоят разделени.

В Саудитска Арабия на жените им е забранено да извършват редица дейности без придружител от мъжки пол, който "да ги закриля" - обикновено техния баща или съпруг, брат или син.

Египетският гражданин е бил арестуван и обвинен в извършването на няколко престъпления.

Собственикът на хотела, в който работили двамата служители, също е призован заради неизпълнение на правителствените закони, които задължават работодателите да осигурят среда, в която работниците да могат да се хранят разделени.
Видеото предизвиква наистина огромна вълна от критики от страна на консерваторите, а прокуратурата в страната призова всички чужденци в кралството да "уважават традициите и ценностите на саудитското общество".

Този инцидент се случва по време на управлението на принц Махамед бин Салман, който иска да осъществи една модерна реформа в страната.

Салман е най-младият държавен глава, застанал начело на Саудитска Арабия, който с качването си на престола направи сериозна заявка, а именно да реформира из основи обществото, в което властват силен консерватизъм и стриктно тълкуване на исляма.

Очевидно, обаче, все още консервативни практики – като тази мъжете и жените задължително да се хранят разделени, нямат намерение да бъдат премахнати. И хора ще влизат в затвора заради това, че изобщо са си позволили да закусват с противоположния пол, колкото и безвредно да звучи това за западния свят.

Усилията на владетеля да прокара по-либерални практики и закони в страната, много от които засягат пряко социалната роля на жените в Саудитска Арабия, срещат отпор.

Принц Салман оттегли някои доста сериозни ограничения спрямо жените, в това число и забраната за шофиране, което предизвика вълна от одобрение по цял свят.

Владетелят позволи на киносалоните да отворят отново врати, за пръв път от десетилетия. Освен това смесените концерти на мъже и жени също бяха позволени в страната.  рез април спортни асоциации в страната затвориха дамски фитнес център в Риад заради рекламен видео клип, в който жени се появяват в прилепнали спортни дрехи.

Много жители на Саудитска арабия намират видеото на мъжа и жената, които закусват заедно, за обидно.

Повечето дори се чудят защо е наказан мъжът, а не жената!

Защото в консервативното общество на Саудитска Арабия и много страни от Близкия Изток, сред които и Иран, жените нямат права, а мъжете винаги са привилегировани. Мъжете никога не са виновни. А и да са виновни, никого не го е грижа. Разбира се, има и частни случаи, но те са по-скоро прецеденти, отколкото практики.

Припомняме, че само преди седмици в Техеран се случиха поредица от арести на активисти, борещи се за правата на жените в Иран. Дори стана ясно, че страната ще екзекутира жена заради мирно протестиране, което е прецедент в историята на страната.

Сред арестуваните има и мъж – учител, който е задържан в най-известния и ужасяващ затвор в Иран, подложен на мъчения, заради вярата си в каузата, че жените заслужават да имат права. Според Иран не заслужават и това трябва да остане така. Защото така е удобно за обществото. По-опасното е, че и голяма част от жените в Близкия Изток смятат така.

Арестът на египтянина, дръзнал да закусва със своята колежка предизвика и вълна от подкрепа и доста солидна критика.

"Не мога да разбера защо той е наказан, а тя не. Аз съм саудитка. Заклевам се, че искам да накажат и нея. Смях, ядене на работа... няма ли граница??", коментира в Twitter една от потребителките в социалната мрежа.

Според други пък отношенията на работното място трябва да бъдат отвъд пола и колегите на работа би трябвало да могат да общуват, да се шегуват по между си и да вършат дейности, които са нормални за човешките взаимоотношения.

Не всички, обаче, както стана ясно, са съгласни с това. Някои дори твърдят, че осигуряването на работа за саудитки в среда с чужденци, може да се отрази пряко на установените традиции и ценности.

По принцип, това би трябвало да е идеята. Да се разрушат именно тези консервативни практики и обществото в Близкия Изток да стане по-либерално. Това, обаче, трудно би могло да се случи, след като по-голямата част от самото общество не желае да се промени. И каквито и реформи да се опитва да осъществи принц Салман, те няма да дадат никакъв резултат, защото срещат огромна съпротива.

По-либералните държави, обаче, реагират на ареста на египтянина с изненада и то на фона на случващите се реформи в страната. Обществото в Египет просто не може да проумее защо техния съгражданин е арестуван заради това видео, което за тях изглежда като нещо напълно безвредно.


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Иран жените са с големи права, ти си гледай саудитците, а пък р Европа жените имат право дори да се снимат в порно филми и да им вкарват по три и четири фалоса
78
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Арабски манталитет

Тези в Европа са проблем на европейците
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До катя

Комплексираните хора имат нужда да се похвалят ;)
76
1
 
15
 
! Отговори
Арабски манталитет преди 6 месеца
Много е интересно това обръщение на властите в Саудитска арабия! Интересно тогава, защо арабите в Европа не спазват същите правила?
75
3
 
11
 
! Отговори
катя преди 6 месеца
Ама той сам се е вкарал в затвора?! Кой го е карал да си качва снимки какво прави и с коя...Когато човек е глупав никой не може да го опази.
74
0
 
4
 
! Отговори
До 69 преди 6 месеца
Консерватизма и либерализма, не са никаква надстройки, а заедно със социализма 3-те основни политически течения и те съответно формират посоката на развитие на всяко едно общество. Демокрация буквално от гръцки означава народовластие или правото на мнозинството граждани да определят посокота на развитие на обществото, да избират свои представители в държавната власт. Тоест демокрация може да съществува във всяко общество, без значение от етноси, религия и т.н., стига гражданите да го пожелаят.
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
КЛОУН
72
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ти забулените от толкова много забрани, като им падне удобен случай как се е*** с непознати. Като развързани кобили са.
71
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тая нинджа от видеото от къде познаха че е жена?
70
0
 
12
 
! Отговори
На меринджея тъщата преди 6 месеца
Аз съм категорично против реформите на Салман в СА. Все пак искам тези хора да си стоят там и колкото се може по-малко да идват с неприятните си 3-4 жени, кучило и смехотворно самочувствие. Да обикалят на Кабаата, да се обрязват и обличат с чаршафи. Ние си живеем както ние си знаем, те - както един неграмотен пророк уж бил низпостлал.
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Консерватизма и либерализма са надстройки и могат да бъдат религиозни,политически,икономически и другите сфери в сформирането на обществото,производствените отношения и мисленето,включително и традициите,те също са преживели,преминали през тези надстройки или течения,средата на които е нормалното-златната среда,а дали то е демокрация като демокрацията е податлива на тези две крайни надстройки,течения щото има и по-грозни зад тях,които пък вече определят векови период с преливания на управления.
68
0
 
5
 
! Отговори
До 65 преди 6 месеца
Саудитска Арабия е абсолютна монархия, тоест държаната власт е изцяло в ръцете на монарха, той формира правителство и т.н. Но по-важното е че ти не знаеш какво е демокрация! Консерватизма е едно от основните политически течения в демократичните общества, тоест няма пречка саудитите да трансформират монархията в демокрация. Демокрация има тогава когато държавата власт произтича от гражданите, като в случай те може да са само пълнолетни мъже, както в древна Атина между другото.
67
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Решението е само едно пълна изолация на Саудитска Арабия и абсолютна забрана на гражданите и да влизат в Европа. Пък там да си правят каквото искат! Тия пещерняци нямат място в 21 век.
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Интересно там си ги държат строго,а как дойдат в Европа по либералната се държат проблемно меко казано сякаш бягат от консерватизма заради либерализма,но не възприемащи и него,все спорещи и търсещи спор за доказване,че тяхното си кат традиция,разбиране за начин на живот що личен,що организация в общество с традиции е нещо повече от нашите традиции и общество разбирания наследени от нашите деди и още отпреди,почват да се дръвчат то ножове вадят,хора газят с бусове по площади,стрелят с АК туктаме.
65
3
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 6 месеца
и на тези камилари им се продаде орьжие за 350 милиарда бьлгария ще открива
посолство в са не сме забравили танца сьс саби позор 21 век ген радев да
стопира това безумие
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ДЕмокрацията няма нищо общо с обществените порядки и традиции в Саудистка Арабия. Същете порядки би могло да ги има и в едно демократично общество, ако мнозинството ги гласува. В Саудиска арабия мнозинството по принцип е доста консервативно настроено.
63
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Заглавието е абсолютно провокативно и невярно и само поклажда излишни расистки нагласи! Има огромна разлика между Саудиска Арабия, Дубай, Оман, Йордания или Ливан или Израел...Всички тези държави са в Близкия Изток, но да се слагат в един кюп си е пълно невежество!
62
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Поредната феминистка боза! Саудитите много внимателно да си направят анализа, защото един път отпуснат ли му края, дадат ли на жените да си правят каквото искат, ще ги последва жалката съдба на западната цивилизация, а именно демографски срив, тотална ерозия на семейната институция, хаос, нисък морал, издигане в култ на утайките на обществото и сбърканяци като гейове, вегани и т.н.
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нищо, нали ФАЩ, най-голямата демокрация в света подкрепят управлението
60
0
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 6 месеца
Очевидно, обаче, все още консервативни практики нямат намерение да бъдат премахнати.

Джеси, една практика няма как да се самопремахне.