Войната: Силите на Дамаск приближават към границата с Турция

Страни от ЕС за спиране продажбата на оръжия на Анкара
14 окт 2019 12:24, Елка Василева
183
Войната: Силите на Дамаск приближават към границата с Турция
Снимка: Reuters

Силите на сирийския режим са се приближили днес до границата с Турция, където турските войски и техни сирийски съюзници продължават боевете срещу кюрдските милиции, съобщи кореспондент на АФП.

Издигайки сирийски знамена и заобиколени от жители, дошли да приветстват пристигането им, сирийските сили са се разположили в периферията на Тел Тамер, на юг от пограничния град Рас ал Айн, където се водят сражения, предаде кореспондентът на Франс прес.

Сирийската държавна информационна агенция САНА потвърди пристигането на "части на сирийската арабска армия" в селището Тел Тамер, разположено на около 30 километра от Рас ал Айн.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека някои части на армията са достигнали на около шест километра от границата.

От 9 октомври Турция и нейни съюзници от сирийската опозиция водят военна операция в Северна Сирия, за да отдалечат от района на границата кюрдската милиция Сили за защита на народа /СЗН/, определяна от Анкара като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/.

Още по темата

На фона на напредването на турската операция кюрдите обявиха вчера, че са постигнали споразумение с Дамаск за разполагане на сирийската армия близо до границата "в подкрепа на Сирийските демократични сили /СДС/" - коалиция от кюрдски и арабски бойци, в която СЗН имат доминираща роля.

Според ежедневника "Ал Уатан", близък до сирийския режим, споразумението предвижда "влизане на сирийската армия в градовете Манбидж и Айн ал Араб /арабското име на Кобане/", които са разположени в Северна Сирия и биха могли да бъдат взети на прицел от Турция.

Дълго време изолирани и подлагани на дискриминация от централното правителство в Дамаск, кюрдите установиха де факто автономия в Северна Сирия след началото на сирийската гражданска война през 2011 г.

Дамаск не признава кюрдската автономия, като в миналото сирийските власти дори наричаха кюрдите "предатели" заради съюза им с Вашингтон в борбата срещу джихадистите, припомня БТА.

Междувременно редица страни от ЕС се обявиха за прекратяване на продажбата на оръжие за Турция.

Правителството на Испания поддържа прекратяването на продажбата на оръжие за Турция заради нейната военна операция в Сирия, заяви изпълняващият длъжността министър на външните работи на Испания Жозеп Борел при пристигането си на заседанието на Съвета на ЕС в Люксембург, съобщи ТАСС.

Според неговите думи намерението на всички е да бъде заета много категорична позиция по отношение на Турция. Борел заяви, че правителството на Испания изцяло е за прекратяване на продажбите на оръжие за Турция.

При пристигането си на заседанието на Съвета на ЕС в Люксембург министърът на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс каза, че страните от ЕС възнамеряват да постигнат в Люксембург консенсус по въпроса за въвеждане на оръжейно ембарго против Турция, а също да разгледат други санкции по отношение на Анкара заради нейната военна операция в Сирия. Според Рейндерс международната общност се опитва да окаже натиск върху Анкара, за да прекрати военната операция. Ние ще обсъдим най-добрите мерки, за да постигнем тази цел, каза Рейндерс.

Министърът на външните работи на Австрия Александер Шаленберг заяви днес, че страните от ЕС и НАТО трябва да въведат оръжейно ембарго срещу Турция. Ние очакваме днес единна позиция на ЕС по отношение на турската военна операция, а също по отношение на износа на оръжие. Аз мисля, че трябва да има ясен сигнал от страните на НАТО към техния партньор Турция, каза министърът. Шаленберг каза, че Австрия продължава да настоява преговорите за присъединяване на Турция към ЕС да бъдат замразени. При това министърът призова Брюксел да не се поддава на шантажа на Анкара, че ще отвори границите за нови бежански потоци към Европа.

Министрите на външните работи на Холандия, Ирландия и Латвия също се обявиха за въвеждане на ембарго на търговията с оръжие с Турция във връзка с операцията на Анкара в Сирия.

Холандия осъди операцията на Турция и въведе ембарго на доставките на оръжие /на национално ниво/. Сега ЕС трябва да направи същото. Ние смятаме, че Турция нарушава международното право. Никой не трябва да нарушава международното право, заяви холандският външен министър Стеф Блок.

Германският министър на външните работи Хайко Маас заяви, че е важно Европейският съюз на този етап да остане в диалог с Турция, предаде ДПА. Той изрази мнението, че икономическите санкции не биха били правилният подход в този момент. "Ако това не доведе до успех, ние трябва да сме готови да предприемем по-нататъшни мерки", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"предаде кореспондентът на Франс прес."Когато чуя нещо от корепондент на Тюрк прес, ще повярвам. Видяхме ги тия от Франс прес как гледат едната страна на монетата и изопачават факти и пресоляват манджата, наливат масло в огъня, само за да разпалват страстоте на хората и да създават обществено недоволство.
145
2
 
6
 
! Отговори
WV преди 4 години
Щом има Косово, значи и Кюрдистан може да има.
144
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИсторикШатай и узтурика ша тайййй ... туй ганезиз ни са пиши с главнъ буква уе ейййй
143
1
 
6
 
! Отговори
Историк преди 4 години
До 158Това "винаги" и "завинаги" са много относителни понятия, особенно когато става въпрос за империя.Разпадането на всяка империя е програмирано в Генезиса й !
142
4
 
8
 
! Отговори
Независим Кюрд преди 4 години
До Зозо Крим винаги е бил руски и винаги ще бъде
141
12
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До АнонименПутин като се намърда в Крим не наруши ли всички международни правила? А забравих, руснаците не окупират, те "освобождават" :)))))))))))))))))))))
140
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не харесвам особенно Ердоган но подкрепям комшийте Колкото повече комунисти бастисат толкова по добре .
139
1
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До Анонимен 151 Същото се отнася и за Путин , ама нещо не ти изнася.
138
4
 
5
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 146 Стига с този петрол , бе. САЩ ще се удавят в петрол. Не са опряли точно да Сирия.
137
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато създаваха ИДИЛ и разсипваха Сирия, когато поощряваха главорезите, никой от Запада ме протестираше, даже баба Килъри организираше подкрепа за тях. Когато Франция нападна Либия, пак си траеха заради петрола и газа, та защо се напъват сега?
136
6
 
11
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Изтрепете TypчуляTa !!!ВМОРО
135
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние смятаме, че Турция нарушава международното право. Никой не трябва да нарушава международното право, заяви холандският външен министър Стеф Блок.--------------Когато янките от фащ нахлуват в близкия изток не нарушават ли международното право? Или тези правила важи само Турците? Големи лицемери са тия от еврог.ейския съюз
134
8
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
нито един турски танк да не излезе жив от сирия
133
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може би... може би... третата световна война започна.
132
7
 
19
 
! Отговори
Кюрдистан преди 4 години
Аз подкрепям създаването на Кюрдска държава
131
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 146Абе всички лешояди са в Сирия, а се оказва, че нямат келепир !!!
130
2
 
5
 
! Отговори
Историк преди 4 години
До 149Съгласен съм с уточнението ти, но ти пак пропускаш основното от коментара ми - заслугата и справедливото искане на кюрдите да имат собствена държава.
129
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доколкото си спомням Ердоган беше тоя, който най-много искаше Асад да падне от власт. После като се появи Путин до границата му го обяви за терорист и му свали един самолет.Сега, след като Путин обяви войната в Сирия за победоносно приключила, след като Тръмп обяви, че ИД е заличена, след като кюрдите, които имат най-голямо принос за унищожаването на ИД, същите призоваха САЩ, Русия, Турция, СА и Иран да приберат терористите си от кюрдските затвори, Ердоган реши да ги обяви тях за терористи !!!
128
0
 
1
 
! Отговори
Демограф преди 4 години
До Историк 139. Аз давам точни данни, а не условни. В ООН членуват и страни с по-малко от 1 милион население, но не населението определя членството в ООН, а съществуването на суверенна държава. Ако населението/етнос определяше членство в ООН, днес би трябвало да има над 1000 държави, а не 258.
127
5
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
не ги е предал тръмп, а загря, че бъдеще в петрола няма и се разкара от близкия изток. Това вече не е войната на САЩ останаха руснаци, турци и подобни от третия свят да се бият и стрелят за нищо. трябва и България да се разграничи. каквото искат да правят все тая, НЕ НИ ЗАСЯГА!