Стряскащо еднакво: Русия действа в Украйна като в Сирия

И Асад, и Путин оставят населението да си замине, за да контролират по-лесно страната
15 мар 2022 21:35, Елка Василева
668
Стряскащо еднакво: Русия действа в Украйна като в Сирия
Снимка: архив, БГНЕС

Обсадени и непрекъснато обстрелвани градове, разрушени болници - руската армия действа в Украйна по същия начин, както в Сирия, за да накара противника да капитулира, а населението да избяга. Така смята френският хуманитарен лекар Рафаел Пити, очевидец на сирийския конфликт от единайсет години.

"Видяхме как руснаците постигнаха капитулацията на Алепо (през 2016 г. - бел. АФП). Направиха го на три етапа: първо обкръжиха града, после го подложиха на всекидневни интензивни бомбардировки (. . .) и след това изчакаха хората да се предадат заради глада, студа, липсата на питейна вода", обяснява за АФП този представител на Съюза на организациите за медицинска помощ и грижи (UOSSM) за Франция.

Още по темата
"Населението не е важно. За руснаците животът няма същата стойност като за нас. В тях е заложена програма от бившия СССР. Тя е на КГБ, съответно личността няма значение, значение има само поставената цел", твърди той.

Според него руснаците са си взели поуки от Афганистан. "Окупирате ли градове от вътрешността, улеснявате партизанската война", казва той. "Целта е да направите обратното, да накарате противника сам да напусне града".

Мариупол - стратегическо пристанище на Черно море, е най-красноречивият пример за това от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

Над 2000 местни жители, хванати в капана на обстрелите, студа и глада, вече са убити в обсадения град по данни на кметството.

На 9 март педиатрична болница там бе пометена от бомба - това напомни за множеството разрушени медицински центрове в Сирия, където руската армия се бие с бунтовници на страната на режима на Башар Асад.

 "Противобункерни оръжия"

"Това са оръжия за война с цел тероризиране на населението. Щом разрушат болниците, хората бягат", посочва професор Пити, анестезиолог-реаниматор и специалист по военна медицина.

"В Сирия дори преместихме по едно време болници в изоставени мини с убеждението, че там са защитени от бомбардировките. Бяхме забравили, че руснаците имат имплозивни противобункерни оръжия, които се задействат на 17 метра дълбочина, и те ги използваха", казва той.

В Алепо и Гута край Дамаск, също и в чеченската столица Грозни, веднъж щом капитулацията бе изтръгната, населението бе подложено на проверка - "филтрация", и настроените против победителя бяха принудени да напуснат.

В Сирия "осигуряваме сега камиони, за да откарат всички, които не искат да останат с режима", разказва Рафаел Пити, осъществил над 30 хуманитарни мисии в тази страна от началото на гражданската война през 2011 г.

"Съгласните да останат под властта на режима се насочват към зоните под негов контрол. На другите им се разрешава да потеглят към "зоните за деескалация на насилието", тоест към района на Идлиб" - последната останала днес крепост на бунтовниците в Сирия, продължава той.

От началото на руското нахлуване вече над 2,8 милиона души са избягали от Украйна. "Точно това правят Асад и Путин, оставят населението да си замине", за да контролират по-лесно страната, изтъква лекарят.

Днес, точно единайсет години след началото на сирийския конфликт, професор Пити и директорът на UOSSM за Франция Зияд Алисса отправиха апел към участниците във френската президентска кампания да мобилизират сили за постигане на мир и спазване на международното хуманитарно право.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


668
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
10
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Хитлер бе мръсен евреин. Украинците са хазари евреи. Практиката да се повтаря една лъжа сто пъти ,за да бъде приета като истина е еврейска и цели психическо раздвоение на личността,услужващо Гестаповският нацистки еврейски начин за превземане на Светът ни...Светът на Светлината. Днес още една еврейска украинска бомба уби хора в Руско Свято Поселище. Идва Страшният Съд за фашистите! Поздрави от Франция!
247
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те диваците, своите убити,разхвърляни из украинските кални полета не си събират,камо ли за другите да мислят.Навремето в Афганистан,понеже не можаха да се справят с брадатите талибани ,дето воюваха по джапанки, започнаха тактиката на ,,изгорената земя,, което доведе до 2млн убити за 10 години война.
246
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо Путин даде на късо. После и феновете му. Изпляскала работа...
245
0
 
1
 
! Отговори
Тъши преди 2 години
"Ше трепеш на дедо си ташунката с уста, Зиги"Дедо ти Ванго-К
244
3
 
0
 
! Отговори
Z преди 2 години
Гледаме в порн тубата мака ти я млатят 5 кафеви а татя ти му бъркат знаеш къде. Аз съм третия отляво надясно ;)
243
2
 
1
 
! Отговори
Тъши преди 2 години
"На ЗигЗага по-долу у старата пърцуца"Дедо Ванго-К с големия кок
242
3
 
1
 
! Отговори
Тъши преди 2 години
"Чака го страшна сиромашия българина"Дедно Ванго-г
241
1
 
0
 
! Отговори
Z преди 2 години
Хахаха кога се туй сега бе денди
240
3
 
1
 
! Отговори
Z преди 2 години
Малка била, голяма била...разбирач си ти сякви си осмукал. Не знам други не са се оплаквали. Пак те питам да въртя ли юмрука или пръстите да разпервам?
239
0
 
0
 
! Отговори
Z преди 2 години
От теб в името на Денди ли :)
238
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 395 Хайде, хайде: а ти представяш ли си Украйна да клекне? Те се борят за оцеляване. За тях е въпрос да останат като нация. А Путин и дружките му не ги мисли - ще намерят начин как да се предадат. Може някой да се самоубие, ще намерят начин. Сигурно вече са потготви ли сценарии как да се предадат.
237
0
 
1
 
! Отговори
Z преди 2 години
Като Денди ще те глезя
236
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пръстите да разпреря?
235
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна защо не спазва санкциите не прекъсва доставките за Русия ?
234
1
 
1
 
! Отговори
Z преди 2 години
Хочеш?
233
0
 
1
 
! Отговори
Z преди 2 години
Както съм си пъхнал ръката, да взема да поразвъртя юмрука какво ще кажеш? Хочеш?
232
4
 
0
 
! Отговори
До 435 преди 2 години
До 435: дебрееез Украински войници ни освободиха от Османската империя. Украинците го постигнаха.
231
0
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
На въпрос дали трябвало да бутнат Берлинската стена, отговаря човек, който е живял преди и след : НЕ! Трябва да я построят наново, но да я направят по-висока! Не знам дали е истина или не, но това, което виждам днес е просто потвърждение...
230
0
 
1
 
! Отговори
Z преди 2 години
Лакътя ме наболява, точно докъдето ми беше влезнала ръката в муфата ти. Сещаш ли се откъде може да е? Ти хем не стискаше.
229
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия ни освободи от османската империя, дано сега ни освободи и от евроатлантическата. Никой патриот не би извадил автомат срещу братята руснаци.Да идват по бързо с танковете и да измитат помията в парламента...