Москва налага санкции на Бил Гейтс - пуска руски Windows

Захари Андреев @zahariada.blog.bg 24 апр 2014 11:20
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
36
4399

Москва налага санкции на Бил Гейтс - пуска руски Windows

Москва се отказва от американския софтуер Снимка: WSJ

Русия може да се откаже от използването на американски софтуер и оборудване. Това стана ясно от изказване на руския министър на съобщенията Николай Никифоров.

Американските военни сами слагат кръст на по-нататъшното използване на американските софтуер и оборудване в държавния сектор на Русия, заяви той.

Коментарът на Никифоров е по повод статия в The Wall Street Journal, посветена на използването на спътници и радиоприхващане в пограничните страни – прибалтийските страни, Украйна и в пограничните части на Русия.

Според изданието до момента руските власти са успявали да крият от шпионите своите планове за инвазия в Крим.

Например американските шпионски сателити са фиксирали съсредоточение на руски войски „на удар разстояние“ от Крим, въпреки че подслушването на съобщения не е дало обичайните потвърждения под формата на преговори между руските лидери, командири или войници. 

Русия е успяла да скрие подготовката на операцията, вземайки предвид особеностите на работа на американските спецслужби. Това беше класическа maskirovka, категоричен е един от високопоставените източници на вестника.
Въпреки че получихме предупреждение, ние нямахме достатъчно информация, за да разберем какво точно ще се случи, допълва той.

Сега американските власти се опитват да затворят тази „информационна дупка“ с помощта на спътници и радиоприхващане в Русия и съседните й страни, но представителите на спецслужбите се опасяват, че няма да се получи. Обстановката в администрацията на Обама е напрегната. Досега не се е случвало такова нещо, посочва един от източниците на WSJ.

Макар че Никифоров се обяви против американския софтуер и оборудване, не се очакват никакви забрани за използването му, уточни представител на руското Министерство на съобщенията. По думите му всички държавни организации сами постепенно ще прехвърлят своите IT проекти на софтуер и оборудване на по-предсказуеми партньори. Просто ще отчетем тази ситуация при организацията на новите оферти, допълни той.

До момента Никифоров не се е изказвал публично за използването на руски софтуер в работата на държавната администрация. Макар че с встъпването му в длъжност през 2012 г. бяха спрени всички работи по разработването на националната софтуерна платформа за държавните агенции - „руски аналог на Windows” на базата на операционните системи Linux с отворен код, пише „Ведомости“.

Този проект беше стартиран през лятото на 2010 г., като на руските операционни системи трябваше да бъдат прехвърлени държавната администрация и училищата. Бюджетът на проекта по начало беше в размер на 490 млн. рубли. През декември 2011 г. премина конкурса за разработка на прототипа на платформата, като в него се включиха Alt Linux, „MSVSfera“, "Red Hat Enterprise Linux" и "Роза". Конкурсът за създаването на самата операционна система обаче така и не се състоя.

До 2012 г. в Министерството на съобщенията за електронното правителство отговаряше зам.-министър Иля Массух. Според него преминаването към руски софтуер само на компютрите на 2 млн. държавни служители се струва 1 млрд. долара, като едва ли това ще намали значително цените на руските програми в сравнение с Microsoft.

От Microsoft отказаха да коментират възможния отказ на Русия да използва програмите на компанията в държавната администрация.

Директорът на компанията „Роса“ Аркадий Тагиев съобщи, че неговата компания е разработила няколко семейства защитени операционни системи, например „Роса Кобалт“. В нея влизат и програми, решаващи „по-голямата част от типовите задачи на корпоративните потребители“.36
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 7 години
При толкова руски хакери, няма да се учудя да направят руски Виндоус .Хем ще прецакат американския Микрософт, хем ще печелят. Ако го пуснат на 100 лв., Микрософт ще фалира .
29
0
 
2
 
! Отговори
до 25 преди 7 години
...и филма "Сбогом гринго!" , го бяха превели като: "Прощай, Григорий!"
28
0
 
2
 
! Отговори
Фен преди 7 години
Русия :3 ... С техният модерен в момента екранен стил - на разсърдени малки момиченца. До никъде няма да го докарат. Почват да стават смешни.
27
2
 
3
 
! Отговори
Имат ресурсите преди 7 години
Руснаците си имат разработен 4 ядрен процесор. Но как са с другите неща, досега не съм прочел. Но те са винаги изненадващи. През втората световна война, Германската армия не успя да използува своите локомотиви и вагони, защото Руските жп линии са доста по-широки. Та така и тука, ще измислят нещо само за собствено ползуване. Що се отнася до науката - в момента те са далече пред нас. Ние само се фъчкаме, а нямаме финансови ресурси, научните ни работници избягаха на запад. А те имат такива.
26
0
 
2
 
! Отговори
Скучаеща преди 7 години
Откъде черпите информация - не е ясно, т.е. ясно е че сте си го измислили. Прегледах доста руски сайтове - няма нищо такова, а само че въпросния господин е плагиятствал сериозно за своята дисертация. Само пишете глупости
25
2
 
7
 
! Отговори
майната преди 7 години
Браво! Скороо се очаква и забраната на BMW в русия, тъй като предстои пускане на спортен ЗАЗ ...
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те направиха Пинокио на Буратино и Командо на Непобедимы....
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха ха отказва ли се или хамериканците не щат да им се плаща в путинки?
22
2
 
6
 
! Отговори
с Марица-30 преди 7 години
С "десетопръстната с-ма на пишещата машина" и друго не им трябва, даже и електрификацията ще им е излишна. Имам една Марица-30 в мазето, ако им трябва(на килирица е).
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма значение как се казва ОС.стига да не срива до син екран с бели букви
20
8
 
9
 
! Отговори
AntiRU преди 7 години
Значи ще направят "Окно ОС". За целта, обаче не трябва да използват дори Линукс ядро, защото и то е американско. "Окно ОС" ще е с камуфлажни прозорци и при грешка ще се чуват изстрели от калашник. За wallpaper-и ще се ползват снимки на МиГ-29, Т-34, Т-72 и т.н. Курсора ще е с формата на куршум или снаряд. Media Player-а им ще е с визия на "Ригонда" или "Рубин". Accessories ще се казва "ЗИП". My Computer ще се казва "Мой генераль", а Command prompt-а ще е "Оконньй генераль".
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ще я има ли на български новата операционна система?или поне на английски.
18
9
 
6
 
! Отговори
Молотов преди 7 години
Каква добра новина. Едно време бяха толкова "напреднали" със софтуера, че използваха българския проект НЕВА за военни цели. И естествено се сринаха/справка филма "Дзин Дза Дза"/...Но това е за майтапчиите. За тия като Захари Андреев, които са се подложили на Путин с надежда да ги оправи се полага пояснението че путинките ГИ оправят, те не оправят. Виж турците оправят и куцо и сакато. По-добре да обърнат задниците си към Ердоган. Но путинките ще ги възбудят така, че за Ердоган ще са влажни.
17
1
 
6
 
! Отговори
караконжул преди 7 години
любопитно. резултатът от този конфликт може да е нова операционна система!
16
11
 
11
 
! Отговори
дълбок сън преди 7 години
до 4: ха-ха-ха,тия руски "некадърници" взеха че направиха смешно американското есминче в Черно море - замлъкна целия му суперамериканобилгейтски софтуер.В пристъп на небивал "възторг" от този небивал триумф на американския гений 27 моряци си подали оставките и преминали ускорен курс при психолози,защото "душите" им били разстроени.И представете си,това са го направили пияните и заляни руснаци с някакъв първобитен софтуер и хардуер,качен на стар самолет...А ако бяха пуснали нещо по-съвременно"!
15
12
 
7
 
! Отговори
Bil преди 7 години
Ще направян нещо качествено - когато спрат да пият до припадък...Тоест ...Никога!
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега да ви кажа, никакви скрити приготовления толкова не е имало, защото на руската армия не и се е налагало да влиза в Крим. По простата причина, че Русия си има право на 24 000 войници в Севастопол, което е в средата на Крим и те държат постоянно там поне 16 000. Така че колко вълшебно се били скрили от американците ...айде моля!
13
20
 
18
 
! Отговори
Говедарин преди 7 години
Мужици, гледйте от толкоз напъване да не се *** :DНа *** руснак Windows-a му пречи...
12
4
 
19
 
! Отговори
дежавю преди 7 години
По време на соца имаше цял научен институт Интерпрограма с около 200 души персонал ,чията задача бе да краде софтуер и да му прави менюта на руски ,немски и испански -за ГДР ,Куба и другите страни . Така че Уйндоус ще се ползва ,но няма да се плаща
11
12
 
16
 
! Отговори
соц лаборант преди 7 години
трябва целия свят да се оттегли от ундолс,скайп,гейсбук и т.н.Само така може да им бръкнем в джобовете!