Добрев обясни как ще постигнем ръст на икономиката

Ще се работи за повече инвестиции, износ и стимулиране на потреблението
3 дек 2012 13:30,
101
Добрев обясни как ще постигнем ръст на икономиката
Снимка: БТА

Пет са областите, които могат да помогнат за ръст на икономиката през следващата година, обясни икономическият министър Делян Добрев по време на 7-та Годишна среща между държавата и бизнеса.

Ръст на икономиката ще дойде с идването на повече инвестиции. Един от източниците е ОП „Конкурентоспособност”, коментира още икономическият министър. Според него поне 1,5 млрд. лева могат да дойдат от европейските програми в помощ на иновациите у нас.

Освен това много важно е и насърчаването на инвестициите, което може да стане чрез приетите промени в Закона за инвестициите през миналата седмица. Една от мерките например е поемането на социалните осигуровки за големите инвеститори у нас. „Това намалява разхода за човешки ресурси със 17,4%”, допълни още Добрев.

Според икономическия министър ръст на икономиката ще дойде още от стимулирането на вътрешното потребление.

Правителството ще работи още и за активизиране на износа. Това ще бъде и мярка за следващия програмен период, която ще заложи правителството, обясни още Добрев. Той отново отчете, че трябва да се промени структурата на износа и да бъдат подпомогнати експортно ориентираните предприятия.

Туризмът също е сектор, който може да донесе ръст на икономиката. На много места привличането на нови туристи обаче е ограничено. „На "Слънчев бряг" местата на плажа са ограничени на фона на 250-те хиляди легла в хотелите в курорта”, допълни Добрев. Но има ниши, като СПА туризма, които тепърва могат да се използват, смята той.

Икономическият министър подчерта още и възможността за излизането на нови пазари, какъвто е китайският например. При последното посещение на Добрев в Китай беше отчетен сериозен интерес към България като туристическа дестинация.

Още за икономиката на България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя скоро ще предложи да изнасяме пясък за Сахара.
87
1
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
То бива безхаберие, то може, ама чак толкова и то на министър е непростимо!4-ри години че.ките ли си чесаха, че не привлякоха инвеститори в производство? С тази престъпна съдебна система, липсата на кадри и никвата защита на частната собственост, кой и.иот ще си вложи парите в мафиотската ни държава? Вътрешното потребление с настоящия банков картел и настоящите данъци как ще се стимулира, като не можем да печатаме пари ? Скоро освен камериерки и охрана няма да има други кадри и в туризма.
86
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Господи , докога ще ме разсмиваш с творенията Си.
85
1
 
3
 
! Отговори
66666 преди 11 години
А БЕ добрев ,ТИ ОТКРИ ТОПИАТА ВОДА САМО НЕ ЗНАЕШ КАКСЕ ЗАГРЯВА,ЗАТОВА СЕ ВЪРНИ НАТАРАБАТА В ДИМИТРОВГРАД ДА ПРОДАВАЩДОМАТИ
84
1
 
2
 
! Отговори
МИТКО ,МИТКО... преди 11 години
...НЕМА КОЙ ДА НИ ИЗМЕТЕ ,БЕ....МНОГО СМЕ!...а и ти ---за метач не ставаш!ТАКИВА КАТО ТЕБЕ --ТЪРСЯТ НА РАБОТАТА ,ЛЕКОТО И НА ХЛЯБА МЕКОТО!
83
0
 
12
 
! Отговори
Димитър преди 11 години
Ще има, Делянчо, ръст, ще има... Само че, като се ометете от Министерски съвет ти и началниците ти!
82
0
 
6
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Браво ! Но не всичко : 1 . Приватизиране на цялата индустрия от Цецилия Бориславова и набора и Бойко . / може и малко на Цецо / . 2. Поемане на целия внос и износ от приятелските страни 3 . Засилване производството на фабриката за илюзии на Петър Стоянов 4. Силно намаление цените на лекарствата против главобол 5. Признаване на българско малцинство и избиране на Волен за председател на ДПС
81
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този момък като знае как да се постигне ръст на икономиката защо до сега не е приложил нищо? Герб са на власт четвърта година и не сме видяли ръст на икономиката. Нямам претенции на знаещ човек, но за да има ръст на икономиката трябва да има ПРОИЗВОДСТВО, а за да има производство трябва да има потребление - в България тези показатели се водят ЛИПСВАЩИ. Нека да сложат по една нула на заплатите и пенсиите и да се задвижи потреблението, а то да задвижи производството- елементарно е господин министъ
80
13
 
1
 
! Отговори
АМИ ПРАВИЛНО!!! преди 11 години
МОЖЕ ДА Е МЛАД ---АМА ИМА БАЯ МОЗЪК В ГЛАВАТА!...ЧОВЕКА ВИ КАЗВА , ЧЕ ИЗНОСА НА СУРОВИНИ ,СЕ ПРАВИ ОТ СЛАБО РАЗВИТИ СТРАНИ ,С НИСКА ТЕХНОЛОГИЧНА СЪОРАЖЕНОСТ!ИЗНАСЯ СЕ САМО ГОТОВА И ПРЕРАБОТЕН ПРОДУКЦИЯ , АКО ИСКАМЕ ДА ЗАБОГАТЕЕМ ,КАТО ДЪРЖАВА!ЗАПАДНЯЦИТЕ , НЕ ИЗНАСЯТ СУРОВИНИ ,КАТО РУСИЯ И АРАБСКИТЕ и СТРАНИТЕ ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ ....ИЗНАСЯТ САМО , ГОТОВ ПРОДУКТ!СУРОВИНИ МОЖЕМ ДА ИМАМЕ --НЯМАМЕ ТЕХНОЛОГИИ,ЛИЦЕНЗИ И СПЕЦ.РАБОТНА РЪКА!БЕЗРАБОТИЦА, СЕ БОРИ ...САМО С ПРОИЗВОДСТВО НА СУРОВИНИ!
79
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това бебе и то мозък ръси
78
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Външни инвестиции ... добре но в какво ?? Магистралите си ги правят чужденците с техни пари и техни фирми. Ако не се лъжа ГЕРБ изгони инвеститора в АЕЦ Белене.Без осигуровки за големите инвеститори ... това добре но работните места се правят не от големите а от малките инвеститори.Износ ... хмм добре но какво ще произвеждаме ? и То на конкурентни цени ???Туризма не е балон да го раздуваш безкрайно ... всичко по черноморието е презастроено, замарсено, без инфраструктора.
77
0
 
9
 
! Отговори
мария преди 11 години
Този и той бързо стана от наглите-как ще се постигне ръст на потреблението,като заплатите не се увеличават,по-скоро намаляват в номинално изражение?А износа?И той отде ще се увеличи като икономиката спи дълбок зимен сън?А безработицата-нима тя не дърпа и без туй свитото потребление надолу????Ама тези смешници на кого говорят?Незнам колко още поразии ще направят до изборите и колко още простотии ще чуем.Пази боже България!!!
76
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заради такива лъжливи маймуни изборите трябва да са на 6 месеца,а не на 4 години!
75
0
 
25
 
! Отговори
radioprestilka преди 11 години
Абе на вас в ГЕРБ все някой друг ви е виновен! За толкова *** ни намирате, че да ни обясните, че в ЕС потреблението се е свило толкова, за да не могат да купят това което произвеждаме! тенденцията е друга, работата е там, че ние нищо не произвеждаме, напротив, ядеме Европейски зеленчуци и месо! тежката ни промишленост отдавна е в канала! Ние сме пазар за тях, не място от където да си внасят стока!
74
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ти с Европейски програми ли ще ме храниш бе,недоразумение Герберско.*** гннуснъ дъ ибъ!
73
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе този с фалшивата диплома кой му даде този пост ???
72
0
 
20
 
! Отговори
ЕВРОСТАТ преди 11 години
"49% от българите са пред прага на бедността. Реалната работна заплата у нас е с около 22 на сто по-ниска от тази от времето на прехода, докато брутният вътрешен продукт е нарастнал с около 35 на сто... Компенсацията на наемния труд у нас продължава да е далеч от тази в другите страни от ЕС, т.е. несправедливо разпределение на дохода в полза на капитала за сметка на труда" - честита ви мутро-олигархо-държава
71
0
 
22
 
! Отговори
нов преди 11 години
интересно на него кои му го обясни
70
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
za DobrevПриказката е и такава: "Гледам отдалеч - голям ***. Като се приближи - не съм се излъгал.
69
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Късно е моме за китка!