Добрев обясни как ще постигнем ръст на икономиката

Ще се работи за повече инвестиции, износ и стимулиране на потреблението
3 дек 2012 13:30,
101
Добрев обясни как ще постигнем ръст на икономиката
Снимка: БТА

Пет са областите, които могат да помогнат за ръст на икономиката през следващата година, обясни икономическият министър Делян Добрев по време на 7-та Годишна среща между държавата и бизнеса.

Ръст на икономиката ще дойде с идването на повече инвестиции. Един от източниците е ОП „Конкурентоспособност”, коментира още икономическият министър. Според него поне 1,5 млрд. лева могат да дойдат от европейските програми в помощ на иновациите у нас.

Освен това много важно е и насърчаването на инвестициите, което може да стане чрез приетите промени в Закона за инвестициите през миналата седмица. Една от мерките например е поемането на социалните осигуровки за големите инвеститори у нас. „Това намалява разхода за човешки ресурси със 17,4%”, допълни още Добрев.

Според икономическия министър ръст на икономиката ще дойде още от стимулирането на вътрешното потребление.

Правителството ще работи още и за активизиране на износа. Това ще бъде и мярка за следващия програмен период, която ще заложи правителството, обясни още Добрев. Той отново отчете, че трябва да се промени структурата на износа и да бъдат подпомогнати експортно ориентираните предприятия.

Туризмът също е сектор, който може да донесе ръст на икономиката. На много места привличането на нови туристи обаче е ограничено. „На "Слънчев бряг" местата на плажа са ограничени на фона на 250-те хиляди легла в хотелите в курорта”, допълни Добрев. Но има ниши, като СПА туризма, които тепърва могат да се използват, смята той.

Икономическият министър подчерта още и възможността за излизането на нови пазари, какъвто е китайският например. При последното посещение на Добрев в Китай беше отчетен сериозен интерес към България като туристическа дестинация.

Още за икономиката на България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гербер критика не търпи.Който го критикува е комунист.И това ако не е червено,аз съм пембен.
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АБЕ БАРЛЯВИЯ НАЛИ ТИ КАЗАХ ДА СИ ТРАЕШ. ЩОМ СИ ОТВОРИШ БАРЛИТЕ И САМО ЗМЙИ И ГУЩЕРИ БЪЛВАШ. КОИ СА ТЕЗИ КОИТО ЩЕ ДОЙДАТ ДА СИ ХВЪРЛЯТ ПАРИТЕ В МУТРО-КОМУНИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА БЕ БАРЛЯВИЯТ? ТЕЗИ ИЛИ ЩЕ СА МАФИОТИ КОИТО ЩЕ ДОЙДАТ ДА СИ ИЗПЕРАТ МИЛИОНИТЕ ИЛИ ЩЕ СА ИЗПУСНАТИ ОТ 4 ти КИЛОМЕТЪР БЕ БАРЛЯВИЯТ. ТИ ЗА ТОЛКОВА ЛИ НЕНОРМАЛНИ ГИ ИМАШ ЧЕСТНИТЕ ИНВЕСТИТОРИ? НА ТАЗИ АЙДУШКА ТЕРИТОРИЯ САМО МАФИОТИ ИДВАТ КАКВИТО СА ЧЕЗ ЕВН Е.ОН. И ХАМЕРИКАНЦИТЕ В МАРИЦА ИЗТОК. ИЗГОРИЛ СЪМ ТОК ЗА 15 ЛЕВА А НАКРАЯТ КАТО МИ НАБУТАТ ПРЕНОЗ ПРЕВОЗ ТАКСА ЕЛЕКТРОМЕР И ДДС ПЛАТИХ 36 ЛЕВА МАМ.АВИ В УС.ЕНЦАТА ДА ГО НА.УТАМ МАФИОТСКА.
26
0
 
13
 
! Отговори
до БГ минт преди 11 години
И аз се чудя 23 годии елементарни неща не се павят , но вече е ясно!Не им е изгодно в България да живеят българи ,изгодно им е тук да няма българи.23 години какво не разбраха ,че само влагане в експортни стоки ,а не суровини има смисъл.Да каже ,човек ,че и пари няма ,но не за ***,за коли,за курорти се прахосаха трилярди/
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
3 години спа ,сега ли!Пък и Станишев ви е виновен.Айде в Хасково моето момче ,стига си се занимавал с политика ,а хващаи мотика.
24
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
доста червена *** се е струпала тук...
23
1
 
5
 
! Отговори
ggg преди 11 години
neshtastniko ne chakai drugite da investirat v Balgaria i posle da ni zatriqt kato naciq..Napravi taka che bylgarite da investiran v darjavata i da ne bqgat. che decata ti posle shte nosqt chalmi i shte gledat turski seriali s kef.Sajalqvam za latinica, ot telefon sym
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе джукич ,я ходи се скрий под полата на майка си, бе!И *** за зеле на ставаш.
21
2
 
25
 
! Отговори
Orda преди 11 години
Абе Дельнчо, абе калинке гърчава що не си гръмнеш?
20
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добрев , колкото по-бързо се разкарате , толкова по-добре за народа.
19
0
 
13
 
! Отговори
танкист преди 11 години
17 е луд, с другите курорти що не е тъй бе байно, щото сичко което се изкара изтича навън, тука само едни *** и един фалшиф алкохол и цени като за две австрии, *** гейзери непоръбени.
18
0
 
31
 
! Отговори
BG mind преди 11 години
По-глупава идея от тази държавата да освободи т.н.големи инвеститори от плащане на осигуровки едва ли съществува. Чуждите търговски вериги не са никакви големи инвеститори, те закопават дрения и средния бизнес в България и убиват местното производство.Откриват някакви работни места, а закриват в пъти повече.Плащат ниски заплати на работещите и най-важното - те са нетен износител на национален капитал.Така, че г-н Добрев нсочете усилията си към ИНВЕСТИЦИИТЕ ЗА ПРОИЗВОДСТВО с експорна насоченост
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къф беше тоя ,че немоа се сетя !?
16
0
 
21
 
! Отговори
само да вметна !! .. преди 11 години
"ще" или "трябваше" вече да е станало ?? докога "ще" .... ? Сегашния проблем на България е вече само един - няма един свестен, да не краде, умен и т.н., който да съвземе умрялата ни държава управник !
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** потърсете начин да направите работещо производство, а не само да харчите парите на евросъюза. Некадърни нескопосници крадливи.
14
12
 
3
 
! Отговори
Бай-Хой преди 11 години
Ех ако не беше Станишев да плати на онези псевдо-еколози да се тръшкат на Орлов Мост,сега можеха да се планират 2 зимни курорта с 20млрд.инвестиция,20 000 работни места,чужденците да си трошат парите,а туризма да тегли икономиката,и то без държавата да даде и една стотинка.Яжте сега дедовия и се оплаквайте на арменския поп,като не си знаете интересите.
13
1
 
3
 
! Отговори
ku4o преди 11 години
moje da se postigne ako pravitelstvoto i narodnoto sabranie zaedno s vsi4ki darjavni institucii izlizat na magistralata i se ogaziat na minava6tite tiradjii.
12
1
 
20
 
! Отговори
bosnak преди 11 години
кукла на конци
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Единственото което този лигоч мое да стимулира е Г точката на майка си
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жалки нещастници! Щели да стимулират инвестиците. Кой ще се излъже още да дава пари на корумпираната държава да храни алчни *** и да подкрепя престъпните им сделки? Тия вече дори и през ум не им минава че трябва някакси да се стимулира родното производство (колкото и малко да е то), да се намали администрацията, да се води борба с корупцията в нея, да се облекчават безумните лицензионни, данъчни и други такива закони. Единствено през ума им минава "да дойдат пари отнякъде - да ги усвоим".
9
0
 
30
 
! Отговори
ЯСЕН преди 11 години
ДОБРЕВ!!! ОБЯСНИ МИ КАК ДА СИ ПЛАЩАМ СМЕТКИТЕ ,ДА ГЛЕДАМ ДВЕ ДЕЦА , ХЛАДИЛНИКЪТ МИ ДА Е МИНИМУМ ЗАРЕДЕН , С ЗАПЛАТА ОТ 550 ЛВ.!!