Боксът не е за самозащита, а за атака. Как да се пазим?

"Оръжието" бе сред най-обсъжданите теми след убийството на Тодор
25 яну 2016 08:52,
105
Боксът не е за самозащита, а за атака. Как да се пазим?
Снимка: flickr

Металният бокс не е средство за самозащита, а точно обратното. Такова оръжие се вади за нападение, коментира шефът на столичната полиция старши комисар Младен Маринов.

За поставянето му са нужни поне 10-ина секунди - време, което един защитаващ се човек не би имал. С бокса се причиняват сериозни наранявания и щети, а атакуваният няма нито време, нито сили да отреагира, категорично е топченгето на София.

"Оръжието" бе сред най-обсъжданите във Facebook след убийството на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца.

Още по темата

За смъртта му са обвинени Иван и Десислав Дамянови - Поничките. Братята удряли колата на Тодор няколко пъти с юмрук. Според свидетели той пък извадил бокс, слязъл и станало меле.

Металните джаджи не се предлагат в оръжейните магазини. Всеки може да се сдобие с бокс срещу скромните 10 лв. за класическия модел. Той е метален, има 4 дупки за пръстите и опора за ръката за по-добър захват.

Класическите модели са със закръглени накрайници за пръстите.

"С бокс се удря при нападение. Един удар поваля всеки на земята", казва пред "24 часа" консултант в столичен оръжеен магазин.

В София най-предпочитаното средство за самозащита по данни на оръжейните магазини са лютивите спрейове. Те са малки и компактни и се побират в дамска чанта и в джоба на дънките.

Купуват ги основно жени и възрастни мъже. Има родители, които ги вземат за децата си. Предимството е, че предизвикват моментална болка, но не оставят трайни последици. Най-популярният модел е с екстракт от люта чушка. Той причинява болка като от изгаряне навсякъде, където попадне. Напоследък измества паралитичните флакончета. Ефектът не е траен и човек се възстановява за около 5 минути. През това време нападнатият може да избяга.

Цените на спрейове варират от 15 до 100 лв. Един стига за защита от поне 10 нападения.

Според оръжейници друго средство за защита е електрошокът. Палките са малки и се побират в чанта или външен джоб на палто. И те като спрейовете не причиняват постоянни травми, а само разтърсват нападателя, така че да дадат време на човек да избяга.

Електрошоковете струват от 20 до 100 лв. Според експерти, макар и по-ефикасни, те са по-малко надеждни от спрейовете. Причината е, че с тях човек трябва да е до нападателя си. При спрея това не е наложително, стига да се прицели добре.

При хладните оръжия най-предпочитани са ножове от типа пеперудка. Компактни са и струват от 5 до 15 лв. Най-удобното е, че се отварят с един замах при вадене. Имат обаче няколко големи недостатъка - опасни са и нанасят лоши травми. Почти сигурно е, че ако човек ги използва, ще се озове на подсъдимата скамейка. Остриетата са дълги от 7 до около 20 см. С такъв нож 2 юни 2015 г. бе убит ученикът Георги Игнатов в Борисовата градина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
Росен преди 2 години
Склонен съм да застана срещу Комисаря, за да му докажа, че казаното от него е чиста глупост. Бокс в непрекалено тесен джоб се "надява" за около секунда и половина. Време което ми беше достатъчно, за да сложа моя, и да респектирам/така да го наречем/ трима доста по-едри от мене пияндури. Изключително добра комбинация е със спрей, тип Джет. Ако след напръскването доста по-едрия опонент се натиска още, един удар с бокс раменната става, лакътя, или бедрото, ще го откаже поне за месец.
68
0
 
1
 
! Отговори
Камен преди 4 години
Но днес мисля че може ,ако бокса е в чекмеджето ви и ви атакуват в дома или в джоба ако противникът ви е по силен от вас
67
1
 
0
 
! Отговори
Камен преди 5 години
Съгласен съм старшия комисар ,даже сме на едно мнение
66
0
 
3
 
! Отговори
Винету преди 8 години
10 секунди за бокс?Това да не е някой третокласник?
65
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как да се пазим?Господ да ни пази.Щом толкова хора одобряват побой над пешеходци на пешеходна пътека. После - поничкиКифлички и т.н.
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Конан Вие добре ли сте господине? Защото аз мисля, че не сте. Знаеш ли колко ме интерисуват тези простотии кой колко *** набил, като се вдигали железа какво можело да се разлепи. Личи си, че света ви е крив.
63
1
 
5
 
! Отговори
до 82 преди 8 години
Престараваш се с белината!За да излъжеш пробата с натривките е достатъчно местата да се третират с най-обикновен лакочистител и след това се измиват с топла вода и ***.Толкоз!
62
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най добрата защита сещу бокс, нож и мутра е пистолета. Вадиш го за секунди, стреляш където свариш защото нямаш време и като падне мутрата задължително контролен от упор в главата. Изчезваш по най-бързия начин от терена.Не плюй по *** който те е нападнал, че оставяш ДНК.Измий ръцете и лицето си с белина/пази очите/, а пистолета разглоби, избърши и изхвърли в река или язовир на части. Най-добре е да не ти се налага да правиш това, но наложи ли ти се, не се колебай.
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпроси: Наказуемо ли е да носиш бокс (без разрешително, ако изобщо съществува такова)? Наказуемо ли е да удряш с бокс?
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Конан 77Имам представа че за всеки има лек.Няма Очите няма зурлите, влезеш ли в списъка............. пътник си!А ти си вдигай железа по цял ден ако искаш.
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Платен материал от оръжейните магазини.А с бокса оправията е ..........нокаутираш го пръв.
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КонанРазбира се,че можу,особено ако нападателите са в детската градина!
57
15
 
5
 
! Отговори
Гимназиста преди 8 години
С бокс много трудно може да бъде причинено убийство. Ако беше толкова лесно щеше бъде отчетено в статистиката. Но ако човек е в беззащитно състояние, тогава, да! С бокс по-лесно може да се стигне до смъртен случай, отколкото с гола ръка. Затова казвам, че това е убийство извършено по жесток начин, защото момчето е било беззащитно, и не е могло да окаже съпротива. Но бокса в случая е опасна играчка, а не водеща причина. Просто така се отвлича вниманието от истинската причина за фаталния край.
56
3
 
13
 
! Отговори
Горан преди 8 години
Така е. Случката е много глупава, и ужасна едновременно. За Тодор става въпрос. Даже няма как и да си извади поука от случката.
55
25
 
9
 
! Отговори
Пасам преди 8 години
До BarniМного си нервен.И показваш явно пристрастие към двамата братя.Нямаш никакви разумни аргументи, а истерично обиждаш.С бокс или без бокс, с карате или без.. ЕДИН срещу ДВАМА няма никакъв шанс! (единия е криминално проявен) Само в холивудските и боливудски филми би могъл да оцелее.Повтарям: кой първи е започнал агресията знаят единствено Поничките, приятелката на Тодор, очевидците и... мъртвия.Съмнително ми е, как започна масирана кампания в очерняне на мъртвеца.
54
1
 
30
 
! Отговори
Мушмурок преди 8 години
До ГоранИма едно правило "НАСИЛИЕТО ПОРАЖДА НАСИЛИЕ" така че просто избягвайте агресията!
53
0
 
40
 
! Отговори
Горан преди 8 години
Всичко е потенциално смъртоносно, не само бокса. Не се знае какво може да се случи, ако даже плеснеш на някой по-силен шамар... Току-виж си глътнал езика, и предал богу дух и после обяснявай, че си се отбранявал, примерно... По-добре е да не се изпада в случаи на такива конфронтации.
52
1
 
11
 
! Отговори
Дедовия преди 8 години
До GlupostiСпрея се вади за около 2 секунди от джоба и ако са повече нападателите просто описваш с него полукръг пред себе си и бягаш бързо като гледаш да не си срещу вятъра !
51
1
 
36
 
! Отговори
циника преди 8 години
боксът не бил смъртоносно оръжие? хахахаха....боксът е по-отвратително от смъртоносно оръжие, защото ако при пистолета целта е да предизвикаш рана, дори ии смъртоносна, то при бокса целта е просто да си доставиш удоволствие от болката на другия. А че с удар с бокс може да се стигне и до летален край дори не е нужно да го обяснявам
50
11
 
9
 
! Отговори
Горан преди 8 години
Ооо, променя нещата бокса, но в негативна светлина за нападателя. Бедата е там, че бокса причинява повече болка, отколкото реална вреда, т.е. нападнатия изпада в ярост, и му пада пердето, и ако е по-здрав физически от нападателя си, какъвто е случая с двамата братя, изходът е ясен.