Казана бизнес дума, хвърлен камък: Двуцифрен ръст на заплатите!

КРИБ: Пречка за повече пари е квалификацията на работниците
Обновена: 21 ное 2018 18:50 | 21 ное 2018 16:15, Веселина Йорданова
229
Казана бизнес дума, хвърлен камък: Двуцифрен ръст на заплатите!
Снимка: Dnes.bg

Бизнесът обеща ръст на заплатите и догодина, но сред коментарите, че той ще е двуцифрен, се прокраднаха и проценти под десет.

Работодатели, синдикати и министри разговаряха днес по темата за доходите при премиера Бойко Борисов.

Според шефа на КРИБ Кирил Домусчиев двуцифрен ръст на средните заплати има през последните две години и тази тенденция ще се запази през 2019 г. За още по-значително увеличение пречката била само квалификацията на работещите. Той обясни, че няма кадри и съответно желаещи за възнаграждения, които са "впечатляващи".

Още по темата

Според Пламен Димитров от КНСБ има нужда тази тенденция на двуцифрен ръст на доходите да бъде гарантирана през следващата година. Той посочи, че 78% от работещите са в частния сектор.

Според него за решаване на проблема с кадрите трябва да се търси начин за трайно привличане на хиляди българи, които в момента живеят в Молдова и Украйна.

Димитър Бранков от БСК потвърди, че очакванията са за растеж на средната работна заплата заради недостига на работна сила, но за повишение, което да не надхвърли 7-8%.

Цветан Симеонов от БТПП коментира, че бизнесът е вдигал заплати и без призиви в предходните години и това ще продължи. Ръстът в обществения сектор обаче трябвало да е свързан с поставени предварително цели и тяхното постигане.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че голямата тема е политиката по доходите, като подчерта, че от 3.1 млн. заети само половин милион са в публичния сектор. Това е и инструментът за привличане на квалифицирана работна сила, за която според Дончев трябва да се борим. Ръстът на заплатите обаче поставял нов въпрос – кои производства след това ще станат неконкурентоспособни и какви промени в икономиката ще предизвика това.

Икономическият министър Емил Караниколов изтъкна, че инвестициите у нас не са намалели, а отбелязват ръст с повече от 2%. Бизнесът пък инвестирал в машини и съоръжения, което показвало, че иска да остане в България.

Синдикатите засегнаха и темата за запазване на българския въгледобив. По нея ще има нов разговор при премиера Бойко Борисов следващата седмица преди предстоящата среща за климата в Катовице, на която страната ни ще бъде представена от президента Румен Радев.

На 29 ноември по инициатива на индустриалните федерации на "Подкрепа“ ще бъде организирано митинг шествие, което ще представи виждането пред институциите в подкрепа на родния въгледобив. То ще завърши пред сградата на ЕК у нас, тъй като тя налагала "да сме по-католици от папата“ по този въпрос.


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
0
 
10
 
! Отговори
Бизнесмен преди 4 месеца
Там където големите индустриалци плащат 3-цифрени заплати ,аз плащам 4-цифрени и що така не се оплаквам нито от некадърен персонал ,нито от недостиг на работна рака! Дори и избор имам. Май не работниците са ниско квалифицирани а работодателите!
204
0
 
7
 
! Отговори
МЛАД ЧИЧАК преди 4 месеца
Ох, мамини сладури! Само да ви барне чичо ви така хубаво ще ви натегли, че чак очичките ви ще сълзят от радост. Такваз производителност ще ви дам дето не сте виждали през живота си. Ще ви напълня сладкодумните устенца с милиони мънички работничета. Тез пък платените дамаджан-синдикати щели да вдигат производителността с Молдовци!!! Шматки със шматките ви абстинясали! Нали и на Молдовците производителността ще се превърне в Бентлита и дворци за милиони на Киро гела и приятелчетата му от парламент
203
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ВСЕ ЕДНО НАШИТЕ МУРГВАИ СъНАРОДНИЦИ СА С квалификация,ТА ВЗИМАТ МНОГО ПОВЕ4Е НА ЗАПАД.ИЛИ ПАК ТОКУ ЩО ДИПЛОМИРАНИТЕ,ИЗ4ЕЗНАЛИ ЗАД ГРАНИЦА СА ЯКО КВАЛИФИЦИРАНИ ??ТА НЕ СЕ ВРАШТАТ??
202
0
 
3
 
! Отговори
Alpha преди 4 месеца
Само, че в абсолютна стойност. По десет лева отгоре на калпак.
201
0
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 месеца
Правилно сте разбрали.Двуцифрен ръст на заплатите.Но пропуснаха да споменат трицифрения ръст на всичко друго...
200
1
 
5
 
! Отговори
е преди 4 месеца
А ащо няма ДДС на хазарта?!?
199
0
 
13
 
! Отговори
???? преди 4 месеца
Господата "бизнесмени", ако бяха малко по-възпитани и по-умни, не биха допуснали собствените им сънародници масово да "свързват двата края", масово да напускат страната в търсене на по-добър и достоен живот! Рано или късно това ще рефлектира върху Вас, т.е. "ритате си стола".
198
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като един високо образован човек, квалифициран кадър и ценен специалист, мога най-културно да заявя на Домусчиев да си завре мнението и представата за адекватно заплащане в задника, защото размерът на второто е впечатляващ само за него самия. България не е София и не можем, и не желаем всички да живеем там, за да получаваме впечатляваща заплата.
197
0
 
13
 
! Отговори
???? преди 4 месеца
…. и "наще бизнесмени" нали са много умни, красиви, напористи, можещи, квалифицирани... Да направят така, че техните работници да се квалифицират, та да могат да им вдигнат заплатите двойно, тройно :).
А всъщност какво се оказва, че Вие господа работодатели сте ниско квалифицирани, дори ниско образовани и доста често със слабо възпитание! Голяма част от Вас са направили парите си бързо и "по втория начин" и Вие всъщност не можете да правите бизнес и когато губите, губят всички, но не и Вие!
196
0
 
20
 
! Отговори
???? преди 4 месеца
Ей, нагли, та нагли! За какви квалификации ми говориш бре!? Стр. инж. с 30 год. стаж - 750 евро в България??? Чистач на запад 1000-1500 евро! Домусчиев за каква квалификация говорите!? Да не говорим за условия на труд и спазване на работно време!

Българите трябва да разберем (тези "неквалифицираните"), че ако не си търсим правата няма кой да ни помогне. Масова (мирна) стачка за увеличение на заплатите! За три дни ще клекнат! Иначе всичко друго е "вятър".
195
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
10% или 10 лева?
194
12
 
0
 
! Отговори
hmn преди 4 месеца
До Сержант

що не идеш да я вършиш в Германия тогава същата работа?
193
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
При нас има хора които взимат над 1500 . Нормално е за трактористи и комбайнери .
192
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гелосаният, каква е "впечетляващата" средна заплата в Биовет АД?
191
1
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 4 месеца
Тюх, пък ние очаквахме четири цифрена минимална заплата...
190
5
 
37
 
! Отговори
Сержант преди 4 месеца
Как може държавата да допусне една и съща фирма в България да плаща 1000 лева, а за същата рабоа в Германия 3000 евро. Това показа, че ни управляват предатели.
189
0
 
24
 
! Отговори
jjl преди 4 месеца
ha ha ha ha 30 години ЛЪЖИ!!!!!!
188
2
 
21
 
! Отговори
П.Петров преди 4 месеца
10 лв. КРУПНО!
187
1
 
28
 
! Отговори
Armagedon преди 4 месеца
Истински бизнес и истински синдикати!!!!!!!! Верно ли ги има в БГ-то.А Домушчиев да върне 58-те милиона в бюджета. Тия да не се бъркат в политиката като не им е работа.
186
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
196 За Съжаление си много, много прав!