Септември ще е от най-добрите месеци за Южното Черноморие

От курортните селища на юг от Бургас в момента е най-многолюдно в Созопол
10 сеп 2005 10:12,
Септември ще е от най-добрите месеци за Южното Черноморие
Слънчев бряг
Собствениците на обекти по Южното Черноморие очакват много добър септември за туризма тази година. Началото на летния сезон започна трудно - с по-малко туристи и по-малко резервации, но после заетостта рязко се повиши, коментира Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Тя каза, че не може да посочи точната причина за отлива на туристи в началото на лятото - дали това е лошото време или строителството. Иванова добави, че прогнозите досега сочат, че този месец ще е един от добрите за притежателите на хотели и заведения. В момента базата на Слънчев бряг е заета. Очаква се там да почиват летовници до средата на месец октомври. В момента курортът разполага с около 70 хиляди легла, каза Иванова. Инвестициите в хотели обаче почти са слели Слънчев бряг, Елените, Несебър и Равда в един цялостен комплекс.

В момента тече подготовката за първата туристическа борса, която е на 10-12 ноември. Ще се постараем да предложим повече услуги, които да заинтригуват бъдещите летовници в Слънчев бряг, каза Елена Иванова. Тя коментира, че никой засега няма нагласа да вдига цените на нощувките, които не са променяни от две години.

Засиленото строителство на хотели, обекти и жилища в района около Слънчев бряг и Несебър предизвика проблем с водоснабдяването това лято. Наложи се в началото на август спешно да бъдат подменени няколко участъка от водопроводната система заради спадналото налягане, съобщиха от пресцентъра на община Несебър. Това създаде известно неудобство на туристите и негодувание от страна на хотелиерите, които имат гости в обектите си. За спешната подмяна на тръбите бяха дадени около 200 хиляди лева от общината.

По информация от летището в Бургас за септември са заявени 1088 самолета за обработка. Прогнозата в началото на лятото бе за 1 552 000 пътници, но вероятно тя ще бъде надмината, съобщиха от пресцентъра на морската аерогара. Прогнозираният ръст на туристи по данни от летището бе 14,7 процента, а в момента той е 14,66 на сто.

Засега най-голям ръст има сред туристите от скандинавските страни и Дания. Те са се увеличили с 29,7 на сто в сравнение с миналата година. На германския пазар се наблюдава спад от 7,5 процента, въпреки че немските туристи по традиция са най-много.

Тази година на летището милионният пътник бе посрещнат на 15 август, което е със седмица по-рано в сравнение с миналата година. От началото на сезона аерогарата пусна в експлоатация и седем стоянки, които поеха обработката на по-големи самолети.

От курортните селища на юг от Бургас в момента е най-многолюдно в Созопол. Там от 1-ви до 10-ти септември текат празниците на изкуствата "Аполония 2005". В Созопол по това време артсредите от столицата и чужбина си дават среща. Вероятно заради големия брой гости в града цените на хотелите почти не са променени или са променени минимално, докато в другите курортни селища в областта обявиха, че от септември ще предлагат по-евтини нощувки. Сега леглото в Созопол е от 5 до 12 лева в квартира. Цената е в зависимост от условията-дали има самостоятелен санитарен възел, телевизор, хладилник и климатик.

В по-елитните хотели в града-домакин на празниците на изкуствата стаите вървят от 60 до 130 евро. Могат да се намерят и по-евтини легла-за около 30 лева на вечер. Цялата стая е 60 лева.

В селища като Китен, Синеморец и Ахтопол традиционно сезонът бе в разгара си през август. В този период там са летували доста шведи и холандци.

От тази година Южното Черноморие може да се похвали и с нова придобивка. Това лято новопостроеното летище в Приморско започна да приема и чартърни полети на малки самолети. Предстои и втори етап на разширението на аеропорта.





Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание