Ръст от 9,21% на чуждестранните туристи за 7-те месеца

Приходите за първото полугодие сочат ръст от 9,21 процента спрямо същия период на миналата година
13 сеп 2005 15:41,
Ръст от 9,21% на чуждестранните туристи за 7-те месеца
Слънчев бряг
По предварителни данни приходите от международен туризъм, без транспорта, за шестте месеца на 2005 г. са 705 милиона евро, съобщи пред журналисти председателят на Българската асоциация на туристическите агенции /БАТА/ Донка Соколова.

Тя уточни, че статистическите данни са предоставени на БАТА от отдел "Статистика" на Министерството на културата.

Приходите за първото полугодие сочат ръст от 9,21 процента спрямо същия период на миналата година.

Чуждестранните туристи, посетили страната ни за периода януари - юли 2005 г., са 2 714 000, като само през юли те са 831 446. Спрямо юли 2004 г. статистиката отчита ръст от 6,90 на сто.

Основните пазари като индикатор за бъдещото развитие на туризма ни остават Германия, Великобритания, Русия, Дания и страните от Югоизточна Европа.

През юли германските туристи, избрали за почивката си България, са 3 605, но се отчита спад от 3,40 на сто спрямо същия период на миналата година, посочи Донка Соколова. Този отрицателен ръст бе очакван още при договарянето на сезона на борсата в Берлин, коментира Соколова, и допълни, че той съвпада с влошената икономическа ситуация и с повишено ниво на безработица в Германия.

Туристите от Великобритания бележат ръст от 39,08 процента спрямо миналата година, от Дания - 34 на сто, от Русия - 13 процента, от Франция - 28 на сто.

Според туроператорите тези числа не отразяват реалния брой туристи, тъй като няма направени сериозни анализи колко от туристите са останали в България и колко нощувки са реализирали. Непрекъснато увеличаващата се леглова база е довела до дъмпинг на цените, посочиха туроператорите.

Сред сериозните проблеми пред бъдещото развитие на туристическия сектор те посочиха визовия режим и по-конкретно въведеният нов въпросник за получаване на визи за руски и украински туристи, както и отхвърлянето на възможността за издаване на визи на границата.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание