Проучват свързването на България с газопровод от Азербайджан

Връзката би могла да се реализира в кратък срок, поради късото разстояние, е заявил Румен Овчаров след среща с турския си колега
3 ное 2006 14:51,

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Хилми Гюлер обсъдиха на среща днес възможността за присъединяване на България към газопровода от Азербайджан през Турция и Гърция до Италия, каза след срещата министър Румен Овчаров.

Връзката би могла да се реализира в кратък срок, поради късото разстояние, каза Овчаров. По думите му присъединяването може да създаде условия за разнообразяване на доставките на природен газ за България.

Турция е предложила финансова схема за изграждането на язовир "Тунджа". В едноседмичен срок България трябва да подготви отговор на предложението, а на 15 и 16 ноември - работни групи на двете страни да обсъдят отговора. С изграждането на язовира ще се постигне спиране на наводненията и производство на електроенергия.

Обсъдена е и възможността България да се запознае с опита на Турция в изграждането на големи петролопроводи. Турската страна ще даде конкретен отговор на предложението в близките дни, каза още Овчаров.

Тази година Турция ще получи газ от Азербайджан, каза Гюлер. По думите му първоначално целите на Турция с проекта са били Гърция и Италия, но в момента се прави проучване и за свързването на България. Ще направим съвместни технически проучвания за свързване на България към газопровода, каза турският министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации