Раздвижване на пазара на жилищни наеми в София в началото на август

Между 190 и 280 евро на месец за двустаен
18 авг 2010 16:07,
4
Раздвижване на пазара на жилищни наеми в София в началото на август
Снимка: БГНЕС

С почти 40% е нараснал броят на отдадените под наем жилища в София през първите десет дни на август спрямо същия период на юли, отчитат от Адрес. Август традиционно е силен за пазара на наеми на столицата, но динамиката от началото на месеца изненадва дори брокерите.

„Макар че разглеждаме толкова кратък период, имаме основание да вярваме, че тенденцията е трайна и ще се задържи не само до края на месеца, но и през септември”, коментира Цветелина Тасева, изпълнителен директор на агенцията.

„Основната причина е в профила на клиентите и техните мотиви да наемат. Традиционно активни в търсенето са студентите, които идват за първа година в столицата, но по-интересна е групата на тези, които до момента са предпочитали студентските общежития.

През последните дни има все повече изплашени от липсата на топла вода студенти, които предпочитат да си спестят неприятностите през зимата и да предприемат преместване още сега.

За разлика от предходни години младите хора днес не настояват апартаментът да е близо до Студентски град, а предпочитат ниски цени и удобен транспорт до факултетите си”, обяснява новите тенденции Тасева.

Наемните цени на двустайните жилища в устроените квартали на София варират между 190 и 280 евро на месец, като най-голям обем сделки се сключват на нива от около 200 евро, сочат данните на агенцията. Най-търсените квартали остават тези по трасето на метрото – Младост, Дървеница, Изток, Люлин. Около 10% от всички договори се подписват в левове, а не в евро, каквато е масовата практика.

„Наемодателите, въпреки сериозната конкуренция, продължават да преценяват наемателите като „надеждни” или неподходящи”, коментира Тасева.

„Това е още по-изненадващо на фона на статистиката, която сочи, че почти половината от отдадените апартаменти са били закупени с цел инвестиция, а не за лично ползване”, допълва Тасева. 47% от всички отдадени от началото на август жилища са нови, закупени с инвестиционна цел.

Според данните на агенцията наемодателите могат да отстъпят от 10 до 35 евро от исканата цена, ако наемателите им допадат. Друг метод за намаляване на наема е заплащането на няколко месеца авансово или подписване на по-дългосрочен от стандартния едногодишен договор.

Очакванията на брокерите са повишеното търсене да не се отрази на цените в посока покачване, тъй като за всеки търсещ има между 7 и 8 подходящи предложения. Това прави сделките бързи – договор се подписва за период от един до четири дни.

По данни на агенцията 22% от регистрираните студенти (или техни родители) предпочитат да закупят имот, който да използват по време на следването, отколкото да наемат.

 

Още Новини
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: активностнаеми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така се е раздвижил, че не можеш да го стигнеш :-)купете сега, не остана.
3
0
 
32
 
! Отговори
Оксиморон преди 13 години
Платените журналистически статии с цел манипулиране на пазара са за ***, на които даже не са им нужни за да ги убедят в лъжливите псевдотеории за раздвижване на някъкъв пазар. Пазар просто липсва, защото къде сте виждали пазар само от предлагачи и няколко видиотирани купувачи...Много им се иска да се раздвижи пазарът на недвижимости, ама той умря, а умрял се не движи сам, пренасят го принудително т.е. с подобни статии...
2
0
 
31
 
! Отговори
zetxx преди 13 години
studentite :)) tezi 1000 4oweka koito sa izleznali ot studentskite, te 6te spasqt imotniq pazar :D:D:D ... mladite hora w bulgariq sa na priwur6wane, po wajnoto e 4e septemwri mesec moje da se okaje kato juni ili po zle... sega se namestwat mestata ... ami posle?
1
0
 
34
 
! Отговори
Фен от Село преди 13 години
Наемите доста падат .А на магазините направо пропадат моловете и централните улици се опразват:-)))

Спонсорирани публикации