Внасяме хлебчета от Франция. По-евтини са

Хлебопроизводители ще фалират, ако не поевтинее брашното
Обновена: 2 юни 2011 22:21 | 2 юни 2011 22:16,
192
Внасяме хлебчета от Франция. По-евтини са
Снимка: Булфото

Хлебопроизводителите у нас са притиснати между високата цена на брашното и натиска на на големите търговски вериги, които навлизат на българския пазар, според Димитър Людиев,  член на Управителния съвет на Съюза на хлебопроизводителите в Бургас.

По думите му на този етап има достатъчно пшеница и няма опасност от недостиг.

„Засега реколтата върви добре, големият проблем е цената. Ние цяла година работим на загуба. Цената на брашното е двойна, а цената на хляба е по-ниска в сравнение с миналата година. За да се запази тази стойност на хляба, трябва да поевтинее брашното. Ако това не се случи, масово ще започнат да фалират хлебари“, прогнозира Димитър Людиев.

По информация от браншовия съюз вече има внос от Франция и Италия на хлебчета, кроасани и други тестени изделия, които са на по-добри цени от нашите. Обяснението е, че суровината там е по-евтина отколкото тук.

„Не го намирам за нормално. България традиционно е износител и свърхпроизводител в сравнение с потреблението си на пшеница. Хлябът е основната храна на българина и да я внасяме от вън, за мен лично като производител и професионалист, е унижение“, каза Людиев.

Обнадеждаващото според него е, че борбата със сивия сектор дава резултат и все повече фирми излизат на светло.

Преди време в Бургас бяха направени масови проверки от НАП, Инспекцията по труда, Икономическа полиция, РИОКОЗ и Комисията за защита на потребителите. Според специалистите все по-малко остават възможностите да се продава без документи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
5
 
! Отговори
? преди 12 години
"Ние цяла година работим на загуба." Тоя ме разби !!!
158
1
 
7
 
! Отговори
Iwan преди 12 години
И що така френските хлебчета са по-евтини ?Сигурно във франция разходите за труд са по-ниски от тези в Бг или данъците са по-ниски, или суровините :)))Що така бре "бизнесмени"
157
3
 
20
 
! Отговори
майната им преди 12 години
Кретенът от статията забрави да каже,че френският хляб е и много по-хубав от това безвкусно менте,което те ни предлагат.Да си спукат *** ,тук не могат да произведат и бледо подобие на стотиците видове френски хляб.Работели били на загуба-ами затваряйте,бе!Защото плащате колкото на френски работник ли,защото брашното ви не е от фуражно зърно ли?Или не бутате какви ли не *** в хляба?
156
0
 
8
 
! Отговори
Пламен преди 12 години
Само много богати фирми могат да си позволят да работят на загуба цяла година и то с презумпцията, че след това ще избият печалбата двойно и тройно.Разумното е ако някой бизнес не върви дае има преорентация към нещо друго с по-висока норма на печалба.Всичко друго е лъжа и прах в очите.
155
0
 
9
 
! Отговори
ИТ преди 12 години
Валери, в пълнозърнестия хляб има незаменими неща - витамини,соли,микроелементи,белтъчини. Ял съм години наред хляб /истински,а не бял тостер/ в Германия и наистина изпитвах удоволствие от вкуса му. Казва ти го човек,който не си пада по хляба. Само защото няма къде да го открие тук. Селските фурни отдавна са спомен. Заобиколени сме от огромен асортимент ментета.
154
1
 
9
 
! Отговори
Пенко преди 12 години
така, така, ха сега сетете се защо е таква цената на брашното? И откъде селските мутри без грам образование и мозък имат милиадри за луксозни къщи и скъпи коли? Докато не изчистиме обществото отвътре от гадните "***" никога няма да достигнеме нивото на Франция или другите страни. Никога!!!
153
15
 
2
 
! Отговори
Валери преди 12 години
Дреме ми! Аз хляб не ям. Да се натъпчеш с хляб е много нездравословно и само *** го правят.
152
0
 
4
 
! Отговори
153 преди 12 години
До 160 "Отговорът им трябва да е реално действие а аз ще се запитам дали ме удоволетворява пред урната."Ами добре, то и до сега точно това правим - гласуваме за някой пред урната, а друг някой дава едни пари на едни *** гласоподаватели и все едно, че не сме гласували. Някакви градивни идеи да имаш?
151
3
 
5
 
! Отговори
GLS преди 12 години
"България традиционно е износител и свърхпроизводител в сравнение с потреблението си на пшеница. "Свръх производител, но на некачестена пшеница която се изнася за фураж. Много малка част от българската пшеница става за хляб. То и за това качеството на хляба и брашното е такова.Зърнопроизводителите да спрат да реват че нямало субсидии ами да си оправят качеството и да спрат да мешат хлебна и фуражна пшеница само и само за да докарат количество
150
0
 
2
 
! Отговори
до 153 преди 12 години
Отговорът им трябва да е реално действие а аз ще се запитам дали ме удоволетворява пред урната.
149
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Ние цяла година работим на загуба... вече има внос от Франция и Италия на хлебчета, кроасани и други тестени изделия, които са на по-добри цени от нашите" Аз викам да спрете да работите щом сте на загуба. Ние от глад няма да умрем - ще внасяме хляб от държавите, дето, казват някои умници, цените били по-високи отколкото в България. :))
148
1
 
9
 
! Отговори
do 154 преди 12 години
Субсидиите са по-високи но не и колкото казваш ти, в България са 60% от френските. Но във Франция имаме 100% усвояване на субсидиите, тука 2/3 от производителите не могат да си попълнят документите. У нас производителността на труда в селското стопанство е 4 пъти по ниска от тази в "белите държави"! За родните производители - да фалират, не ми дреме за тях, от 20 години ни пробутват *** си...
147
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защото Франция е държава, а България - не.
146
0
 
9
 
! Отговори
ха така преди 12 години
нашите да ги фалираме и да ядем френски хлябако няма, пастиа на французите що им е по-евтино брашното ?
145
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От 22 години слшаме как хлебарите фалират , защото били благодетели на народа и продават на загуба. Как издържат тия хора да ни хрантутят почти четвърт век . Не им ли омръзна по един и същи начин да ни работят - и производителите на пшеница и потребителите на хляб!
144
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пшеницата във Франция е по-евтина, понеже земеделските субсидии са 5 пъти по-високи отколкото в България. Повечето хора не разбират каква вреда нанася на българската икономика влизането във свободния пазар на ЕС. Вчера четох статия, че 80% от плодовете и зеленчуците в БГ, също са внос.
143
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До проф. АврамовКого ще питаш на изборите и къде? Последните години да си виждал предизборен митинг на партия някъде? Защото аз не съм. Изключвам крясъците на Сидеров и Доган. За поне последните два парламента предизборната "агитация" се водеше с пачки в катуните. И сега ще е така. И *** ще става все по-нетърпима.
142
3
 
15
 
! Отговори
проф. Аврамов преди 12 години
Защо нямаме закон за спекулата с продукти от първа необходимост!!! Защо глобите са смешно малки. Как така за напомпани с жодно-солеви разтвори пилета глобите са по-малки от еднодневната им печалба! Защо законът не гласи: за констатирани груби нарушения с хранителни продукти с цел облага глобата да е 200% от оборота за предходната година, но не по-малко от 100 000 лв!На изборите дайте да ги питаме има ли подобен закон, време има!!!
141
0
 
8
 
! Отговори
наивник преди 12 години
Пише: "Ние цяла година работим на загуба". Нали аз съм си ... та им вярвам
140
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голям проблем на българина е, че не умее да се сдружава, страх го е да не го изпържат някои по-хитри от него. Но това си има основание, защото самият той ако има възможност би изпържил съдружниците си. Защото българинът от малък го учат да е "гявол" и да не изпуска кьоравото, а когато види дебелия край да се снишава. Затова наместо лебец, че си ручаме жабета още дълго време.