Dexia Bank одобри национализацията на белгийското си поделение

Бордът на директорите се съгласи Белгия да купи Dexia Bank Belgium
Обновена: 10 окт 2011 11:24 | 10 окт 2011 11:24, Елка Василева
0
Dexia Bank одобри национализацията на белгийското си поделение
Снимка: Reuters

В първите часове на днешния ден Белгия, Франция и Люксембург са постигнали съгласие относно спасителния план за Dexia след 14-часова среща на борда на банката, започнала вчера следобед, съобщава Ройтерс.

Планът за национализация на белгийското поделение на банката (основно за банкиране на дребно) може да окаже натиск върху други страни от еврозоната за стабилизиране на техните банкови сектори.

Още по темата

Белгия ще плати 4 млрд. евро за закупуването на Dexia Bank Belgium, което има персонал от 6 000 служители и депозити на стойност 80 млрд. евро от 4 млн. клиенти.

Подразделението е получило и държавни гаранции в размер до 90 млрд. евро, чрез които да си осигури финансиране през следващите 10 години. Белгия ще осигури 60,5% от гаранциите, Франция – 36,5%, а Люксембург – 3%.

Правителствата на Франция, Белгия и Люксембург са акционери в Dexia, след като поеха обезценени облигации от активите на банката на стойност 80 млрд. евро по време на световната финансова криза от 2008-2009 г.

Банката си навлече сериозни проблеми заради инвестиции в дълг на затруднени държави от еврозоната. Dexia направи неуспешен опит за увеличение на капитала и в момента търси 20 млрд. евро, за да покрие натрупани загуби от инвестиции в облигации.

„Постигнахме споразумение за справедливо разпределение на разходите, свързани с управлението на отделените активи на банката“, е заявил след заседанието временният белгийски премиер Ив Летерм.

В петък Moody's предупреди Белгия, че кредитният й рейтинг от Аа1 може да бъде понижен заради евентуалната тежест за страната от спасяването на Dexia.

Бордът на Dexia също така е овластил главния изпълнителен директор на банката да потърси подкрепа от френската държавна банка Caisse des Depots.

Не е ясно обаче какво ще стане с финансово стабилните поделения на Dexia като турската Denizbank, управлението на активи и съвместното с Royal Bank of Canada дружество за попечителски фондове. Люксембургското подразделение на банката ще бъде продадено.

Още световни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари