Еколози: Румъния да забрани дупченето за шисти

Има опасност да бъдат отровени водни басейни в Добруджа
Обновена: 24 яну 2012 17:26 | 24 яну 2012 17:11,
145
Еколози: Румъния да забрани дупченето за шисти
Снимка: БТА

След като днес в Държавен вестник бе обнародвано решението на парламента за забраната за проучването и добива на шистов газ в България, от Гражданската инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ изразиха своята готовност да помогнат и на Румъния в битката срещу рисковете от подобни сондажи.

Според Борислав Сандов от сдружението този проблем засяга общия воден хоризонт. Той изрази своите опасения, че ако по някакъв начин бъде замърсена водата откъм Румъния, то това може да отрови и български водни басейни в близост до съседката ни.

Коалицията е написала отворено писмо до румънския посланик, както и до министрите Нона Караджова и Николай Младенов. Според Сандов външният ни министър може да окаже натиск с помощта на поне три международни инструмента, един от които е подписаната и от двете страни Орхудска конвенция.

България е четвъртата страна в Европа, която налага забрана на подобната технология след Англия, Франция и Ирландия, но е първата, която го прави превантивно, подчерта още Сандов.

От движението настояват за промяна на законодателството. "Настояваме за въвеждането на задължителен ОВОС на всички сондажи още на етап проучване, както и фирмите да нямат право да пазят в търговска тайна химикалите, с които работят", заяви Мариана Христова.

В закона според нея трябва да бъде гарантирано и задължително участие на гражданите в спонтанни проверки, както и възможността да подават сигнали за нередности.

Ангел Славчев, национален координатор на Гражданската инициатива, и Милен Стоянов призоваха икономическия министър Трайчо Трайков да изнесе факти за публичните обвинения към тях, че са платени рекламни агенти, или да понесе своята отговорност.

Още новини от българска икономика четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
1
 
! Отговори
DJ преди 12 години
фракинг на шисти бейби чекерераа ю ноу ми
38
1
 
6
 
! Отговори
40 преди 12 години
Предател е , може и да е някои чужденец вероятно ***.Ама и да добавя ,че Северна Добруджа е подарена на Ромъния така ,че имаме си морални претенции поне.А тея дето говорят за газ и такива ,че щели да спечелят да доидат във Варна или в Добрич да го разправят.
37
6
 
3
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
Хич даже не са групави поляците, до 2014-15г. смятат да задоволят напълно своите нужди и да отрежат братушките. До 2017 да снабдяват Германия, и там да ги отрежат.Само менталните същества в България искат всичко да се спре, даже проучванията.Само църквата и комунистите са спирали научните изследвания, и тези тук борци за златната наколенка пред руснаците. Срам за България, но не е първи....
36
3
 
3
 
! Отговори
do 32 преди 12 години
Ситуацията в България е стигнала до там, че са останали само празноглави "конспиратори", които абсолютно непотребни субекти. Аз след точно три месеца заминавам точно при шистовия газ в САЩ.... а тук ще останете предимно такива безсмислени хора като 32, които ще късат нервите на малкото останали не откачили хора...
35
1
 
7
 
! Отговори
+ преди 12 години
Айде престанете да се правите на големи американофили и да пишете за "големите" ползи от отровената земя и шистовия газ. Всички, които отричате запазването на БЪЛГАРИЯ сте ПРЕДАТЕЛИ!НОКОГА, НИКОЙ, ПО НИКОЕ ВРЕМЕ не е уважавал предателите.
34
5
 
3
 
! Отговори
Nikolla преди 12 години
Поляците за глупави ли ги смятате нещо,или за хора,които не си ценят природата ли,или за някакви ентусиасти-мазохисти,готови да пият отровна вода?Те защо почнаха проучвания и се готвят да добиват шистов газ?Защото искат да са независими икономически и свободни политически!
33
5
 
2
 
! Отговори
ANONIMEN преди 12 години
До 32 извинявай те американите толкова ли са *** според теб че тровят най много собствената си земя , там няма еколози ли и няма гражданско общество , наште еколози са херувимчета спрямо техните , истината е че наште се подадоха на шантаж и много хора, които знаят и не знаят за какво иде реч излязоха с чиста съвест и намерения , а интерес от липсата на собствен добив на газ у нас имасамо русия и никой друг
32
3
 
9
 
! Отговори
До малоумните партии преди 12 години
Шистовия газ не е проруски или проамерикански, той е природна даденост, добре е да се използва ако го има, но при условие, че не замърсява околната среда. Това не може да стане по технологията на хидравичното разбиване,твърде рисково е, особено по отношение на безотточна Добруджа,затова там не се добиват и антрацитни въглища, макар че там е най-голямото находище на Балканите!!!Престанете да оплювате тези които са попрочели нещо и имат позиция, НИЕ НЕ СМЕ АГЕНТИ-руски или други, НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ
31
3
 
2
 
! Отговори
lpp преди 12 години
Ако румънците решат да добиват шистов газ можем само да им пръднем на бубата....какво им зависи на влашагите от нас.Не са ни надминали ами не ни знаят къде сме.За тях сме само най ефтината граница за пазаруване.
30
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Доста *** има тук като гледам. Как може да свързвате тровенето на най плодородния район на страната ни с комунизма и Русия. В случая световния октопод наречен Америка иска да изсмуче поредното находище на нещо независимо какво ще остави след себе си. А аз мисля да остана в България и не искам децата ми един ден да купуват немска, френска или каквато и да е там вода или хляб само защото *** са се надупили за пореден път на Америка и са отровили родината ми.
29
1
 
17
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Защо някои хора лъжат за Русия и овергаз - не руснаците са виновни за скъпия газ- а българските посредници от булгаргаз. А относно шистовия газ - дано и румънците се усетят навреме и забранят всякакви опити за добиване на шистов газ, които могат да замърсят природата.
28
0
 
16
 
! Отговори
до 26 за 25 преди 12 години
Мани го тоя *** ,то на плаката си пише ,за земята ,за водата ,за България бих добавил за добруджа.тои 25 едно си знае, сигурно и бразилски и какви ли не еколози са купили, ама не разбрахте ли ,че ДОбруджа е много повече за добруджанци от гмота ,газ и каквото си там.Бургас щяха да го *** с петрол за някаква нерентабилна линия на тръбопровода.
27
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на румънците.Ние сме се надупили на руснаците и на ѝовергаз и им пълним джобовете.Няма по-тъпо племе от българското. А предатели на националния ни интерес бол!!!
26
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде бяха "еколозите" когато избухнаха бунтовете за Катуница? Мръсни партийни *** са тия!
25
15
 
7
 
! Отговори
vini преди 12 години
Наште велики еколози да стачкуват и в Румъния.Предлагам цялото БСП да ходи с тях.Лек ви път.
24
15
 
9
 
! Отговори
Луцифер преди 12 години
Петата съветска колона пребиваваща в България прави опит да се меси и на руменците!? Червени кратуни, в Румъния нямате шанс!. Те си знаят интересите и още по време на комунизма, при Чаушеско водиха независима политика за разлика от Тодоран ви Правешки. Само след няколко години дистанцията между нас и Румъния ще се удвои и утрои в тяхна полза. Това си го запишете на бетонните глави...
23
1
 
0
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
Тея трябва да са някакви голтаци , преставяш ли си тои няма корени няма земя ,няма какво да обича и цени само пари ако му дадът може да го мотивира.И заради такива ние дето за тях сме на маината си разбираи провинцията , сме на такова деридже.*** държавата столицата и на маина си раина , се едно на човек мозъка му да е в петите.
22
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Купените еколози изпълняват поставената задача от руснаците и Овергаз. Черноморието ни е пълна скръб от тоталното застрояване, морето безвъзвратно замърсено от отпадъци и химикали,горите изсечени,реките отровни, а те сега седнали да протестират при положение, че по света шистовият газ се използва масово и сваля 50% от цената. Продажници. Заради вас станахме роби на монополистите и плащаме прескъпо това.
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Алчността и отявлената некадърност са присъщи само за ония другари подръжниците на ГЕРБ, дето за всичко обвиняват социалисти, комунисти, турци и който друг е проявил малко разум в нещо.
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ей Трайчо, стига си защитавал шистите по форумите, а се връщай на работа :) И какви хидралични чукове в района на АЕЦ Белене и АЕЦ Черна вода, що за глупост