Еколози: Румъния да забрани дупченето за шисти

Има опасност да бъдат отровени водни басейни в Добруджа
Обновена: 24 яну 2012 17:26 | 24 яну 2012 17:11,
145
Еколози: Румъния да забрани дупченето за шисти
Снимка: БТА

След като днес в Държавен вестник бе обнародвано решението на парламента за забраната за проучването и добива на шистов газ в България, от Гражданската инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ изразиха своята готовност да помогнат и на Румъния в битката срещу рисковете от подобни сондажи.

Според Борислав Сандов от сдружението този проблем засяга общия воден хоризонт. Той изрази своите опасения, че ако по някакъв начин бъде замърсена водата откъм Румъния, то това може да отрови и български водни басейни в близост до съседката ни.

Коалицията е написала отворено писмо до румънския посланик, както и до министрите Нона Караджова и Николай Младенов. Според Сандов външният ни министър може да окаже натиск с помощта на поне три международни инструмента, един от които е подписаната и от двете страни Орхудска конвенция.

България е четвъртата страна в Европа, която налага забрана на подобната технология след Англия, Франция и Ирландия, но е първата, която го прави превантивно, подчерта още Сандов.

От движението настояват за промяна на законодателството. "Настояваме за въвеждането на задължителен ОВОС на всички сондажи още на етап проучване, както и фирмите да нямат право да пазят в търговска тайна химикалите, с които работят", заяви Мариана Христова.

В закона според нея трябва да бъде гарантирано и задължително участие на гражданите в спонтанни проверки, както и възможността да подават сигнали за нередности.

Ангел Славчев, национален координатор на Гражданската инициатива, и Милен Стоянов призоваха икономическия министър Трайчо Трайков да изнесе факти за публичните обвинения към тях, че са платени рекламни агенти, или да понесе своята отговорност.

Още новини от българска икономика четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде чу за такъв добив в Англия и Франция това комистическата пропагамда е мамсиджейс
18
2
 
20
 
! Отговори
Добрич преди 12 години
Анчо *** кирке ти тъпан имаш ли земя в Добруджа.Като нямаш затваряй си плювалника.Аз имам земя и не искам да ми я тровят.А и водата която ползваме също искам да е чиста.Като има такива тъпани които искат ш.газ да си го търсят из София,Банкя,Бояна и околностите.А ако говедата който пишат и мислят че някъде дават пари против добива да кажат къде че да отида и да взема и аз.Простаци.
17
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въпрос към еколозите-Къде бяхте и защо работят:аец козлодуй,кцм п-в,кърджали,нефтохима,минимарица-изток,погребенията в земята замърсяват още повече.Другаре-земята е много опасно място за живеене.Нямате си представа какви колбаси /в които има меса от умрели животни/и млека ядете.Забранете тоалетните на двора,автомобилите също.
16
4
 
12
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
Аз викам да ви маиката шопска , преди това писахте какви сте ми били велики ,а я се вижте готови сте цяла добруджа да подарите ,да отровите и теи нататак за 30 стотинки по ниска газ.На маината ви , нова столица във Варна ,ай сектир от тъпия ви шопски манталитет да гледате само в собственото си село аман.
15
2
 
14
 
! Отговори
JD преди 12 години
Ако и при нас ще започнат земетръси от шисти като в Англия и Франция кой ще ни плаща за щетите????
14
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кое не вярно бе *** до 10 , къде са 500 къде 100 долара , знаеш ли колко плащаш за тръбата , транзита , фирмите посреднички дето са се наредили на опашка , можеше една авангардна технология да навлезе у нас но тъпите *** и заблудени еколози я забраниха
13
19
 
10
 
! Отговори
Анчо преди 12 години
Явно Газпром са платили повече от нужното на наще икулози и сега искат да се доработят парите с акции в Румъния. :-))))))))
12
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя номер в Румъния няма да мине,там хората са нормални и в цялата държава са останали само 37 ***.Не искате фракинг,тогава ще има фъкинг с цените на горивата.
11
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И сега ако ръумънците не наложат мораториум какво ще правите май пак ще гризнете руското дръвце
10
6
 
15
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
ЩЕ ГО КУПУВАМЕ ОТ РУМЪНИЯ ПЪК ПОДЗЕМНИТЕ ВОДИ ОБЩИ.КВО ПРАЙМ СЯ.
9
4
 
24
 
! Отговори
НЕ на фракинга!!! преди 12 години
Шистовият газ, ако го има няма да изчезне !Нека има технология гарантираща екологичната безопасност и финансовата рентабилност и тогава да започнем с добива..., ако до тогава не сме разработили възобновяемите енергийни източници и все още има нужда от този газ...И не евярно, че ще ни бъде по-евтин, това са приказки за наивници !
8
25
 
12
 
! Отговори
azz преди 12 години
С тая забрана станахме за смях на всички видове кокошки по света..... Щото де факто забранихме ВСИЧКИ ВИДОВЕ ПРОУЧВАНИЯ И ДОБИВ НА ПЕТРОЛ в Бг - уникално явление за целия свят....Но то си е казано - *** народ - слаба държава, манипулирана от невежи "еколози" и чужда пета колона"....
7
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе незнам... Арабите превърнаха пустинята в оазис от продажбата на нефт и газ, а ние превърнахме оазиса си в пустиня, щот сме пустиняци...
6
10
 
10
 
! Отговори
hagen преди 12 години
Дупчат близко до границата за да не прекарват дълга тръба до Б-я когато започнат да ни продават газ.
5
9
 
2
 
! Отговори
БГто преди 12 години
Абе шефе, маи искаш да решаваш вмести другите, тази даржава е на всички. Даите ми 2000лв заплата, които ми даде да си ходи
4
32
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕКОЛОЗИТЕ ДА ГО Д***Т...
3
5
 
20
 
! Отговори
Уикилийкс преди 12 години
Във водата се добавя толуен. Ето това се крие от хората!!
2
33
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
румънците да не са руски *** като нас, че да гледат само за руските интереси
1
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не на проучванията и добива на шистов газ.Който има мераци да проучва да си ходи в собствената държава и да си дупчи на воля и да си добива колкото душа му иска. Аз не желая, нито да проучват, нито да добиват, нито нищо.