Fiat откри завода си в Сърбия

Във фабриката са инвестирани над 1 млрд. евро
16 апр 2012 18:46, Бойчо Попов
267
Fiat откри завода си в Сърбия
Заводът на концерна в Крагуевац. Снимка: Reuters

Компанията Fiat avtomobili Srbia (FAS) откри днес официално новия си завод за производство на автомобили в Крагуевац, съвместен проект на сръбското правителство и италианската компания Fiat, съобщиха сръбски медии, цитирани от БТА.

Заводът в Крагуевац е най-голямата инвестиция в Сърбия през последните няколко десетилетия, достигаща около 1 милиард евро, от която се очаква да допринесе значително за възстановяването на сръбската икономика след кризата.

На церемонията присъстваха сръбският премиер Мирко Цветкович, председателката на парламента Славица Джукич-Деянович, генералният директор на Fiat-Chrysler Серджо Маркионе и Генералният директор на FAS Антонио Чезаре Ферара, които се подписаха върху първия модел Fiat 500 L.

Цветкович и Маркионе подписаха на 29 септември 2008 г. договор да основаване на компания "Fiat avtomobili Srbia, според който автомобилният гигант от Торино притежава 67%, а Сърбия 33% от капитала на съвместната компания. В същото съотношение ще се делят и печалбите на FAS.

Заводът в Крагуевац е планиран за производство на около 300 000 автомобила годишно, но първоначално капацитетът му ще бъде 200 000 автомобила годишно. Производственият комплекс се простира на площ 1,4 млн. квадратни метра и е най-големият обект от този тип в Югоизточна Европа.

Генералният директор на FAS Антонио Чезаре Ферара по-рано заяви, че заводът ще започне серийно производство на модел Fiat 500 L през следващия месец. Fiat-Chrysler съобщи, че началната цена на новия модел ще бъде около 16 000 евро и ще се произвеждат две бензинови и една дизелова версия на модела. 

Още за икономиката в Източна Европа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още по темата: пазар на автомобилиFiat
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
само едно ще кажа Браво, не са заспали като нас.
148
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сърбия дава субсидия на всяко новооткрито работно място. Също така дава десетки и стотици миклиони добавка към инестициите. Иначе защо според вас сръбската държава ще притежава 33% от капитала на съвместната компания?
147
2
 
3
 
! Отговори
Пристигнаха италианц преди 12 години
Компанията Technip събира и оферти на местни фирми за подизпълнители на грандиозния проектСкъпоплатените италиански инженери на компания Technip, които ще ръководят изграждането на Комплекс за преработка на тежки отпадъци в НХК Бургас вече са в града. В момента фирмата е обявила и търгове за подизпълнители, но на този етап само приема оферти. По предварителни разчети около 3 000 души ще бъдат заети в изграждането на комплекса, което трябва да започне до броени седмици и да завърши след 37 месеца.Когато новите инсталации заработят се очаква рязко понижаване на вредните емисии в атмосферата, а остарели инсталации, между които "Термичен крекинг" и "Газова сяра-2", трябва да бъдат спрени.Според договора, подписан между Лукойл Нефтохим Бургас и Technip в края на януари тази година, в изграждането на инсталацията ще бъдат инвестирани около 1,5 милиарда долара.
146
4
 
15
 
! Отговори
реалист преди 12 години
300 000 коли по 1000евро печалба , са 300 млн евро, при 33% дял са 100 млн. евро годишно за сърбите, плюс 1млд. инвестиция! А не са член на ЕС! Сигурно пак Станишката ще е виновен , на недоразумението , наречено ГЕРБ! След Тунис и Катар, да тръгват за Нова Зеландия и Антарктида *** от бандата на Тиквата.
145
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
198На някой им пускали а пък на други им спирали ама така и не се разбра на кой кво.Но едно е сигурно.*** ще лапат бАхура с този пожарникар.Тоя ви нарежда както и пред ЦУМ 80-те години не пържеха балъците от провинцията.
144
0
 
1
 
! Отговори
Пак Янко преди 12 години
Извинявам се, в бързината не казах,че се фитильосах от Antisrbia (117). Писна ми от анти!
143
6
 
7
 
! Отговори
74067 преди 12 години
Никой нямя да инвестира в Бг докато тъпака ББ, и бившите комунисти предвождани от него, не се върнат по дупките , откъдето изпълзяха преди 3 години! Тия червени плъхове опоскаха държавата! Само *** още вярват на наглите герберасти.
142
9
 
3
 
! Отговори
майната им преди 12 години
и без това това доказано е най-скапана авто марка.. винаги е била в дъното по качество. Като са предпочели Сърбите пред нас- МАЙНАТА им! В България единствените Фиати, който се купуват са тези по автоморгите , докарани от Италия. Предпочитам у нас да се сглобяват китайски коли , отколкото срама на Европа - ФЯТ
141
2
 
3
 
! Отговори
Янко -продължение преди 12 години
...Румъния, Украйна, Русия! Това Крим, Северен Кавказ, Онгъла. Да не продължавам, да не стигнем до Синцзян!
140
2
 
10
 
! Отговори
Янко преди 12 години
Брай, много го знаеш ингилизкия! Сигурен белег за остро чувство на малоценност. Национална малоценност! Когато обикалях Егейска Тракия и Македония си мислех, колко по-добре гърчолята стопанисват тези земи от...някои други. Подредено, чисто, нито една къща неизмазана, земята - обработена. На три морета? Абе, ***, видя ли какво направихме от нашето хубаво Черно море? От алчност и тъпотия! А сърбите не ги закачай! Храбър народ с достойнство! Каква Моравия те е патила? Дай да си искаме земите от
139
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 200: 2008год. Тиквун не е бил на власт
138
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха сега да чуеме Тиквун какво ще каже ? Сигурно Станишев пак му е виновен !
137
2
 
26
 
! Отговори
чудно преди 12 години
В Сърбия отварят, в България затварят.
136
2
 
24
 
! Отговори
Марта преди 12 години
Защото каквото и да се случеше имаше Държава, те са патриоти, за разлика от повечето българи и особено от българските политици! Това правителство действително нищо не прави, само пияр! А между нас - само скандали и дрязги, евтини новинки и търсене на лек живот!Каквото и да кажем , това е много сериозна инвестиция, няма такава в България.Реално производство и работа за хората от този регион!Но сърбите и преди произвеждаха коли - Застави и др.п. - така че имат мая от миналото!
135
9
 
7
 
! Отговори
Г преди 12 години
Фиат нямат заводи, те имат само сервизи !!!
134
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Фиат 500 е много хубава малка колица.Кви наточени съм виждал леле.И Бравото има красив дизайн.Абе тия можеха да отворят един завод тук в България.Интересно защо?
133
4
 
2
 
! Отговори
Turk преди 12 години
Ban FIAT from TURKIYE !
132
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
A TI OBIKALQL LI SI NASHTA TATKOVINA 4E DA VIDISH DALI IMA ASFALT 4E IMA SELISHTA ZABRAVENI OT BOG I DARJAVA EVALA NA SARBITE NEDEI DA ZAVIJDASH BAI GANIO AMI VIJ KAKVO PRAVQT HORATA TO NASHTA ZAVIST AKO BESHE ENERGIQ NA CQLATA VSELENA 6TQHME DA SME ENERGONOSITELI
131
2
 
16
 
! Отговори
ГЕРБОушев преди 12 години
До 189Ако основните пътища в Сърбия между селата няма асфалт. Мини през северна България да видиш дали има асфалт между градовете ! То само северна България да беше така !
130
3
 
2
 
! Отговори
до 182 преди 12 години
Ти пък защо такива апокалиптични прогнози бе ? Май си платен писач а ? А за колата се изхвърлих вярно, щото съм влюбен в моя испански автомобил и разбира се че ще си купя от същата марка / като ме остави сегашния/ :) Но това не значи, че трябва да се кланяме на сърбите нали ? /по темата /