Гърците панически си теглят парите от банките

Само за ден от банковата система са се "изпарили" ?700 млн.
Обновена: 17 май 2012 09:41 | 16 май 2012 15:52, Миглена Иванова
139
Гърците панически си теглят парите от банките
Гръцките банки стават все по-зависими от ЕЦБ. Снимка: Reuters

Гръцките вложители са изтеглили 700 млн. евро от банките в страната само в понеделник заради страховете от нарастващия политически хаос и спекулациите, че страната ще напусне еврозоната, пише The Wall Street Journal.

Заради масовото изтегляне на депозитите на бизнеса и физическите лица гръцките банки стават все по-зависими от Европейската централна банка (ЕЦБ), отбелязва изданието. Това излага институцията на опасност от огромни загуби, ако Гърция наистина напусне еврозоната.

Само през януари гръцките банки са заели 73 млрд. евро от централната банка на еврозоната, както и допълнителни 54 млрд. евро от схемата за спешна ликвидност.

Схемата за извънредно кредитиране на ЕЦБ обаче не е дългосрочен източник на ликвидност. Националните централни банки всеки месец трябва да получат одобрение, преди да позволят достъп на финансовите институции от конкретна държава до средствата от инструмента за спешна ликвидност.

Ако след новите избори в Гърция бъде избрано правителство, което се откаже от мерките за икономии и договорките, постигнати с международните кредитори на страната, достъпът на гръцките банки до финансиране от ЕЦБ също ще бъде отрязан.

В други затруднени държави от еврозоната банките нямат такива проблеми, отбелязва изданието. 

В Португалия например, за която също се спекулира, че може да излезе от валутната общност, банките успяха да увеличат депозитната си база. Управителят на централната банка в Лисабон наскоро съобщи, че депозитите на домакинствата са се увеличили с 11,6 млрд. евро през миналата година и продължават да растат и през тази година.

Всичко за кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
10
 
10
 
! Отговори
PSV преди 12 години
OHHHH GUSTO MI STANA!!! NEKA BANKROTIRAT,MARZELIVA PAPLA4.
11
7
 
40
 
! Отговори
до10 преди 12 години
С какво ще изкупиш Гърция ? С улични кучета,с *** или с ***...Само това си имаме в изобилие.Ако на България се дадат 130 милирда евро още по трансфера ще се изгубят 125 от тях - Си банк,ЦКБ,*** и прочие.
10
3
 
9
 
! Отговори
1234 преди 12 години
Да бе, какво ли е да спиш под възглавницата с 5 милиона лева, евро или т.н :))))хахах, и какво като си ги държат у тях парите, да не би да не се обезценят... банката, както дава възможност да инвенстираш чрез кредит, така и може до просешка тояга да те докара. Всеки сам зи знае и си поема рисковете. А, че лихвите са високи, означава само едно - хората дърпат кредити и никога не са преставали, защото бизнес без кредит НЕ МОЖЕ!
9
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ти в ред ли си бе 9 и какво ще правиш без банка , така като го пишеш представяш ли си го въобще , иначе гърците са си прави защото ако утре се върне драхмата хиперинфлацията ще им изяде спестяванията и за това го правят.
8
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-добре е да имаш 100 евро от колкото един багажник с драхми.
7
7
 
38
 
! Отговори
bb преди 12 години
Време е да изкупим Гърция на безценица!!! Ние може да сме всичко, но не и прахосници! Кога са дали на България 130 милиарда евро?Ако само за 1 година се превърти през нашата икономика такъв оборот, тука ще е като Маями!
6
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ерик Кантона когато призоваваше всички да си изтеглят парите от банките,никой не го послуша.Сега като станаха ясни нещата и гърците разбраха как ще си отиде кризата.Въпроса е всички да теглят и да рухнат банките.Това робство дето банките командват правителства трябва да свърши!
5
22
 
16
 
! Отговори
до 2 преди 12 години
къв комшия, кви 5 лв.? Ние като сме зле от 681г. кво да кажем?
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 1ви...иска ми се и на мене човек...ама както и да го погледнем..ние винаги сме най-зле от всички, само че си траем и всички мислят че сме си добре, а ние сме си свикнали с мизерията и не ни прави впечатление :)
3
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега и българите като почнат,защото има доста гръцки банки у нас и ще падне правителството.Няма резерв с който да гарантира влоговете нищо,че Бойко каза,че са гарантирани до определена сума.
2
5
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пожелавам на нашите съседи да се оправят, но банките... ДАНО ФАЛИРАТ ВСИЧКИТЕ
1
10
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лошо, много лошо! Когато комшията ти е зле, не очаквай ти да си добре!