Гърците панически си теглят парите от банките

Само за ден от банковата система са се "изпарили" ?700 млн.
Обновена: 17 май 2012 09:41 | 16 май 2012 15:52, Миглена Иванова
139
Гърците панически си теглят парите от банките
Гръцките банки стават все по-зависими от ЕЦБ. Снимка: Reuters

Гръцките вложители са изтеглили 700 млн. евро от банките в страната само в понеделник заради страховете от нарастващия политически хаос и спекулациите, че страната ще напусне еврозоната, пише The Wall Street Journal.

Заради масовото изтегляне на депозитите на бизнеса и физическите лица гръцките банки стават все по-зависими от Европейската централна банка (ЕЦБ), отбелязва изданието. Това излага институцията на опасност от огромни загуби, ако Гърция наистина напусне еврозоната.

Само през януари гръцките банки са заели 73 млрд. евро от централната банка на еврозоната, както и допълнителни 54 млрд. евро от схемата за спешна ликвидност.

Схемата за извънредно кредитиране на ЕЦБ обаче не е дългосрочен източник на ликвидност. Националните централни банки всеки месец трябва да получат одобрение, преди да позволят достъп на финансовите институции от конкретна държава до средствата от инструмента за спешна ликвидност.

Ако след новите избори в Гърция бъде избрано правителство, което се откаже от мерките за икономии и договорките, постигнати с международните кредитори на страната, достъпът на гръцките банки до финансиране от ЕЦБ също ще бъде отрязан.

В други затруднени държави от еврозоната банките нямат такива проблеми, отбелязва изданието. 

В Португалия например, за която също се спекулира, че може да излезе от валутната общност, банките успяха да увеличат депозитната си база. Управителят на централната банка в Лисабон наскоро съобщи, че депозитите на домакинствата са се увеличили с 11,6 млрд. евро през миналата година и продължават да растат и през тази година.

Всичко за кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
5
 
! Отговори
Авантакис преди 12 години
Не се шашкайте, ще има драхми за всички!!!
31
4
 
2
 
! Отговори
Скиче преди 12 години
Някой се излага, ама кой? Проверете за колко време са изтеглени тези 700 млн., не говорете глупости!
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гръцките политици пак са се погрижили за народа си. И това е хитър политически ход.
29
1
 
1
 
! Отговори
P S V преди 12 години
DA DUHAT SUPATAAAAAAAAA!
28
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Писането и публикуването на такива статии най-вероятно ще създаде реални затруднения на гръцките банки в Бг. От мен да знаете - това е много некоректно! Няма банка която да издържи напрежението, при условие че всичките и вложители хукнат да си теглят парите. Това е дърпане на дявола за опашката. Срине ли се банковата с-*** - верижно рухва цялата система.
27
1
 
2
 
! Отговори
до 29 преди 12 години
Като не можеш да си платиш сметката в ресторанта ще миеш чинии
26
5
 
18
 
! Отговори
:) преди 12 години
Гърците не ги мислете. Половината имат по 50-100 000 евра по банки и дюшеци. Кофти ще е в Гърция, ама пак ще е по-добре от в БГ.
25
2
 
1
 
! Отговори
OTNOVO PSV преди 12 години
ZASTO SE ZASYAGAS,:) 1evr,NESTO NE ZACEPIH .KAKOVO ISKASKS DA KAJES .JIVEYA OT 22 god V STRANANA KOYATO HORATA SA PO SAVESTNI I RABOTLIVI OT GARZITE.PLASTAM SI DANAK OT 32% .A PARI SI IMAMAM.SIGORNO I TI GRAZKITE SOZIALISTI.
24
2
 
12
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Спекулаций- това римски пълководец ли е?! Ей, неграмотен народ, не се научиха кога е "и" и "й" в края на думата, ама световни анализи седнал да прави....
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 23 *** трябва да си пълен *** да не виждаш на къде отива Гърция , сигурен съм че нямаш и понятие от следвоенната и история , затова си нямаш представа защо нещата в Гърция са такива.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 8Пак съм аз - 2И като никога не сме били добре от 681 г. насам, сега когато тотално се върне гладното българско население което си изкарваше насъщния в съседна Гърция, оня средния ли ще му подадеш да суче? Мислете малко, преди да злобеете! А пък на забравилите да припомня, че много бързо забравихте, колко "братски" народ ви беше доскоро гръцкия!
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърците започнаха да си теглят вложенията още преди повече от половин година.Имам познати гърци които миналото лято си изтеглиха влоговете и за моя изненада ги внесоха в банка в България.
20
3
 
9
 
! Отговори
18 до PSV преди 12 години
Ти тях не ги гледай, ами гледай себе си, че сме в каца с ***. Те щ се оправят како винаги, ние д аму мислим, че на нас никой и едно евро не дава
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
направо ще е цяло чудо ако банките могат да покрият тегленето на всички депозити .. това вече е предвестник наистина на банкрути и фалити не само на банки но и на държави
18
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е това са еврейските спекулаций!Пускат слух,хората се панирват,изтеглят всичко,което имат в банките,те фалират и среден пръст!Ако задълбаете по надълбоко из Гугъл ще разберете що е то гаден евреин от рода Ротшийлд и как пуска слухове,спекулаций и създава воини с цел лично облагодетелстване
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
такива новини мене не ме радват защото експозициите на гръцки банки у нас са много големи .. и несе знае как те ще реагират което пряко ще ни се отрази на нас
16
2
 
8
 
! Отговори
do 18 преди 12 години
Кредити и всичко на гърците им ДАВАХА ... отсега нататък ще им дават само един гол H...И !Разбра ли *** ?
15
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Надявам се банковя надзор в БНБ сериозно да наблюдава гръцките банки у нас, да не завлекат и нашите вложители !
14
3
 
1
 
! Отговори
do PSV преди 12 години
Ти сигурно си много трудолюбив- затоваим дава кредити и всичко, а цървула като теб те гонят и за 1 евро да върнеш, че може да го окраднеш
13
1
 
9
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
Дай по-оптимистично. Позитивното мислене води до положителни резултати.