Moody's смъкна топ рейтинга на европейския спасителен фонд

Мотивът е връзката между кредитния му риск и този на най-големите му донори
1 дек 2012 17:23, Елка Василева
6
Moody's смъкна топ рейтинга на европейския спасителен фонд
Moody's понижи рейтингите на европейските спасителни фондове ESM и EFSF от Aaa на Aa1. Снимка: архив, Reuters

Кредитната агенция Moody's Investors Service понижи рейтингите на европейските спасителни фондове ESM и EFSF от Aaa на Aa1, след като през миналия месец намали рейтинга на Франция и заяви, че ще преразгледа тези на фондовете, съобщава Ройтерс.

Агенцията обосновава решението си със силната връзка между кредитния риск на спасителните фондове и този на техните най-големи донори. Moody's запазва негативната перспектива по рейтингите.

Постоянният (ESM – European Stability Mechanism) и временният (EFSF - European Financial Stability Facility) фонд бяха създадени, за да осигуряват финансова подкрепа на държави от еврозоната, които изпитват трудности.

Moody's посочва още, че има висока корелация между кредитните рискове на основните страни, подкрепящи фондовете, която се дължи на разразилата се европейска дългова криза и близките институционални, икономически и финансови връзки между водещите икономики в еврозоната.

„Не сме съгласни с подхода на агенцията, който не отчита в достатъчна степен изключително стабилната институционална рамка, политическия ангажимент и капиталовата структура на спасителния фонд”, заяви управляващият директор на ESM и главен изпълнителен директор на EFSF Клаус Реглинг.

Още световни икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
дядо преди 11 години
абе европа ще яде дървото ако не се усети на време за американските номеракранчетатат на братята американци намаляхя и се разбра че не високата производителност е истината за американскотот благоденствие ами високатат крадителности като няма други на ред са европейците - честито
2
0
 
4
 
! Отговори
А+++++++ преди 11 години
Е.. и!?!Гърция като е с най-ниския възможен рейтинг,какво и е,надпреварват се да и опрощават дълговете, за да и отпускат нови милиарди и пак са си добре,стига с това лицемерие,защото на никой не му пука к,ъв е рейтинга на бедните като нас.
1
0
 
4
 
! Отговори
мон-дьо преди 11 години
Нас рейтингите не ни интерисуват ,защото винаги сме номер -1!!!