Стартира процедурата по отнемане лиценза на ЧЕЗ

Решението е на база 17 акта срещу дружеството
Обновена: 19 фев 2013 20:58 | 19 фев 2013 20:55, Бойчо Попов
130
Стартира процедурата по отнемане лиценза на ЧЕЗ
Снимка: Reuters

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е започнала процедура по отнемане лиценза на ЧЕЗ Разпределение АД, съобщи Нова. Причината са 17 акта за нарушения на компанията.

Това се случва няколко часа, след като премиерът Бойко Борисов заяви, че дружеството ще остане без лиценз. Прокуратурата също се обяви в подкрепа на такава процедура.

По-рано днес в официално изявление CEZ заяви, че изказването на премиера Бойко Борисов, както и на прокуратурата, за отнемането на лиценза на ЧЕЗ, противоречи на законите на България като член на ЕС. По-късно дойде и реакция на официален представител на Чехия.

Решението на България да отнеме лиценза на CEZ за пренос и разпределение е обезпокоително, заяви чешкият министър на промишлеността и търговията Мартин Куба, цитиран от Ройтерс.

За нас ситуацията, разбира се, е много тревожна, особено от гледна точка на това, че България, като членка на Европейския съюз, постъпва по напълно безпрецедентен начин", коментира Куба.

Едва преди месец CEZ загуби лиценза си в Албания след спор с правителството, довел до прекъсвания във водоснабдяването и спирания на тока. Държавният регулатор ЕРЕ обяви, че електроразпределението ще бъде върнато под правителствен контрол след отнемането на лиценза на CEZ Shperndarje, собственик на 76% от акциите в оператора за дистрибуция.

По-рано днес стана ясно, че акциите на ЧЕЗ Разпределение България АД и ЧЕЗ Електро България АД ще останат спрени за търговия, след като днес на обяд БФБ реши да спре сделките с двете емисии. Първоначално спирането беше само до края на днешната търговска сесия.
 

Спирането на търговията за три дни е във връзка с постъпило в БФБ-София АД уведомление от Комисията за финансов надзор относно откриване на производство по налагане на принудителна административна мярка, на основание чл. 65, ал. 1, т. 1 от част IV от Правилника за дейността на “Българска фондова борса-София”. В тази точка се казва, че търговията може да бъде спряна "при настъпване на събитие, свързано със съответните инструменти или техния емитент, което може да окаже влияние върху цената им."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: ЧЕЗДКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
0
 
! Отговори
ДААА преди 11 години
Едни момчета от северното Черноморие са къупили наскоро продаденият държавен дял от 33% на ЧЕЗ три пъти по евтино (нали аз им го продавам ,пардон подарявам) ,пък друг им е обещал да им поднесе на тепсия другите 67% - е те това е БРАТЯ истината за отнемането на лиценза. Искам Борисов да вземе лиценза на "ЕВН" ама там Европейската народна партия бие през ръцете нали са братска партия...................ЦИРК БГ
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
da im vzemat vsi4ko predi da gi pratqt kam 4ehiq
90
0
 
4
 
! Отговори
Доси преди 11 години
Заминаваите си,направо във Чехия
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонименneee viarno boiko borisov postroi v nashia grad detski gradini bolnica patishtata koito biaxa s dypki navsiakade sa dobre ylicite sa chisti gradinki sashto za decata ,viarno mizeriata e nalice no i neshto se napravi .zatova ot vednaj nemoje .drygite kvo praviat kradat i lajat 23 godini.
88
0
 
6
 
! Отговори
ИЗГОНЕНИ преди 11 години
Този случай не е прецедент, а по-скоро практика вместо да се подменят съоръжения от трафопостове и други електросъоръжения и материали, собственост на дружеството с нови, старите остават на място, а новите се препродават на частни фирми. Някои пък изчезват. Заради подобни съмнения със случая по сигнал се е заела и Главна дирекция Национална полиция.Подпис за заявките за подмяна на частите поставя и Андрей Живков.На 04.12.12г. същият бе изгонен от ЧЕЗ заедно с подчиненият му Красимир Биджов.
87
0
 
1
 
! Отговори
G8 преди 11 години
ДДС за тока - 5% !
86
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защото *** иска чез и без това държат енергопро
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо само на ЧЕЗ? Ами другите тарикати? Ами като сте почнали давайте по списък.
84
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Целият цирк с отнемането лиценза на ЧЕЗ е ,че ЧЕЗ обслужва СОФИЯ.Та дано протестите да затихнат .Да замажат очите на хората.
83
0
 
24
 
! Отговори
Bulgarian преди 11 години
Най малкото е незачитането от ЧЕЗ на Закона за Обществени Поръчки. Те подменят хубавите неманипулируеми наши елктромери минали на метрология без наше присъствие с новите елктронни елктромери минали на проверка само в ЧЕЗ, където показанията им са настроени около 30% над истинските. Тези елктромери поставени на клиентите автоматически им надуват сметките. Тяхната наглост е че манипулираха показанията на елктромерите за декемврийските сметки с 200% , като на тия електромери това става много лесно. Това е нарушение обогатяването за сметка на клиентите е наказуемо от Закона. Спирането на тока
82
3
 
7
 
! Отговори
Gio преди 11 години
...тоя го плюе човек, а той се прави, че дъжда вали - абе тебе не те искат хората - какви правителства ще сменяш..?Защо само на ЧЕЗ - ами другите? Ама на ***-аджии (ЕнергоПро) не смееш да им пипнеш хлебчето, нали? Ами ЕВН?
81
6
 
3
 
! Отговори
Еди-кой-си преди 11 години
До ИзнесенАми може, но то това пари струва! Те тези дялове се търгурат срещу пари! Другото го правят комунистите и се нарича експроприация! И какво, ако държавата ги купи, токът без пари ли ще стане? Пълна заблуда, нещастни българи!
80
1
 
3
 
! Отговори
ф-1 преди 11 години
...и се открива нова процедура по издаване лиценз на групировката.../която вече си е платила/.Как мутрите ще оставят тази златна мина на друг?
79
0
 
1
 
! Отговори
bai_jordan преди 11 години
До марко-1А добро утро!
78
4
 
21
 
! Отговори
марко-1 преди 11 години
Сега гледах за пореден път брифинга на Борисов и едва сега зацепих защо той в никой случай не желае да подава оставка. Това да довърши магистралата и да направи електронното правителство всички са наясно че са смешни. Той иска ДА ОРГАНИЗИРА ИЗБОРИТЕ !!! Защото който организира изборите е с едни гърди напред ..... Мисля, че тук е разковничето
77
5
 
14
 
! Отговори
АнтиГЕРБ преди 11 години
Борисов едва ли ще успее да отнеме лиценза на ЧЕЗ, защото България е в ЕС за разлика от Албания. Борисов по-скоро блъфира и цели да спечели малко време докато се споразумее тайно с ЧЕЗ да свалят малко цените та поне ГЕРБ да влязат в парламента с 5-10%.
76
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Частен или чужд държавен монопол върху ЕРП се оказа доста взривоопасно. Но по препоръка на големите НДСВ икономисти от Лондон и Световна банка, българската държава трябваше да ги продаде на друга държава или фирма. Прилича на далаверите с БТК, първо подарена и после неколкократно препродадена и България останала и без GSM права върху собствената си територия.
75
2
 
13
 
! Отговори
Изнесен преди 11 години
Я тука да видим кой притежава ЧЕЗ: "The Czech government, which owns 70 percent of CEZ" Та значи Чехия притежава 70% от ЧЕЗ пък ние неможем да приватизираме ЕПР тата? Е, ака така бре?
74
1
 
12
 
! Отговори
хаха преди 11 години
ЕОН ДА СИ ОПРАВИ КАЛПАВОТО НАПРЕЖЕНИЕ ДЕТО ГО ПОДАВА - НИСКО НАПРЕЖЕНИЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ДЕН, ДА НЕ МОЖЕ ЕДНА МАНДЖА ДА СИ СГОТВИШ И МИ ИСКА ПО 60лв. ЗА НИСКО НАПРЕЖЕНИЕ<!!!!!!!!
73
0
 
6
 
! Отговори
Само? преди 11 години
Само на тея ли, а на ЕОН И ЕВЪН ?????????????