"Южен поток" пред блокада при санкции срещу Русия

"Газпром" не се притеснява за съдбата на газопровода
Обновена: 4 мар 2014 15:26 | 4 мар 2014 15:25,
64
"Южен поток" пред блокада при санкции срещу Русия
Снимка: архив, Ройтерс

Газопроводът „Южен поток“ може да се окаже една от жертвите при санкции от страна на ЕС и САЩ срещу Русия, коментират анализатори от Credit Suisse, цитирани от Financial Times. Газопроводът цели „прескачането“ на Украйна при доставките на природен газ за Южна Европа и преминава и през територията на България.

На този етап обаче статутът му не е съвсем ясен, след като от Европейската комисия заявиха, че договорките за експлоатацията му ще нарушат европейските правила. Има създадена работна група, която трябва да намери начин проектът да функционира на територията на ЕС, която обаче все още не е постигнала някакъв напредък относно исканията за предоговоряне на условията в договорите между "Газпром" и европейските държави, които участват в проекта.

Още по темата
От „Газпром“ всъщност не показват никакви притеснения за съдбата на „Южен поток“. Допреди месеци позицията им относно критиките на ЕК беше, че проектът е международен и не трябва да се подчинява само на европейските директиви. Те отказаха и да предоговарят вече подписани договори и се готвят да започнат строителството на морската част на газопровода.

По-рано днес руските медии предадоха още, че шефът на „Газпром“ Алексей Милер е уведомил руския премиер Дмитрий Медведев, че доставките на природен газ по „Южен поток“ ще започнат без промяна в плановете – в края на 2015 година.

Друга заплаха за Русия при решение за икономически и политически санкции е невъзможност на страната да емитира нови емисии външен дълг.

Според анализаторите, цитирани от FT, последиците от санкциите обаче може би няма да бъдат толкова катастрофални, каквито са опасенията. „Структурните проблеми означават, че руската икономика вече е в стагнация преди кризата в Украйна и спада на финансовите пазари“, коментира Нейл Шеъринг, икономист в Capital Economist. През януари ръстът на брутния вътрешен продукт на Русия е едва 0,8 на сто, допълва още той.

За Джейкъб Нил, отговарящ за Русия в Morgan Stanley, ниската стойност на рублата, високата инфлация и високите лихви ще доведат до ограничаване на финансирането и забавен ръст на икономиката. „Цената на петрола обаче расте, а стойността на рублата пада. Това означава, че те ще имат излишък – ще могат да харчат повече пари“, коментира още той.

Русия се намира и в много по-добра ситуация от 2008 година, когато се разгоря военен конфликт в Грузия. Тогава цената на петрола падна от почти 150 долара за барел до 40 долара. Корпорациите също са в по-добро финансово състояние от 2008 година, когато централната банка похарчи една трета от своите резерви в чужда валута, за да спаси компании с големи задължения към чуждестранни кредитори.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За българите като няма руски има шистов газ продажниците и него ще харижат за 1% концесия като златото а после българите да не питат защо няма пенсии и заплати! За Руснаците нямайте грижа се оправят но за украинците се задава нов ГЛАДОМОР и СТУДОМОР особено за източните части
49
6
 
5
 
! Отговори
Булгаристанец преди 10 години
e, въпреки че Южен поток няма да има, Орешарски и компания могат да започнат с прокарването на тръбата, така освен гьола в Белене ще има и прокаран трап за тръба ! А милиардите ще са отидат пак в Путин, като понякоя жалка комисионна ще получат и слугите му в България. Ето за това в Украйна възстанаха и ометоха путкопоклонника Янукович, а тук лошия материал се чуди защо живее зле и обвинява за всичко Сорос :)
48
2
 
2
 
! Отговори
до 50-болгар преди 10 години
Ами то руснаците ще си го ...в г...Май,кинти за Пу... на куково лято.Кво да ви обяснява човек на *** глави от ***.Пийте газ.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Газпром" не се притеснява за съдбата на газопровода" !!!...или с други думи: "Южен паток" няма да има !
46
2
 
2
 
! Отговори
болгар преди 10 години
Набуко няма такъв дебит като руските газови находища! едва ли ще задоволи нуждите на повече от три страни
45
1
 
8
 
! Отговори
болгар преди 10 години
До ДениславИнтересно Американците ли ще карат газ с кораби от Америка ли? Сещаш ли се че най билзкия источник а газ е най евтин! Ще чакаш обама да ти достави газ
44
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
казах,ЮЖЕН ПОТОК Е ПАГУБНО ЗА НАС,,СПАСЕНИЕТО Е САМО НАБУКО
43
1
 
4
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Дано го спрат. Както и по-долу са написали хора преди мен - "диверсификация". Намаляване на риска - и то се постига с две тръби от два различни източника, а не с две тръби от един източник.
42
2
 
7
 
! Отговори
болгар преди 10 години
Ще им пръднат на Грездея на Руснаците като спрат Южен поток! Струвами се газта ще тече от Русия към Западна Европа а не обратно кой ли ще остане без газ в тоя случай ААА Господа евро-прасета? От всичко до тук губи само Европа
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като четеш и гледаш нашите новини ,оставаш с впечатление ,че едва ли не целият свят е против Русия. Това е целта нали ?!Това че в Чехия, Унгария и в световната преса хората пишат и протестират против явното изнудване на американските боклучари, у нас не намира достойно място.Добре че има социални мрежи.
40
3
 
4
 
! Отговори
диверсикация преди 10 години
е сега разбраха ли другарите какво означава диверсификация? едва ли?
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ШопМоже и да си слушал, но че не си разбрал нищо е ясно, защото небивалиците ги говориш ти.А украинците като ядат хурката от условията при които ще им дадат паричките, голодомора ще им се стори голямо нощно ядене
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До jim,така ли? Ми що не си го купуват от там? Щото не могат!Германия задоволява 35 % от нуждите си от Русия! Откъде ще си намери алтернатива?
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До бай БудалВижте тук демократите който превзеха власта в Украйна voltairenet.org/article182426.html
36
0
 
0
 
! Отговори
ОDESSA преди 10 години
върви да викаш на фашиото.
35
9
 
1
 
! Отговори
jim преди 10 години
До сосоимат откъде да си купуват газ в брюксел, не се тревожи... норвегия, англия, либия, азербейджан, алжир ... руснаците ще изпукат от глад обаче
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Шоп 35Много добре каза ПУТИН, как са убили инженера в партийният офис. за новият губернатор на ДОНЕЦ, ОЛИГАРХ БАНДИТ
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Шоп,батка, явно в шопската салатa ползваш не сирене, а европейски соев протеин и мозъчните ти клетки действат хаотично.
32
0
 
2
 
! Отговори
ODESSA преди 10 години
Блокада шоп.
31
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До RegistriranОще не съм видял джуджето нещо на някого да е дало.

Спонсорирани публикации