Вече официално: Токът скача с близо 10% от днес

ДКЕВР потвърди увеличението средно с 9,79%
Обновена: 1 окт 2014 15:58 | 1 окт 2014 15:58,
187
Вече официално: Токът скача с близо 10% от днес
Снимка: Булфото, архив

След две закрити заседания, провели се на 30 септември и 1 октомври, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) най-накрая одобри решение за повишаване на цените на електрическата енергия от 1 октомври, става ясно от съобщение на сайта на регулатора.

Още по темата
Промяната е в рамките на предварително обявените в доклада на работната група числа - със средно 9,79% в посока нагоре. Решението се взима в рамките на започналия от 1 юли нов ценови период и е мотивирано с настъпили промени в ценовите показатели.

Най-голямо е увеличението на дневната тарифа за абонатите на ЧЕЗ България – с 9,9%, а нощната тарифа се повишава с 9 на сто.

Клиентите на EVN България ще трябва да плащат с 9,7% по-скъпа електроенергия през деня, а през нощта цената се повишава с 9,31 на сто.

С 9,8% скача дневната тарифа за клиентите на Енерго Про, а потреблението им на електроенергия през нощта ще поскъпне с 9,5 на сто.

С 8,9% се повишава и таксата „Задължения към обществото“(в която се обединиха таксата "зелена енергия" и "кафява енергия") - от 17,37 лева за мегаватчас до 18,93 лева за мегаватчас.

Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов представи преди дни план за оздравяване на сектора на енергетиката. Увеличението на цената на тока е само една мерките в него. Сегашното поскъпване ще покрие едва 200 млн. лева от близо 1 млрд. лева дефицит в системата, призна още Щонов.

От своя страна, новият председател на ДКЕВР Светла Тодорова коментира, че има предпоставки и за по-рязко поскъпване на тока. За да бъдат покрити всички дефицити в системата само с увеличение на цената, токът трябва да поскъпне с 50 на сто, пресметна тя. Тодорова обаче беше категорична, че дотам няма да се стигне.

Решението за поскъпването на електроенергията беше взето след протести пред централата на ДКЕВР в столицата. Представители на индустриалните потребители пък се обявиха против увеличението на таксата „Задължения за обществото“, защото по този начин се оскъпява енергията, ползвана от бизнеса.

По време на общественото обсъждане на предложението на работната група на енергийния регулатор за увеличаване на цената от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) заявиха, че цената на електроенергията за бизнеса в съседна Гърция е с 20-30% по-ниска, отколкото в България. Гърция внася електричество от България, посочи още председателят на Управителния съвет на Федерацията Константин Стаменов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
4
 
2
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До Анонимен 115,Заробвайки ни с още неизгодни за всички нас?!Що ГЕРБ са вземали и то печеливш пай /фотоволтаиците-все пак е по европейските директиви това включване и ще има пари/ и трябвало да ги пресекат?!Всички са в кюпа,няма невинни,но не ГЕРБ е в основата.Едни и същи имена са от години прекалено заинтересовани и лобират,вижте и кой как се е издигал? през годините в длъжност,вкл. и в Русия назначени.За кого ли са работили ,докато са били тук и на висока длъжност?
99
0
 
10
 
! Отговори
МАЛКО Е преди 9 години
Аз не съм овца и мога да поема и 30 % нагоре. Когато продажници еб...ха АЕЦ за добруването на копелетата си вие овците мълчахте. Когато технически *** еб..ха "зелената енергия", защото бяха близки на продажници вие овцете мълчахте (когато няма рево...я всичко друго е мълчание). Когато мъртви души гласуваха 25 години до сега и те определяха кой продажник ще измисли нещо "ново" за добруването ви, ВИЕ "офтсите" мълчахте. Аз съм дърт пръч и чакам ВИЕ овцете да се събудите. Студа е голям педагог.
98
3
 
2
 
! Отговори
Румен преди 9 години
Ако кажете да се борим за по големи заплати и пенсии, съм и с двете ръце , там е възела на всичките ни проблеми, иначе да искаме по евтин ток си е абсолютно бесмислено , а и щом Волен е углавил протестите всичко е ясно / популизъм/ .
97
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой решава кое е секретно и кое не , ако не народа ? След като народа вдига рамене и казва ми аз не разбирам не ме интересува , имам по важни неща като да измисля кво да сложа на масата ,сега ще си сърбате надробеното !
96
2
 
6
 
! Отговори
АнаЛиз преди 9 години
Моля Ви не гласувайте за ГЕРБ в Неделя.Това ще е най голямия подарък за Бойко.Пълно самоубийство е да дойдеш на власт в разгара на зимата , когато другарите са опоскали бюджета .Теглили са милиарди заеми а до януари трябва да се върнат 4 млрд дългове.Фискалния резерв ще е на минимум , няма да има пари за пенсии и за заплати , тоест новите управляващи ще се задържат на власт максимум до пролета .Не случайно Сергейко и Местан избягаха с 300 от властта
95
0
 
3
 
! Отговори
joro преди 9 години
Do rumen 114, kum tezi 5-10 lv za toka sloji i poskupvane na vsichko ostanalo ,toest oshte 5 ,10 lv ta stanaha 10- 20 lv !!!
94
0
 
10
 
! Отговори
Руди преди 9 години
Дигай ощеее 20-30 % от първи ноември, този *** народ си заслужава участа , нещо такова е казал Чърчил през 1944 година.
93
5
 
2
 
! Отговори
пена преди 9 години
Не мога да повярвам с какво нахалство българиня продължава да настоява за безплатен обяд и да си мисли, че някой друг му е виновен. А къде бяхте като се подписваха догожорите за Мариците и се пишеше закона за ВЕИ. Или като Станишката крадеше милиарди за Белене и Цанков Камък. Е познайте - парите вече са откраднати. Загубите ще го плащаме всички. Независимо дали следващия премиер ще е от ГРЕБ, БКП или ще дойде от луната...
92
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още днес трябваше в всеки град пред всяка община да има стотици протестиращи , а в големите градове и хиляди !!! Да се бойкотират изборите, да се троши пали и бие наред всеки който стои зад това решение, НО българинът си е взел няколко бирички , организирал е приятелите и се готви да гледам МАЧ !!! Жените си режат салатите и пържат кюфтаците ! Ей за това *** народе НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ БЪЛГАРИЯ !!! ЩОТО НАРОДА Е ***, НЕОРГАНИЗИРАН , МЪРЗЕЛИВ и СТРАХЛИВ !!! ЗАСЛУЖАВАТЕ СИ СЪДБАТА !
91
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само един въпрос .Държавна компания която генерира по 1 млрд загуби годищно , може ли да съществува .Това са резултатите на НЕК за последната година когато бе управлявана от експертите Драго Стойнев и компания
90
4
 
2
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До ФАКТ 94,Законът е приет през 2007 г.!Правителството на ГЕРБ е от 2009 г.!!!"Разрешенията за включване в мрежата се дават след готовност.Съгласно закона,включването и преференциалната цена са задължителни."Първото полугодие на 2009 г. са издадени най-много разрешителни-било е готово.Цанков камък,Белене,Мариците,Уестингхаус,зелени,кафяви и всякакви други поразии ли ще плащаме?Договорите за износ към съседите на ниски цени, кой ги е подписвал,тези горните,кой е подписвал?Имат имена !!!
89
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мафията на ГЕРБ в ВЕИ-тата отвърна на удара.Кой ще победи хората или мафията на ГЕРБ?Риторичен въпрос, отговор не очаквам.
88
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Рали1Именно, опитаха се да спрат фотоволтаичната мафия на ГЕРБ
87
2
 
9
 
! Отговори
Будаллах преди 9 години
Точно преди изборите, от служебно правителство, за да не се пише кертик нито на ГЕРБ, нито на свалените от власт кхмери (а те, както знаем, са едно и също).
86
6
 
1
 
! Отговори
Румен преди 9 години
А бе ай стига сте ревали за 5 - 10 лв по вече за ток , в големите градове не можеш да разминеш от автомобили, а пък тук в така наречената столица стават по 1 км тапи.
85
2
 
2
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Законът за ВЕИ влезе в сила през 2007 г.по време на предишната Тройна коалиция и министър-председател Станишев!"Парламентът прие 20 % такса за производството на вятърна и слънчева енергия.Изменението в Закона за енергията от ВЕИ става с приети текстове на второ четене в проектобюджета за 2014 г.Първоначалният проект предвиждаше 19,11 млрд.лв.приходи,но заради въвеждането на новата такса за производството на вятърна и слънчева енергия,бяха увеличени със 150 млн.лв."
84
5
 
2
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Не са ГЕРБ в основата!Четете и мислете!!!Едни от първите изменения на закони от миналата година беше Закона за енергетиката!Вносители Р.Аталай,Хр.Бисеров и Ат.Мерджанов!!!Приет на 28.06.2013 г."Управляващото мнозинство в парламента-ДПС и БСП,взе решение да подкрепи партия Атака за въвеждане на 20% такса върху волтаиците в бюджета за следващата година.До това решение стигнаха политическите партньори БСП и ДПС,на семинара в зимния курорт Боровец."30.11.2013 г.Отворила се дупка в бюдж
83
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хаха Борисов бил спрял Белене .Абе вие с г... си ли мислете.Първа копка на Белене при царя 2002 година , втора първа копка 2006 година от станишев а 2014 година е още един гьол.Боко бил виновен ,че от 2002 година до 2009 проекта ви създаден за кражби е на ниво гьол.За 7 години , ако искаха щяха да са го построили , но целта им беше да си разделят милиарди от него , да бъде бездънна каца. Това е истината . Друг е въпроса за какво ви е сега , като поне още 20 години ще имаме свръхпроизводство
82
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВЕИ-тата се построиха и влязоха в експолатация по времето на ГЕРБ, а не преди това. Да балодарим на ГЕРБ за огромните суми наши пари, които отиват в мафията собсвеник на ВЕИ-тата.Американските тецове цицат от българския народ благодарение на Иван Костов и СДС, а сега ДСБ им е наследник.Гласувайте за ГЕРБ и Сините, ако искате това да се повтори.
81
4
 
13
 
! Отговори
ФАКТИ преди 9 години
Борисов през 2012 спира АЕЦ Белене след посещение на Хилари Клинтън у нас,това води до 1млд.загуби,същата година присъединява към мрежата 1200 мв. ВЕИ мощности на близки до ГЕРБ ,Прокопиев,Цв. Бориславова хора,финансирането е от банката на Цветелина!