Кошмарът на копърките Uber пристигна и в София

Компанията предлага услуга за споделено пътуване
Обновена: 9 дек 2014 14:08 | 9 дек 2014 12:27, Бойчо Попов
52
Кошмарът на копърките Uber пристигна и в София
Снимка: Investor.bg

Американският старт-ъп Uber, който предлага услуги за споделено градско пътуване, започна официално дейност в София, става ясно от сайта на компанията.

Засега технологичната компания ще предлага у нас само нискотарифната UberX услуга. UberX е peer-to-peer платформа (P2P, т.е. предоставяща равноправен достъп) на Uber за споделено пътуване. Мобилното приложение свързва пътниците с шофьорите в платформата, които искат да споделят разходите за своите автомобили. Потребителите могат да изтеглят приложението от магазините на Apple, Windows и Android и да създадат собствен акаунт. Те се нуждаят от потребителско име, телефонен номер и кредитна карта, тъй като Uber е 100% безкешова система.

За всички нови клиенти в София компанията предлага чрез промо код UBERXSOFIA две безплатни пътувания до 30 лева всяко. В българската столица засега пътуванията ще се осъществяват с коли Dacia Logan, Volvo V50 и Ford Focus. Минималната такса възлиза на 3 лева, а таксата за отмяна на поръчка е на същата стойност.

Пътниците, използващи платформата на Uber, виждат снимката, името, регистрационния номер и оценката на шофьора, преди да пристигне колата. По време на целия процес на возене пътниците на Uber имат достъп до GPS-базирана карта на своето пътуване и могат да го споделят със семейството си, партньори и приятели, които биха могли да проследят благополучното придвижване до желаната дестинация.
 
Според Uber над 700 хил. коли в София се използват само за по един час дневно. При средна заетост от 1,3 пътници в кола същият брой ежедневни превози би могъл да се извършва със 175 хил. коли, които да бъдат използвани по-ефективно.

Компанията е създадена през 2009 г. в Сан Франциско, но дейността ѝ реално започна година по-късно. Сама се представя като старт-ъп, но с няколко последователни набирания на капитал от бизнес ангели и големи инвеститори зад гърба ѝ са едни от най-мощните корпорации като Goldman Sachs и Google Ventures.
 

Мобилното приложение на компанията свързва потребителите с шофьори на автомобили. Желаещите да пътуват сравняват цената, обявена от различните шофьори, след това добавят кредитна карта към акаунта си в приложението и отбелязват мястото, от което искат да бъдат взети. Услугата също позволява на потребителите да следят докъде е стигнала колата, както и да видят избрания от шофьора маршрут, преди да платят.
 
В колите на Uber няма апарати и не се разменят пари. Клиентът плаща през кредитната си карта, с която се е регистрирал в началото, а веднъж в месеца шофьорът получава заработените пари, от които компанията си е удържала част като комисиона.  
 
На някои места в света, в които услугата се предлага, обаче се надигна остра критика срещу нея. Така например лондонските таксиметрови шофьори гледат на Uber като на нелегална услуга, защото частните автомобили не могат да ползват таксиметрови апарати. Протести имаше и в Париж, Берлин и други големи градове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: Uber
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
1
 
! Отговори
adn преди 9 години
Майка им жална на шофьорите, участващи в тази "услуга". Да прочетат закона за превозите в България. ДАИ ще се напълни с пари от актове.
41
0
 
1
 
! Отговори
drake преди 9 години
Samo da napravia edna otmetka. Plashtaneto stava vsiaka sedmica direktno v smetkata koiato si pokazal predvaritelno, sashtot aka uber pravi background check kakto se kazva ili na bulgarski proveriava shofiora. Takiva s mnogo narushenia ili kriminalno proiaveni ne se priemat, a pri zlopouka zastrahovkata e vkliuchena v minimum centata ot 3lv. kato polovinata i plashta klienta a drugata i plashta shofiora na kolata. S dve dumi vsichko i vkliuchno v cenata ot 3lv.
40
1
 
14
 
! Отговори
netaxi преди 9 години
и да плюете и да не плюете Убер-а скоро ще е факт и скоро ще се ползва от много хора, както е в цяла Америка и развитите страни. Тука основното е, че качеството на услугата стъпва на оценките на потребителите от всеки превоз. Ако нямаш добри оценки Убера повече не те ползва и това е. А с такситата много често срещаш чалга, коментари колко е зле България и миризмата на шофьора. Ако не си доволен, *** се оплачи на арменския поп.
39
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и това наистина е доста странно и объркано за мен, хората не се доверяват на такситата, които все пак са някак регулирани, а са готови да се доверят на хора, които могат да са всичко друго.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а какви са таксите за услугата, Uber от кой си взима неговите пари ? Предполагам всичко става през картата ?
37
13
 
3
 
! Отговори
За ентусиастите преди 9 години
Пуснете, пуснете ги тея, да си поръчам с борчетата 10 коли, сами ще дойдат на адреса ;), че пари и телефони ше ми донесът :D
36
2
 
19
 
! Отговори
hanko.brat преди 9 години
До До 35Ти също не си гледал платформата. Не си се разбрал с приятел да отидеш някъде. Такива са страниците за споделено пътуване, предимно между градовете. Тук си седиш на някоя "стоянка" излиза поръчка, отиваш вземаш клиента и го закарваш там където ТОЙ отива, а не където ти имаш намерение да отидеш. Бъдете обективни. Платформата е супер удобна, спестява не малко пари на пътуващите с таксита. Позволява ти да си плануваш времето. Но това не променя факта, че това са си нелегални таксита.
35
9
 
5
 
! Отговори
До 35 преди 9 години
Въпрос?Поръчал си такова такси. Става катастрофа. Влизаш в болница недай се боже нещо по-тежко. Само че си плащаш всичко защото няма застраховка - "Злополука" - минималната застрахователна сума за всички места в автомобила, която е задължителна за Транспортна фирма.НАРЕДБА2 ЗА ТАКСИМЕТРОВ ПРЕВОЗ НА ПЪТНИЦИ-Таксиметров превоз на пътници е обществен превоз, извършван с лек автомобил срещу заплащане по заявен от пътника маршрут. а това че си се разбрал с приятел да отидете някъде е различно!!
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тук по коментарите веднага можеш да разпознаеш около трима човека, които правят реклама - всичките положителни мнения са техни
33
1
 
13
 
! Отговори
hanko.brat преди 9 години
До Анонимен (33)Аз ще си ги возя, мои приятели (които познавам) също бих им гласувал доверие, но на абсолютно непознат човек, който кара нелегално такси не.
32
1
 
10
 
! Отговори
hanko.brat преди 9 години
До Анонимен (35)Може да е "***" но не е това причината да не бих и препоръчал такъв тип транспорт. Доста крайно се изказваш, но то е нормално... такива като теб са смели зад клавиатурата... Причината да не и препоръчам този транспорт са именно инцидентите, които са ставали както и липсата на качествен контрол. Тя използва само Грийн такси в София, където шофьорите наистина са нормални.
31
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук по коментарите можеш веднага да разпознаеш "копърките" които както се оказа вече са застрашен вид.Такъв например е псевдо австралиеца, на Ханко брат му, дето приятелката му е *** и не смее да я пуска никъде сама и др. подобни тарикати.
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОВА НЕЩО Е СТАРО КОЛКОТО СВЕТА. НО ХАМЕРИКАНЕТАТА НИ МИСЛЯТ ЧЕ ПАСЕМЕ ТРЕВА И НИ ПОЛИВАТ С ЛИМОНАДА.. АЗ ОТ 70 ТЕ ГОДИНИ НА 20 ВЕК ГО ЗНАМ ТОЗИ НОМЕР. ПОНЕЖЕ ТАКСИТАТА В СОФИЯ ТОГАВА НЕДОСТИГАХА А В ГРАДСКИЯТ ТРАНСПОРТ СЕ ВОЗЕХМЕ НА ГРОЗДОВЕ НА СТЪПАЛАТА НА РЕЙСОВЕТЕ ТРАМВАИТЕ И ТРОЛЕИТЕ. КОИТО ИМАХМЕ КОЛИ ТОГАВА ЗАЩОТО ТОГАВА КОЛАТА БЕШЕ ЛУКС И СЕ ЧАКАШЕ ПО 10 ГОДИНИ В МОТОТЕХНИКА ГО ПРИЛАГАХМЕ ТОЗИ ТРИК ЗА КОЙТО ХАМЕРИКАНЕТАТА ТОГАВА НЕ БЯХА И СЪНУВАЛИ.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До hanko.bratТи като си " без необходимата квалификация" как возиш жена си и децата си? Или те не са хора?
28
0
 
6
 
! Отговори
hanko.brat преди 9 години
Не се регистрираш в платформата и не работиш като бакшиш...
27
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В света от стотици години има алтернатива на Uber и тя се казва градски транспорт.
26
2
 
16
 
! Отговори
hanko.brat преди 9 години
Има много хора, които коментират без да са запознати каква е услугата, а само са прочели статията. Това НЕ Е приложение, за СПОДЕЛЯНЕ на личен автомобил. Това са си нелегални таксита. Когато шофьора и автомобила са на разположение се отбелязват и работят като такси. Всичко друго е реклама, за лъскане на имиджа. За да не звуча като хейтър, апликацията е уникална, работи перфектно, начина на плащане е много удобен. Аз бих ги ползвал, но не бих позволил на приятелката ми да пътува с тях...
25
8
 
4
 
! Отговори
nnn преди 9 години
а ако не искам да съм такси и да ми се качва в колата *** и пульо, кво правиме ?
24
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вчера 4-*** приятели ходихме до Благоевград и накрая си делнахме парите за бензин. Леле, ама това било престъпление, нерегламентиран превоз, добре че не са ни глобили. Хубавото е, че следващия път ще знаем - всеки ще се вози сам в собствената си кола, а тези, които нямат автомобил - ще се возят в рейса - за да бъдем примерни граждани.
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Германия първо са ги глобили дебело, след това са ги накарали да работят само по с лицензирани таксиметрови шофьори по официалните тарифи. Интересно при нас какво ще стане