Каролев: 2014 бе лоша икономическа и политическа година

Бюджетът за догодина е по-лош от настоящия, смята Кадиев
23 дек 2014 13:55,
6
Каролев: 2014 бе лоша икономическа и политическа година
Снимка: Reuters, архив

2014 година е лоша както в икономическо, така и в политическо отношение, коментира в ефира на bTV Владимир Каролев, съветник на икономическия министър Божидар Лукарски.

Реформите са спрели от много години и краткосрочните, и средносрочните перспективи пред икономиката на България не са добри, смята още икономистът. Той обаче допълни, че все пак е оптимист и очаква след „толкова много нищоправене” да дойде времето и на сериозните реформи. „Но засега Бюджет 2015 ме опровергава”, коментира още той.

Според депутата от БСП Георги Кадиев, който също участваше в дискусията в студиото, бюджетът за догодина до голяма степен повтаря този за 2014 година, дори е по-лош, защото липсва Инвестиционният фонд от 500 млн. лева. Червеният депутат обаче призна, че политиките, които е трябвало да бъдат изпълнени с парите от този фонд, са били сбъркани.

Двамата дадоха и оценка на управлението на Пламен Орешарски. Според Каролев той е бил добър премиер до момента, когато е оставил коалиционните партньори „да правят каквото си искат”. В началото на тази година са започнали и фискалните нарушения, които са се задълбочили към средата на годината.

„Вместо да започнат реформи, обществото беше убедено, че няма нищо лошо да се разпускат коланите и е добре да вземем повече заеми, които ще се връщат от нашите деца и внуци”, заяви той.

Фактът, че на изборите БСП загуби - от 925 хил. гласа до 505 хил. гласа в рамките на една година, показва каква е оценката на хората за управлението на Орешарски, посочи от своя страна Георги Кадиев. Пламен Орешарски няма характер и най-голямата му грешка е, че „позволи на ДПС да му се качи на гърба още от първия ден”, категоричен беше още червеният депутат.

Кадиев критикува и пенсионната реформа и промените в социалната сфера, сочейки, че средната пенсия се увеличава с 20 стотинки на ден, а пенсионерите са засегнати главно от две неща – липсата на „Бърза помощ” и високата цена на лекарствата.

Още по темата

„Оправете „Бързата помощ”, направете нещо с лекарствата – дали ще е намаляване на ДДС, дали ще е регулаторни режими за намаляване на цените, дали ще е нещо друго и те ще ви благодарят”, препоръча левият депутат.

Илюзия е да се говори за по-високи пенсии и заплати в държавния сектор, тъй като няма икономически растеж, смята пък Каролев. Той посочи, че това, което дърпа икономиката назад, са нереформираните сектори, сред които БДЖ, тютюнопроизводители и т.н.

Кадиев се съгласи, че правителствата не предлагат мерки за повишаване на икономическия растеж и нито по-високи пенсии, нито по-висока минимална работна заплата ще доведат до увеличение на брутния вътрешен продукт на страната.

Слабата правна система пък ограничава инвестициите, допълни още Кадиев.

По отношение на одобрените пенсионни промени ГЕРБ сбърка, защото застана срещу всички свои партньори, смята Каролев. Тази мярка е лява, предлагана от партия, обявяваща се като дясна. Решението, взето за един следобед, всъщност променя сериозно цял сектор и това е лош сигнал и за инвеститорите, допълни икономистът.

За Кадиев промяната е национализация, защото индивидуални партиди от частни фондове отиват на едно място в Националния осигурителен институт (НОИ). Целта е да се намалят трансферите от бюджета към Института, допълни още той.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината според мен е че в момента влязоха много пари от Европа и нашите потомствени *** се чудят как да направят така че тези пари да ги няма, искат да сме бедни, да сме неуки и , да сме малки души и да треперим за ежемесечните ни помощи. До този извод стигам аз !Наскоро гледах една покартителна остория по Нова тв в която се разказваше за младо семейство фалирало и в безисходица, да гледаме всички какви злини се случват около нас и да се свиваме и да се радваме на помощите......
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С този акъл Каролев не е за 2 крака трябват му поне 4.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KADIEV-KAROLEV DVAMA DALAVERADGII,OGRABILI MNOGO,MNOGO PARICKI PRI VSICKI PRAVITELSTVA.AKO IMASHE PROKUROR I SADEBNA SISTEMA TEZI DVAMATA NIAMA DA IZLIAZAT DO KRAIA NA GIVOTA SI OT ZATVORA,ZAEDNO S TEHNITE POLITICESKI POKROVITELI.
3
0
 
6
 
! Отговори
valenty преди 9 години
Този фъфляк пак ръси мозък.088
2
0
 
9
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
ТОЗ НА СНИМКА ДА ГО ВИДИШ ,ШАМАР ДА МУ УДАРИШ !! ЗА ТОВА СМЕ НА ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ,ЧЕ ВСИЧКИ ТЕ НИ ЕКСПЕРТИ СА КАТО НЕГО !
1
0
 
5
 
! Отговори
Някой преди 9 години
....сериозно ли !?....А,стига ,бе !!!...Ти са майтапиш !!!