Изборът на пенсионен фонд дава свобода, рече шефът на НОИ

Плащат детските и майчинските в понеделник
19 дек 2014 10:35, Евгения Маринова
7
Изборът на пенсионен фонд дава свобода, рече шефът на НОИ
Снимка: архив, БулФото

Възможността за избор на пенсионен фонд, която се предлага с промените в Кодекса за социално осигуряване, би внесла повече свобода и гъвкавост в пенсионната система. Това твърди управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков пред БНР.

Според него е нормално младите хора да поемат част от отговорността за своето пенсионно бъдеще, като направят избор. Той уточни същевременно, че коментира възможността за свободен избор за новопостъпващите лица на пазара на труда и посочи, че не е запознат с идеята за обратен ход, за която вчера съобщи премиерът Бойко Борисов от Брюксел.

Снощи Борисов каза, че ще възложи на финансовия министър Владислав Горанов да намери решение относно липсата на избор при положение, че средствата от частните пенсионни фондове веднъж бъдат прехвърлени в Националния осигурителен институт.

Очаква се днес парламентът да разгледа спорните промени в пенсионното осигуряване, които дават право на избор между НОИ или универсален пенсионен фонд. Те са заложени в Кодекса за социално осигуряване към бюджета на Държавното обществено осигуряване, който народните представители трябва да гледат в пленарна зала.

Днес президентът Росен Плевнелиев в своя позиция призова да бъде определен тримесечен срок за подготовка и обществено обсъждане на пенсионната реформа, а причината за това е краткото оставащо време за приемането на бюджетите за 2015 г., необходими за нормалното функциониране на държавата, както и заради липсата на готовност да бъде предложена задълбочена и цялостна концепция за пенсионна реформа, която да реши двата основни проблема – стабилността на осигурителната система и повишаване на адекватността на пенсиите.

Плевнелиев отчита, че идеята за прехвърляне на вноските за втора пенсия от пенсионните фондове в НОИ по своята същност представлява не просто мерки за стабилизиране, а сериозна промяна на модела на пенсионно-осигурителната система. Такива сериозни концептуални промени следва да се извършват при спазване на принципите на социалния диалог, подчертава президентът.

"Обезщетението за отглеждане на малко дете и това за бременност и раждане за този месец ще бъдат изплатени на 22 декември", каза още Петков пред националното радио. Той обясни, че обезщетенията се плащат в началото на месеца за предходния месец, така че би трябвало плащането на декемврийските обезщетения да стане в началото на януари 2015 година. Но Министерството на финансите е осигурило необходимите кредитни лимити, така че плащането ще бъде извършено тази година, т.е. днес към банките ще бъде насочена извънредна ведомост с плащане на тези обезщетения, уточни той.

Петков посочи, че общият размер на сумите, които ще бъдат разпределени, е 38 млн. лв., от които 30 млн. лева са обезщетения за бременност и раждане и отглеждане на малки деца. По данни на НОИ ще бъдат платени над 70 хиляди обезщетения.

Още икономически новини четете в Investor.bg


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
9
 
34
 
! Отговори
койчо преди 6 години
Ама как няма да дадете детските преди празниците? Нали ромеите трябва да имат пари за пиене по коледа и нова година!
3
8
 
41
 
! Отговори
Ботев преди 6 години
голям резил с тая "поправка".Владко е гневен... няма да стане милионер първите 6 месеца откакто е на власт. Май ще трябва да изчака още 6.. а пък връстниците му вече били... лошоо, срааам..
2
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фонда за детските и майчинските трябва също да се отдели в отделен фонд, а не от пенсии да се плащат помощи на многодетни и за бежанци. Като искат ЕС да ги издържат с помощи.
1
8
 
43
 
! Отговори
Tina преди 6 години
Днес.бг,поканете някой ескперт по осигуряването, който да обясни всичко на родените след 59-а - какво представлява сегашната система за осигуряване, какво означава ДЗПО/Допълнително ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Пенсионно осигуряване/ и какво означава Допълнително ДОБРОВОЛНО осигуряване.Аз ще си позволя само коментар, че засегнати от кризата 2008-а бяха ДОБРОВОЛНИТЕ вноски, които не са влогови, а са инвестиционни в същите фондове.ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ са гарантирани. Да не плашат хората.