България иска общи правила за подпомагане на фермерите в ЕС

Така ще има равнопоставеност на пазара, вярва министърът на земеделието Десислава Танева
4 юни 2015 17:03, Надежда Бочева
4
България иска общи правила за подпомагане на фермерите в ЕС
Снимка: БТА

Да има общи европейски правила за подпомагане на фермерите от бюджетите на страните членки на Европейския съюз (ЕС) – това предложи министърът на земеделието Десислава Танева на форум за аграрния сектор с участието на Световната банка.

Танева разясни, че така ще има равнопоставеност на пазара, тъй като по-богатите страни членки имат възможност да подпомагат повече земеделците, за разлика от страни като нашата.

„Няма да искаме останалите членки да намалят държавните помощи. Въпросът е да поискаме условия, които биха ни защитили“, каза тя.

Тъй като в края на годината изтича последният срок, който ни беше даден от ЕС да модернизираме млечните ферми, за да отговарят те на хигиенните изисквания, Танева каза, че няма никаква възможност България да поиска отново дерогация (удължаване на срока).

На въпрос за фермите, които се очаква да бъдат закрити, тя отговори, че тепърва ще се прави проверка, за да се изясни мащабът на проблема.

Холгер Крей, главен икономист за земеделските въпроси на Световната банка, коментира, че до 2050 г. секторът трябва да се справи с няколко глобални предизвикателства - ръста на световното население, което ще е над 9 млрд. души, засиленото търсене на храни, турбулентните метеорологични условия и парниковите газове.

Бившия еврокомисар Дачиан Чолош също коментира, че търсенето на храни ще расте въпреки икономическата криза и ще се наложи да произвеждаме все повече храни с все по-малко ресурси.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 8 години
За да разрешат на нашите кравари да доят млякото от собствените им крави, трябва да изкарат курс за глобалисти - да разбират от "ръста на световното население, засиленото търсене на храни, турбулентните метеорологични условия и парниковите газове".Както казваше в един наш сериал кмета - В днешно време нямаш ли сертификат, патки не можеш да пасеш!
2
0
 
0
 
! Отговори
do m. преди 8 години
Merci
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
prosqci ni6to drugo cirvul

Спонсорирани публикации