Руски газ за вас и втора АЕЦ? Защо не, драги Бойко...

ЕК и кабинетът правят форум на "заинтересовани инвеститори"
Обновена: 4 авг 2016 17:10 | 4 авг 2016 17:07,
221
Руски газ за вас и втора АЕЦ? Защо не, драги Бойко...
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия даде надежда на България, че ще може да получава руски газ за газовия хъб "Балкан" край Варна и да построи втора АЕЦ. Това стана ясно от писмо на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер до премиера Бойко Борисов.

Това обаче ще трябва да стане според правилата на ЕС и след уведомление от наша страна до Брюксел, става ясно от кореспонденцията.

Писмото на Юнкер е отговор на питане на българския министър-председател за бъдещето на енергийните проекти на страната.

Още по темата

"Уважаеми господин министър-председателю Борисов, драги Бойко, скъпи приятелю, благодаря за писмото ти от 7 юли 2016 г. относно положението в енергийния отрасъл в България, на което посветих най-голямо внимание", обръща се Юнкер.

Той пише, че Еврокомисията продължава да работи много усърдно по концепцията за газов хъб "Балкан", "която би могла да включи и новата мрежа за доставки на газ от Русия по начин, който е изцяло в съответствие с правилата на Евросъюза".

От писмото на Юнкер става ясно, че Еврокомисията и българското правителство организират кръгла маса във Варна в началото на септември на заинтересовани инвеститори към газовата връзка.

"Това ще бъде възможност за нас да подновим подкрепата си за този проект и да се насочим към много въпроси", обяснява шефът на ЕК.

"Относно въпросите от областта на ядрената енергетика, които посочваш в писмото си, бих искал да подчертая, че Еврокомисията напълно зачита правото на България да определя своя енергиен микс. Ако България реши да изгради нов реактор, тя трябва да уведоми Еврокомисията за такъв инвестиционен проект по силата на чл. 41 на Договора за Евратом", е друга част от писмото на Юнкер.

В началото на юли Борисов обяви, че ще иска от ЕК становище как да процедира след решението на Арбитражния съд да осъди България да плати 550 млн. евро за поръчано, но неплатено оборудване за спрения проект АЕЦ "Белене".

След като опита неуспешно да продаде реактора за втората централа, кабинетът заговори за рестарт на проекта "Белене". Заради това Борисов поиска от Брюксел мнение за това как страната ни да процедира с енергийните си проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
13
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Наш Бочко го галят по главата,а той какво прави няма да казвам,щото пак ще ме изтрият....(за орални действия става въпрос)
16
3
 
19
 
! Отговори
123 преди 7 години
На снимката,целувката на Юда!
15
1
 
7
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Чуждо писмо ли прочетох току що?
14
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Усещам накъде бие стария развратник Юнкер. Ще разреши на Тиквата Южен поток за да натрупа малко точки покрай Изборите, а пък в замяна Тиквата ще приеме 100-ина хиляди тарамбуки. Така де. Танто за кукуриго.
13
2
 
22
 
! Отговори
Чудно преди 7 години
А Русия какво мисли по въпроса?след като след няколко дни Ердоган ще подпише в Москва официално за началото на Турски поток!?
12
3
 
16
 
! Отговори
:) преди 7 години
Юнкер пак е бил пиян и пак си е правил майтапи с придворния си шут Тиквоний Български. Всички западняци много му се радват и редовно се забавляват с него.
11
1
 
16
 
! Отговори
ББ преди 7 години
Както кажат Големите Началници.
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя дърт пергиш Юнгер като гледам май и нещо друго е готов да даде.
9
9
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 7 години
Ако всичко е така както казваш/си чел, защо Германия реши окончателно да затвори всички свои атомни електроцентрали до 2022 година?
8
1
 
13
 
! Отговори
15 преди 7 години
Бойко, Колко пъти ти повтарям, че не си Професор, а само доктор на науките. И престани да се хвалиш сам, че е смешно. Ходи ритай топка.
7
0
 
8
 
! Отговори
. преди 7 години
До ПрофесорВ "Инджирлик" няма ядрени установки. Има ядрени бойни глави, които да се монтират на съответните ракети/бомби при нужда.
6
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За този дето настръхвал като чуел Козлодуй - приятелю, атомната енергетика се прави с цел производство на електричество, а не с цел експлозия. Не сравнявай атомната бомба с атомния реактор - разрови, чети - всички поколения ядрени реактори в момента, с настоящите модернизации и подобрения НЕ ПОЗВОЛЯВАТ повторението на авария от чернобилски тип! Може да го прочетеш - потвърдено от западни, източни и всякакви експерти. Ако имаше марсианци, и те щяха да го потвърдят!
5
3
 
29
 
! Отговори
8 преди 7 години
Заради Турция е всичко, но базите няма да са в България, а в Румъния. България, Сърбия и Гърция са православни държави и западняците ни нямат доверие за битката си за плечкосването на Русия. Знаят, че българин няма да се бие с Русия, за да могат те да я разграбят.
4
2
 
20
 
! Отговори
Така е преди 7 години
От писмото на Юнкер до Бойко стова ясно само: Ще видим.......!
3
5
 
42
 
! Отговори
:) преди 7 години
Чакайте малко. Нали Белене беше гьол и не ни трябваше нова АЕЦ? Нали руснаците искаха да ни заробят с "лошия" си "недемократичен" газ? Тиквата пак се е обърнал на 180 градуса. Първо говореше, че без Белене умираме, после, че е гьол, сега пак е ОК. Само гейбер може да има такова поведение на хомомъжкар :)
2
3
 
18
 
! Отговори
на снимката преди 7 години
Ная снимката: Големият кръстник, в дясно, благословява малкия кръстник.
1
6
 
38
 
! Отговори
Лу Ферино преди 7 години
България има нужда от "Южен Поток" и АЕЦ "Белене". Всичко останало е нелепа и евтина пропаганда на демократични фундаменталисти от Реформаторското блокче. Тук не става въпрос за комунизъм, червено или апаратчици. Става въпрос за това, че България трябва отново да се превърне в индустриална държава! Акио Морита, създателят на Сони (за феновете на РБ ще кажа, че Сони не е съветска компания, а японска) казва така:"Вярвам, че индустриалното производство лежи в основата на икономиката".