10 години абсолютна давност ще спасява "вечния длъжник"

Борчовете "висят" и трупат лихви, 600 хил. семейства са задлъжнели
24 юни 2017 07:30,
85
10 години абсолютна давност ще спасява "вечния длъжник"
Снимка: Архив, Reuters

10-годишна абсолютна давност за всички задължения ще спасява "вечния длъжник" у нас. Предложението бе отправено от евродепутата от ГЕРБ Емил Радев по време на обществено обсъждане на темата "Край на вечния длъжник" в Народното събрание.

Още по темата
Той предлага да бъдат направени поправки в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), а законопроектът вече е внесен в парламента от правната комисия на НС.

В момента липсва каквато и да е възможност едно физическо лице, когато не може да погаси своите изискуеми задължения, да започне процедура по фалит.

Това водело до все по-голямо затъване на борчлиите, с което нито можели да си стъпят на краката, нито да се издължат. По думите му над 600 хил. български семейства са с дългове и има заведени процедури срещу тях.

Радев уточни, че у нас има въведени три и петгодишна погасителна давност, която обаче не е абсолютна. "С всяко едно действие на кредитора, било то със завеждане на съдебно дело, било то с изпълнителното производство и с всяко действие на съдебния изпълнител, тази давност се прекъсва и почва да тече наново", разясни той.

Така на практика, когато се продаде цялото имущество на длъжника само с една справка в изпълнителното производство давността продължава да тече, да се трупат наказателни лихви и разноски.

Радев даде за пример заем в размер на 100 хил. лв., от които 40 хил. лв. все още не са върнати и продължават да висят като дълг. "И в един момент след 10 години този дълг от неизплатени 40 хил. лв. става 60-70 хил. лв.", добави той. По този начин вместо задължението да намалява, то расте и няма край.

Даже като почине длъжникът, кредиторът има претенции към неговите наследници, добави евродепутатът.

Законопроектът гласи, че от момента, в който задължението стане изискуемо и изминат 10 години, то потребителят само с едно изявление може да уведоми кредитора, че давността е минала. Това означава, че дългове, които не са изплащани след 2007 г. и независимо дали се водят съдебни дела, или изпълнителни производства, ще се водят за погасени, пише "Монитор".

Според вносителите избраният 10-годишен срок нямало да накърни и интересите на кредиторите, тъй като той бил достатъчен за събиране на вземанията. Практиката показвала, че банките успявали да съберат задълженията си за 4-5 години и след това прехвърляли заемите на колекторските фирми.

Ирина Марцева от Асоциацията на българските банки (АББ) каза, че първоначално членовете на асоциацията не се съгласили поради това, че има възможност от злоупотреби след приемането на поправките. Въпреки това, те подкрепят предложенията, тъй като "ако за 10 години кредиторът не събере дължимите си пари, то или не е направил необходимите усилия, или длъжникът наистина няма какво да предостави", бе категорична тя.

Стоян Якимов от Камарата на частните съдебни изпълнители също заяви, че те са съгласни с този 10 годишен срок, но искат разширяване на правомощията на ЧСИ-та с цел по-бързо събиране на дълга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
0
 
! Отговори
Хахоман преди 3 години
Всички вие с бързите заеми .Поздрав за вашите половинки, и вашите майки.С уважение: Дебелио Парафинов
77
7
 
3
 
! Отговори
lance hopkinson преди 5 години
Добър ден,Получете бърз и лесен заем тук с 3% лихвен процент без стрес или обезпечение, той е легален и се спазват правилните протоколи. Ако се интересувате, свържете се с нас чрез имейл на адрес hopkinsonloan***hotmail.Благодаря.
76
6
 
3
 
! Отговори
lance hopkinson преди 5 години
Добър ден,Интересувате ли се от заем? дълго или краткосрочно, и ви е отказан заем от банката? Нуждаете ли личен заем? Бизнес кредит? необезпечен заем? бърз и лесен заем или всяка друга форма на заем, от която се нуждаете. Вашият заем ще ви бъде отпуснат между 48 и 72 часа, свържете се с мен чрез моя електронен адрес: hopkinsonloan***hotmail и попълнете информацията по-долу.Пълно име:Заета сума:Продължителност на кредита:Благодаря.
75
4
 
2
 
! Отговори
мима преди 6 години
До и с мен така се случи , но аз не бях единствено дете на заможни родители , нямах нищо на мое име , освен и мой кредит и сега трябва да връщам и чужд дълг Милостивите даМислят
74
0
 
2
 
! Отговори
мима преди 6 години
До Димитър Василевтова е така , а защо тогава не спрат с потребителските кредити да премахнат това и да има кредити единствено за бизнес . А те си пускат обяви уж с толкова игодни оферти , а после почти всичко ти вземат . Като се тегли трябва да се върне , с това съм напълно съгласна и не бива да се измиват ръце , за това много се мисли , но като си поръчител на избягало от България лице , заради едната дообрина , която си сторил те съсипват ЧСИ , АЗ СЪМ ОТ ТЕЗИ ПОТЪРПЕВШИ .
73
0
 
18
 
! Отговори
Митко преди 6 години
За убийство максималналната присъда е 20г. За заем до живот , че и от наследниците ги търсят ето защо човек трябва да няма взимане даване с банки в България
72
12
 
3
 
! Отговори
Таен преди 6 години
Не знам колко хора ще се зарадват на това нещо, но когато се взимат пари те се връщат. Не взимаш за да потъваш във вечни " Борчове" а за да си помогнеш.
71
4
 
9
 
! Отговори
баш борчлия преди 6 години
Иху.уууууууууууууууу а дано да стане..........че дължа над 100 бона на роднините на *** който съм го прибил преди 20г. Бачкам в сивия сектор от 15г. и се крия като плъх. Смениха се четири ЧСИ та..........но освен потната ми риза - друго няма какво да ми вземат. Айде на хаирлия да е. И все пак се съмнявам..............за кръвнина едва ли ще има прошка.
70
3
 
15
 
! Отговори
mISHO преди 6 години
Това се нарича "измиване на ръцете" и отново е в услуга на какво?... Точно така - на банките. Защото 10 годишен срок на давност не може да повлияе на банката да си "смекчи" кредитната политика и условията й т.е. да й понамалее лакомията. И най-вече - тогава няма разни алчни арменци да ми обясняват надменно колко ми била ниска финансовата култура.
69
3
 
16
 
! Отговори
Mirko преди 6 години
Тук коментиращите все говорят за потребителски кредити или ипотечни. Аз пък 15 години ползвах или инвестиционни или за оборотни средства. Колко данъци и заплати минаха през това време не ми се смята. През 2007 банките явно имаха информация какво се задава и масово започнаха да ни принуждават да теглим лични кредити, а не фирмени. По този начин, освен активите на фирмата, впримчиха и личните ни имоти.
68
3
 
8
 
! Отговори
Роза Димитрова преди 6 години
До Анонимен"Повдигна" Това е ключовата дума. Мая Манолова повдига въпросите, за да блесне, да се изтъкне.
67
3
 
25
 
! Отговори
гергин иванов преди 6 години
За мъртъвците трябва с настъпването на смърта да се прекрати търсенето на пари от наследниците.А и повечето банки правят застраховки.Хем взимат застраховка хем съдят длъжника.Това трябва да се премахне.А абсолютната давност към парното трябва да е три години защото са монополисти.Един приятел ми каза.Три пъти се разведох но с парното не мога това е до живот.
66
1
 
27
 
! Отговори
Pipi преди 6 години
Тоя народ до кога ще спи алоооо събодете се няма такъв *** народ като нашият...
65
2
 
2
 
! Отговори
Kunesese преди 6 години
Spasitelen sal za agenta ot katebe...v belgrad...i za drugi podobni agenti...
64
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и в момента има 10 годишна абсолютна давност.
63
2
 
25
 
! Отговори
МИЖИ ДА ТЕ ЛЪЖЕМ преди 6 години
Това е прах в очите и възможност за кредиторите и ЧСИ-тата да си разширят законово правомощията да "изтърбушват" длъжниците и техните семейства по-бързо и ефективно. Ако някой наистина мисли за ..как да го кажа, за народа, то нека се озакони ЧАСТНИЯТ ФАЛИТ. Да може един длъжник да обяви фалит, както го правят и фирмите (както е на на много места). Така неговите преки роднини няма да се оказват длъжници. Така кредиторите ще поемат риска за лошата преценка на ктредитополучателя! ДА АМА НЕ!
62
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 67Не обвинявайте само длъжниците за невръщането на заемите. Банките също носят отговорност при раздаването на кредитите и те трябва да си понесат отговорността за безотговорно раздадените кредити...ами как няма да раздават заеми, като знаят, че ... не носят никаква, ама никаква отговорност за това, защото т.н. "законодател" който те купуват, ги е "лишил" от нея!
61
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 65За да теглиш голям заем, който не можеш да покриеш при някои хора може да е продукт и на медийно облъчване -...не "може" ами в 90% от случаите е точно така, вкл. и за ипотеките. това беше масирана, зомбираща атака пред 2005-2008 г, точно слуд като т.н. "цар", а след него и "триглавата ламя" - разчистиха пътя на лихварите за безнаказано раздаване на реално невъзвращаеми заеми.сега търсят оправдание за мародерството в "неграмотността на хората"
60
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не обвинявайте само длъжниците за невръщането на заемите. Банките също носят отговорност при раздаването на кредитите и те трябва да си понесат отговорността за безотговорно раздадените кредити. Понякога дават пари с ясното съзнание, че тези пари няма да бъдат върнати. А експертите им получават част от сумата на кредита за оценка на риска при финансирането. Т. е. те са заинтересовани от даването на кредита, заради парите, които ще получат, дори кредитът да е рисков.
59
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Димитър ВасилевЗа да теглиш голям заем, който не можеш да покриеш при някои хора може да е продукт и на медийно облъчване - когато по 24 часа отвсякъде те заливат реклами как този или онзи заем решава всичките ти проблеми, променя качеството ти на живот и носи щастие в живота ти... Всичко това със сигурност се отразява върху психиката на по-елементарните хора. Като че ли е необходима някаква регулация на рекламното съдържание - често рекламират "лекарства" със съмнителни лечебни свойства ил