Покойник, ама длъжник! Парното ни гони и в отвъдното

Наследниците са новите жертви на "Топлофикация"
23 ное 2016 10:52,
53
Покойник, ама длъжник! Парното ни гони и в отвъдното
Снимка: flickr

Наследниците на починали длъжници са новите жертви и източници за постъпления на "Топлофикация", твърдят пред "Телеграф" от Федерацията на потребителите.

Подобна практика имат и другите комунални фирми, както и компаниите за бързи кредити.

Все повече стават случаите, в които столичната "Топлофикация" гони за дълг на починал длъжник негови роднини по селата, които никога не са имали парно, както и родствениците им в чужбина.

Дружеството е осъдило и дало на частен съдебен изпълнител въпросните наследници, в резултат на което сметките им били запорирани.

"Топлофикация" София доскоро е била една от фирмите, които завежда дела срещу длъжниците покойници. От компанията обяснили във Федерацията на потребителите, че само чрез завеждане на иск срещу длъжника, макар и мъртвец, можели да се доберат до имената и адресите на наследниците и да насочат претенциите си срещу тях.

В момента обаче столичното дружество се снабдява с цялата информация от общината, Агенцията по вписванията, банки и други институции, и завежда дела и осъжда направо наследниците.

Иванка Петкова била дадена на съд от "Топлофикация" заради неплатени сметки за парно на починалата й майка. Жената е дадена на съдия изпълнител, който запорирал заплатата й и започнал да прави удръжки от нея.

Федерацията обаче завела дело срещу столичното парно и от името на потърпевшата го спечелва. Формулировката в решението на съда е, че дългът е бил на майката и Топлофикация е трябвало да предяви иска си към нея, докато е била жива, а не да чака смъртта й и тогава да търси парите от дъщеря й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
3
 
! Отговори
Покойника преди 7 години
На мен ми е през оная работа на кой дължа пари.....Ще ги чакам тия кожодери да дойдат в отвъдното, така ще ги стопля че и майка им нема да ги познае....
40
2
 
2
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
Благодаря, на всички, за съветите! Много е гадно човек да стигне до тук! От една страна разбирам съпругата, защото тя няма вина за бягството от отговорност на мъжа си, от друга детето е още по-малко виновно, майката сигурно тотално е съсипана, а баща ми в крайна сметка мисля, че има право да му се възстанови сумата, още повече, че не е лихвар и една стотинка насреща не е искал. Какво да ви кажа, гадна работа! На всичкото отгоре и бабата е била учителка навремето!
39
1
 
6
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
Ами да...човека ще се изправи от гроба и ще им плати,защото те са казали.Пиявици!
38
2
 
2
 
! Отговори
По случая на Моряка преди 7 години
Не е ли възможно кредитодателят да предяви иска си и да получи дължимото след като бабата почине?Защото подозирам, че тя приживе ще се освободи от всякаква собственост, ако има внуци. Ще припише жилището се на тях или ще им го продаде фиктивно и когато почине, няма да има какво да вземе човекът, който е дал 15 000 лв на нейния син, на когото тя сега е единствена наследница, доколкото разбирам.
37
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми като ползваш ще плащаш.
36
1
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
много интересно защото като отидеш да получаваш и започват да ти вадят някакви си че не си прак наследник и че не ставало после доказателсвта ти кой си !! смешна им е системата!!!
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като си взел активите на баща си, ще поемеш и пасивите му. Има си процедура за отказ от наследство, законът ти е позволил. Щом не си я изпълнил, значи си поел всичките му задължения доброволно.
34
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като наследяваме апртаменти от починали близки, наследявме и дълговете им - ток, вода, парно, кредити. Само глобите и всякаквите осигурителни вноски отпадат, понеже административната отговорност е лична!Така е навсякъде по света. Да не говорим, че в белите държаави, по които все въздишаме, има убийствен данък наследство и много често наследниците продават наследения имот заради това, още преди да встъпят във владение.
33
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тия им пожелавам всичките изкарани по тоя начин пари само за свещи и лекарства да ги дават!
32
1
 
34
 
! Отговори
Пипи преди 7 години
Предлагам съдия изпълнителя, за да спечели делото, да отиде в отвъдно и да предяви иск към починалата жена.
31
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до като има такива монополисти в България вечно ще е така , а народа мълчи и търпи , сега е по зле и от робство , сами сме си виновни , вместо да ги избесим по стълбовете с краката нагоре
30
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
къде е омбутсмана г-жа Мая Манолова
29
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не са виновни дружествата , виновен е съда че им позволява това безобразие , а тия съдия изпълнители са за разстрел всичките до един
28
1
 
33
 
! Отговори
личен случай преди 7 години
Проблема е , че Частните съдебни изпэлнители осъждат наследниците Без тяхно знание , бъркат им в сметките и си взимат парите Без да ги информират - за дълг на Баща ни от 500лв бяха взели 5000 лв!!! дълг от 1997г ! дело 2011гЕ,да съдихме се 2 години,спечелихме, но пак не върнаха всичките пари.
27
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Парното ни гони и в отвъдното" - дългата ръка на "вечната дружба" !
26
1
 
11
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 7 години
Taino si mechtaya v BG da stane kato v UK.Klienta vinagi ima pravo da smeni dostavchika si.Demokracitata e vuzmojnost da izbirame sami dostavchika si,ako ne sme dovolni i ne samo za parno za tok,voda vsichko,no monopola zadushava bulgarina,zatriva go,machka go,ugnetyava go,govori mu sus zaplahi,ima strah..sulzite ne spirat,dori sled pokoinika dlujnik...tova e sivoto ejednevie i tova tryabva da spre zavinagi!!!!
25
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що триете това за давността, те заради нея тайно съдят хората да не могат да възразят.
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моряк, Все пак трябва да се види каква е наследствената маса. Може да е налице недвижимо имущество като наследство, с което да се удовлетворите и което да не е основно и едниствено жилище на наследницата.
23
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички хора трябва да се откажат от парното и топлофикация да фалираТова е решението
22
0
 
9
 
! Отговори
www преди 7 години
До 123Именно затова обясних по-долу как трябва да се процедира, за да няма изненади. Не съм юрист, но за жалост мой много близък човек бра огромни ядове с това. В последствие разбрах, че е било доста популярен случай, но към момента на белата това не се знае от потърпевшия. И така се игаря...

Спонсорирани публикации