Българският длъжник – младок, дълговете му - за лаптоп и телефон

Хората у нас задлъжняват все по-малко, но за по-големи суми
35
Българският длъжник – младок, дълговете му - за лаптоп и телефон
Снимка: Reuters

Българинът задлъжнява все по-малко, но дълговете му стават по-големи. Това обявиха от  Асоциация на колекторските агенции в България. Най-често длъжникът у нас е млад човек, а с кредитите купува телефон, лаптоп или други подобни стоки.

Шефката на Асоциацията Райна Миткова обобщи, че средният кредит вече е около 912 лева, което е ръст от 22%. Статистиката показва спад на броя на задълженията, които се възлагат за събиране.

Фактът, че все по-малко българи задлъжняват, но за все по-големи суми, се дължи и на подобряването на икономическата обстановка, смятат от Асоциацията.

От там съобщиха, че българинът взима заеми най-често, за да купува мобилни апарати и лаптопи, а най-честият длъжник е млад човек до 30 години.

Стара Загора и Благоевград са градовете с най-много длъжници. Най-малко са във Враца и Русе.

Януари и февруари са били трудни месеци за длъжниците. Тогава трудно са се плащали вноски по задълженията.

Усеща се несигурност в хората покрай политическата обстановка, коментираха експертите. Според тях част от длъжниците предпочитат да заделят средства, вместо да си платят дълга.

Тенденция на пазара през 2017 година ще бъде изкупуването на корпоративни дългове, като очакваме да бъдат продадени над 1 млрд. лева задължения. Ще станем свидетели на нарастване на продадения дълг вследствие на нови ниши – обезпечени и корпоративни портфейли – вземания, които биха покачили обемите, прогнозира още Миткова, цитирана от Investor.bg.

Миткова съобщи, че три кредитора вече са дали заявка за продажби на корпоративен дълг.

“Готвят се нови траншове от страна на УниКредит Булбанк, Пощенска банка и обединената банка между СИБАНК и ОББ, но очакваме още сделки в корпоративния сегмент за чистене на балансите на кредитните институции от лоши кредити“, информира Милена Виденова, зам.-председател на асоциацията.

Тя обясни, че роля за това ще имат финансовите регулатори – Европейската централна банка и Българската народна банка, които увеличават надзорните си изисквания.

За изкупуване се предлагат необслужвани заеми, предоставени на различни по големина фирми, с различно просрочие и различно ниво на обезпечение. Много от кредитите са в просрочие за период много по-голям от 90 дни и не са обслужвани доста дълго време, а обезпечението понякога не покрива дълга.

Още по тематата четете в
Investor.bg


35
Още от
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 11 месеца
Мятам пари през терасата !
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Българинът е тъn и бедeн.
25
2
 
1
 
! Отговори
преди 11 месеца
Много интресна политика на банките -дават кредит за лаптопи и мобилни телефони на "хвърчящи",а на мен не ми дадоха кредитна карта за 1000 евро като поисках при това ,че имам депозит с по-голяма сума който исках да го заложа като гарант към кредитната карта -не можело ,исках да внеса 50% от сумата ,а те останалото -не може . Кредитна карта ми трябваше защото в Италия не мога да взхема кола под наем -не ставало с дебитна карта ,имаш налични свой пари на карта-не става,трябвало кредитна карта!!
24
8
 
0
 
! Отговори
Адам Смит преди 11 месеца
Затвор за длъжниците!
23
0
 
3
 
! Отговори
Верочка изби рибата преди 11 месеца
"Българинът задлъжнява все по-малко, но дълговете му стават по-големи."
22
0
 
8
 
! Отговори
Св преди 11 месеца
Абе гледам, че само за соц. мрежа ги ползват. Скоро не съм влизал в моб. оператор понеже си плащам сметките онлайн, но послоедните ми спомени бяха че едни тумби тъмни се местеха от офис в офис и сравняваха цените на флагмани. Има разлика между цена, стойност и нужда но това е за хора с финансова грамотност. Скоро слушах хъхрещ разговор по телефона, колко изгоден бил новия план с нов телефон, теглейки соцките от банкомат. Та не искам да се приравнявам с тях. С нокия 130 съм и работен компютър.
21
0
 
4
 
! Отговори
Андроид преди 11 месеца
Ако използвате телефона си само за "социалната мрежа" - да, безмислено е да се влиза в дълг. От друга страна ако наистина използвате "смарт" частта от телефона, не виждам защо трябва да се счита като "прищявка". Телефонът е портативен офис и студио, всичко опира до това за какво се ползва.
Колкото до сравнението с телефонът за 2000лв и обувките за 20лв -грешно да се поставят такива заключения. По-селско е да "впечатляваш" случайни минувачи и да "избиваш рибата" със скъпи дрехи. Никой не го еня.
20
1
 
30
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 11 месеца
Както казваха едно време по нашия край, "баща му си връзва гащите с тел, че няма пари за колан, а той ВЕФ помъкнал.."
Веф беше един транзисторен радиоприемник, с големината на средна дамска чантичка, считан за много "вървежен" сред селските ергени...
Нищо ново под слънцето.
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В момента пиша от настолния компютър, наличен от 6-7 години (няма да го сменям), имам телефон с телефонен указател, хубава батерия и достъпна програма за разговори, а за интернета си има компютър. Та, не мисля да задължавам за неща, които имам. Мисля да си поръчам пица и да поиграя малко някоя игра.
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Щом се вземат основно кредите за лаптопи и смартфони означава, че заплащането е много ниско.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 10
Тези с колите за 200хил и тел за 60 са едни от които по-добре стой далеч за да не чудиш що ти е крива главата.....
А това че ги сравняваш първите с вторите показва какъв селски шебек си..........
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До ТАКА
АМА ДА МИ ХОДИШ С ТЕЛЕФОН ЗА 2000 И ОБУВКИ ЗА 20 ЛЕВА СИ Е ЖИВА СЕЛЯНИЯ!
.

при това - селяния на квадрат
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Discovery 3
А моя телефон като струва 10 бона какво да кажа??
Оооо, забравих, нямам кредити и НИКОГА не съм имал.
14
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Подрастващото поколение в Бг са пълни аутсайдъри.
То и родителите им са главанаци ама младите чупят всички глупомери.....
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Вземи назаем , за да разбереш цената на парите!", са казали хората...
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Скоро един обяснява, че си взел телефон на кредит за 2000 лева, но го продал за 1000 и така си платил вноските по другите бързи кредити. Беше много доволен от операцията.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 11
има, имаааа- разни паркетни фусти от трите пола
колко да са 2 бона-къмпинг оборудване, разходка наблизо с приличен хотел, опел тартайка за ходене до лозето, 1/5 цитса, един марков ***, 1/10 панелка в малко градче, едно раждане в прилична болница, 15 банки кръв на черно, 1/20 от таксата за среща с папата...един кожен салон на жипа...все важни неща
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
за 20 лева има перфектни обувки на разпродажби...ама у мола нема такии, ама който знае цената на парите не купува нито обувки, нито телефон за 2000 лева.
9
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В БГ забелязвам , че има хора с коли с 800 лв. и телефон за 1300 , и такива с телефон за 60 лв. и кола за 200 000 ...
8
2
 
32
 
! Отговори
ТАКА преди 11 месеца
НАРОДЪТ СИ ГО Е КАЗАЛ:
Г*З ЗНАЕ 2 И 200!


АМА ДА МИ ХОДИШ С ТЕЛЕФОН ЗА 2000 И ОБУВКИ ЗА 20 ЛЕВА СИ Е ЖИВА СЕЛЯНИЯ!