Да го има или не АЕЦ "Белене"? БАН май каза "да", държавата ще мисли

Според 2/3 от вариантите на учените има смисъл проектът да се строи
Обновена: 16 ное 2017 18:16 | 16 ное 2017 18:11, Веселина Йорданова
156
Да го има или не АЕЦ "Белене"? БАН май каза "да", държавата ще мисли
Снимка: архив, БулФото

Участието на държавата подобрява значително жизнеспособността на проекта АЕЦ "Белене", смятат от БАН. Това сочи докладът за проекта, представен от директора на Института за икономически изследвания на Академията проф. Александър Тасев.

Учените сметнаха, че проектът за втора атомна централа би бил жизнеспособен при инвестиция от 10,5 милиарда евро, съотношение 70 на сто привлечен към 30 на сто собствен капитал, лихва максимум 4,5%.

Проф. Тасев каза още, че е добре производителят на оборудването за АЕЦ "Белене" да бъде и строител на централата, предаде БТА.

Докладът на БАН е около 1000 страници. В него са проиграни няколко сценария за развитието на енергетиката у нас и в региона. Повечето сочат, че в бъдеще ще има недостиг на базова мощност, която може да бъде и ядрена.

Професор Тасев все пак подчерта, че пазарният риск няма как да бъде отчетен точно и винаги съществува, но две трети от вариантите на БАН показват, че има смисъл да се строи ядрената централа и проектът ще е финансово обоснован. По думите му най-лошият вариант би бил, ако нищо не се прави по този въпрос и се реши, че това, което е закупено до тук, просто ще се зареже.

Енергийният министър Теменужка Петкова, която присъства на представянето на доклада, заяви, че от него става ясно, че има сценарии, в които АЕЦ "Белене" може да се реализира. Най-важният въпрос пък бил има ли необходимост от такава мощност и отговорът, даден от БАН, е положителен.

По думите й е разработен и сценарий, при който оборудването може да бъде продадено, но според БАН това трябва да бъде последната възможност.

Петкова каза, че докладът ще послужи като база, за да се вземе решение за възможностите за реализация на активите, свързани с проекта АЕЦ "Белене". Според нея то трябва да се вземе отговорно и на база на широк обществен консенсус, защото проект от такъв мащаб ангажира бъдещите поколения.

Ще проведем задълбочена дискусия със заинтересованите страни, за да се чуят всички аргументи. Това ще ни позволи да обединим усилия, за да решим заедно бъдещето на проекта, подчерта енергийният министър. Според нея решение по темата трябва да се вземе бързо, но не прибързано.

"Вече са вложени три милиарда лева и другото е, че вече са извършени предварителни дейности по построяване на инфраструктура, ОВОС и т.н., които поставят този проект с една преднина от пет до осем години пред други проекти, които биха започнали сега. Това е една от причините ние тук предимно да коментираме възможностите за реализиране на АЕЦ "Белене", уточни проф. Тасев.

Петкова подчерта, че не се разглежда вариант, при който страната ни да плати още пари за проекта от бюджета.

"България не трябва да осигурява пари, тя има активи, които струват пари. България би могла чрез държавата или НЕК, ако се върви към реализация на проекта, да участва с активите, които ние притежаваме. Те са едно от най-ценните неща в проекта и ние ги имаме", обясни министърът като допълни, че останалите пари ще дойдат от инвеститора, който ще бъде намерен. 

Петкова каза, че участие на държавата при всички случаи ще даде много по-добри параметри на този проект, но това е въпрос на анализ, преценка и обсъждане в българския парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
5
 
! Отговори
и защо преди 6 години
тпчно държавното участие ще направи жизнен проекта белене не разбрах ??? ако една инвестиция е печеливша то до сега щеше да има опашка от нвеститори пред министерският съвет...про 10 млрд инвестиция да имаме една печалба от 7-8 % това са 800 млн годишно...кой би се отказал.
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някъде да съм писал, че някой българин е получил Нобелова? Ни ми слагай това в устата . НЯМА да кажа за кого става дума! Има хора, които не рипат веднага да се хвалят - не им е присъщо! Друг нашенец бе декориран с най-високия орден на Р. Австрия - "За заслуги". Никой не разбра. На церемонията даже не е отишло онова перекенде - посланикът ни, а са били японският, папскят нунций и др.Орденът се връчва от Преидента!
71
4
 
10
 
! Отговори
Kit Chelin преди 6 години
Сетила се Мара да се побара. Девет загубени години, през които управлява Герб. Без Южен поток, без Белене със съсипана икономика, образование и здравеопазване. С измислена финансова стабилност дължаща се на непрекъснати заеми увеличени от 4 млр. лв. на близо 14 млр. лв от 14 на сто на 29 на сто от БВП. И тези наглеци ми говорят за мир и стабилност след като правеха протести, окупации и купуване на гласове на всички избори след 2009 г. С лъжи и манипулации облъчваха народа и крадат като невижд
70
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България се,, развива"с такива невероятни темпове,че след време ще се чудим ,какво да правим с тока от АЕЦ,,Козлодуй",камо ли с тока от новата централа.
69
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България използа доста по-малко ток от колкото произвежда. Ама защо пък да вземат едни големи държавни пари. Бойко ще дръпне един кредит. Ще си вземат големите рушвети. Българите да го духат.. те и без това все са недоволни. Ще се оправят някак си
68
3
 
9
 
! Отговори
До РУСНАЦИТЕ преди 6 години
Чета и се чудя как наукообразно се дрънкат глупости и откровени лъжи. Къде си тренирал, да не би да си бил комсомолски секретар? Базалт, казваш! Та той е вулканична скала, как е дошла там? Морени казваш! Откъде са ги донесли ледниците?Съвсем фантастично звучи. Едно време квичеха, че Белена се намира на разлом. Питах много голям геолог. Изсмя се. "Ак-Кую" ще се строи в сеизмоопасна зона и то до големи курорти, носещи милиарди. Турците са загубени, нали? Ти кога яде домати от Белене?Загрижил се!
67
1
 
6
 
! Отговори
ANYS SHEPTI преди 6 години
CHEKAME VETARNITE ELEKTOTURBINI DA IZDUHAT NEKOI NESTOPANISAN LEV KAM NASHE SELO
66
5
 
4
 
! Отговори
До 72 преди 6 години
Дали руснаците ще си заложат репутацията с някакво неблагодарно племе и удължат живота на Козлодуй като си затворят очите? Ами ако утре Козлодуй гръмне, какво ще се оправдаят? Много си плосък в мислите.
65
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2051-ва година.На конгрес на ГЕРБ старейшините предложиха, а присъстващите единодушно избраха Бойко Борисов за Първи, Единствен и Пожизнен Председател на ГЕРБ, Министър-Председател, Председател на Народното Събрание, Президент на Републиката и Футболист на Годината.ТОЙ ОБЕЩА да построи Белене.На въпрос от чуждестранен журналист, пропуснат незнайно как от гавазите на ИПОН - ЗАЩО ДОСЕГА не е направено, Борисов гневно отговори, че Му пречели Станишев и Костов. И Нинова. И Радев.
64
3
 
11
 
! Отговори
До 71 преди 6 години
Ало "експерта"! Стига си дрънкал глупости. На каква основа е положена румънската Аец Черна вода? А чешката Темелин. Или защото те са строени от канадски фирми върху наносите на Дунава са безопасни. Скрий се с птичия си мозък!
63
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 68 руски ботА бе ти наред ли си или рублите ти са размътили мозъка?! В кой век живееш май си още в комунизма!Нали руснаците ако не удължат срока на реактора по политическите причини или кажат че е некачествен и не може да работи повече никой в света няма да купи руски допотопен ррактор. Доколкото до ел енергията нима Гърция , Сърбия са без ток? Напротив купуват евтин български ток, а същия български ток се продава на българите тройно по скъпо!Сега искат отново българите да налеят 20млд л
62
5
 
7
 
! Отговори
РУСНАЦИТЕ-продълж. преди 6 години
Всичко останало са льосови наслаги и наноси. За това са и всички маймунджулъци с АЕЦ Белене вече близо 40 г. Друга грешка на СЪЩИТЕ е линейната диаграма на неутронното стареене на заваръчния шев на опорния пръстен на капака на ВВЭР-440, тази диаграма вместо линейна се оказала експонента. В този случай за да замажат гафа, нашите политици разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева изврънка и пари за това от европейците.
61
1
 
2
 
! Отговори
AZ преди 6 години
Politici, s lopata da gi rinesh,a durzhavnici nyama! Tazi centrala otdavna tryabvashe da e zavurshena,da e sobstvenost samo na durzhavata i do sega pone 30 na 100 da si e vuzvurnala vlozhenieto.A i cenata na toka sega shteshe da e po evtin. Vse oshte tehnologiite za poluchavane na tok ot vyatar i ot slancheva energiya ne sa dostatuchno razviti i toka ot tyah e skup.
60
1
 
4
 
! Отговори
до 64 от славянин преди 6 години
По вероятно е на този, ''закриващият специалист'', върхът на сладоледа да са му ракията, сланината и туршията!
59
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиквите трябва да целуват задниците на руснаците, задето удължиха живота на 5 блок на Козлодуй с 10 години. А можеха да го спрат догодина. И никой копче не би им казал, дори Тръмп! А после бай тошовия режим на тока, щеше да ви се види като закачка.
58
0
 
3
 
! Отговори
До 67 преди 6 години
Аз съм ги измислил ....
57
8
 
7
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
Не беше ли преди две седмици, коато БАНските старци твърдяха точно обратното пак в експертен анализ? Или всичкио зависи от това на кои старци кой им плаща.
56
15
 
7
 
! Отговори
РУСНАЦИТЕ преди 6 години
трябва да ги осъдим за грешката с избора с площадката Белене, проектантска грешка, но ако се признае тази грешка, руснаци трябва да се простят и с РЕПУТАЦИЯТА си. При направените сондажни проучвания на площадката, на не голяма дълбочина, се достига до базалтова скала, която се приема за скалната обвивка на земята. Това е идеална земна основа в сеизмично отношение. При следващите фази на проектиране, се правят допълнителни сондажи и се установява, че въпросната скала е само голяма морена, довлечена през ледниковия период. Предварителните сондажи случайно са попаднали върху нея. Всичко останало
55
6
 
10
 
! Отговори
До закривай преди 6 години
Има ***, има и некомуняги. Има дърти, но са малко. Завчера се видяхме с дърт ***, който неотдавна беше получил суперпрестижна награда за нови технологиив едно северно кралство, където дават Нобеловите награди. Там не се интересуват от идеологията, от произхода, а от това, какво си направил за Човечеството! Тези, за коитовърхът на сладоледа е колата и смартфона трябва да знаят, че неговият труд отива право там! А си няма кола. Не е в ценностната му система.
54
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименправилно е постъпил, няма смисъл да и гледа простотията на йончева