БАН държи на своето: Няма натиск за доклада за "Белене"

В първия доклад е разглеждан само най-негативният вариант
4 дек 2017 19:24,
22
БАН държи на своето: Няма натиск за доклада за "Белене"
снимка: Ройтерс

В междинния доклад по договора с Българския енергиен холдинг (БЕХ) Българската академия на науките (БАН) е дала единствено най-негативния вариант за изграждане на АЕЦ "Белене" с уговорката, че след това ще бъдат разработени всички други варианти.

Това обясни на специален брифинг ръководителят на проекта проф. Александър Тасев. Така той отговори на появилата се през уикенда информация, че първите оценки на БАН са, че централата не е жизнеспособна.

Още по темата

Тасев беше категоричен, че не е упражняван натиск учените да променят изводите от доклада. Той допълни, че ще настояват пред БЕХ докладът да стане публичен.

В първия доклад на академията са били взети предвид възможно най-високите разходи и най-ниските цени на електроенергията, а при тези предпоставки централата не е жизнеспособна. Това е най-песимистичният вариант, обясни експертът. След 15 септември, когато беше предаден междинният доклад, учените са разгледали и другите варианти за изграждането на централата, включително и пренасяйки модела на АЕЦ "Пакш" 2 към АЕЦ "Белене".

Крайният вариант на доклада беше представен публично в средата на ноември. В него има анализирани 90 варианта за реализацията на централата.

Ръководителят на проекта обясни още, че при изпълнение на няколкото предпоставки - цена под 10,5 млрд. евро, лихва до 4,5% и структура на капитала 70/30 - привлечен и собствен, има варианти централата да е жизнеспособна. 

Тасев беше категоричен, че централата може да се изпълни единствено на пазарен принцип и допълни, че решението не е на БАН, а на правителството.

БАН има капацитета да изработи анализ за строителството на втора ядрена централа, заяви още Тасев. В екипа участват експерти, сред които Даниела Бобева, шест института и енергийни експерти.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Въпрос до всички разбирачи по темата!Някой от вас,изчисти ли снега пред вратата си?Не?А,защо коментирате тема като АЕЦ Белене?
17
1
 
1
 
! Отговори
Шефа преди 6 години
АЕЦ "Белене" беше супер проект и независимо , че Борисов го вкара в тежки наказателни обременености , пак е по-изгоден и по-първи построим от Турските АЕЦ ове на Русия!За съжаление Борисов явно е в някаква зависимост от турци и американци и отново пречи , като надува цената /за да могат да крадат апапите му/ и освен това поставя едни дълги срокове за строителство , които са изкуствено надути и забавят изплащането на централата!Проблема на Белене се казва БОРИСОВ!Само за този му грях - в пандиза
16
3
 
0
 
! Отговори
БЕЛЕНЕ курорт Дунав преди 6 години
досега от народа са ограбени 5 000 000 000 живи долара .Очаква с е ограбването на още поне 10 000 000 000 живи евра/като уведомихме преди години Путин и властите в София след проучване на нагла арменска мафия която се представя за АТОМ СТРОЙ ЕКСПОРТ.Тези няма никакво намерение да строят нещо край Белене тези ползват пси активни пре програматори на англииски за ограбване ..
15
4
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Централата е печеливша - въпросът е ще има ли рушвети и кой ще ги вземе
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие на учени все ще плащате , въпроса дали ще платите 20милиона евро милиона като на Банката на Ротшилд или 100-300хил. на БАН.. Като доклада на Ротшилд не е кой знае какво има го в интернет на 92страници.. не знам това съкратената част или пълния доклад , 92-страници 20милиона и то евро.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Незнам кой модел изобщо може да предвиди какво ще стане след 20 години. Дотогава всичко може да стане - може да избухне гражданска война между джихадистите на Меркел, може да дойде някоя ебола, може Турция да окупира половината ни държава. Във всеки случай една ядрена електроцентрала е предимство в тия смутни времена. А на *** ще им кажа, че след 20 години дедо им С.рос нема да е жив вече и каузата им хич не е ясна за тогава
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Натиск не бил упражняван, но са упражнявали подкупи.Американските пионки чудеса направиха, за да прецакат и АЕЦ Белене и Южния поток.И майките си са готови да продадат.А и какви български учени?!? Като гледам какви *** излизат от образователната система, със знания нула, ако имаме учени заслужаващи доверие, те трябва да са вносни и едва ли ще са български.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А предишния доклад Боко плати 20 милиона евро на банката на Ротшилд- HSBC , той пък си нае Каролев за подизпълнител.. в ИНТЕРНЕТ СТАРИТЕ НОВИНИ СЕ ВИЖДАТ.. ДАТА 2013Г. Точно Каролев и Дянков са против БАН.. Измислиха прозвището Феодални Старчета.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 4Не става въпрос за комисиони, които БАН може или не може да даде,а за комисиони, които получава онзи, който пише въпросния доклад /в случая, писачът на доклад е БАН, а някой има интерес в доклада да пише това, което онези от БАН са написали/.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие вярвате ли им?Преди време чух, че си имало правило за изчисляване на полагаемите се рушвети, в зависимост от размера на печалбата, която ще получи заинтересованата страна.БАН си има принцип, изграден и циментиран от времето на соца - "Слушкам и папкам!"
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако можеше и прогнозата за времето Борисов да прехвърли на Банката на Ротшилд колко комисионни щяха паднат.. всяка година по 20милиона..
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма натиск, ноооо, за всеки случай БАН разглеждат само лошите варианти и тях публикуват. То когато Герберугите строят всички варианти с винаги лоши!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Борисов БАН не му трябва , ако може ще го закрие.. Така ще възлага всичко на частни фирми и ще взима комисионни..
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце от гьол и вода разбира , ама от АЕЦ ьок. Разбира и от въртене на ду...
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май Забравихте , че Боко даде 20милиона Евро на Банката на Ротшилд HSBC за оценка на проекта Белене , подизпълнител на HSBC бе фирмата на Каролев.. А комисионните взе Бойко Борисов.. Борисов затова е против БАН ги мори с малък бюджет.. От БАН комисионни не може да вземе , а от чужди фирми за екзпертиза взима комисионни..
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако я бяхме построили, вече можеше да се е изплатила. Естествено, ако я бяха построили крадливите герберчета, не само нямаше да се е изплатила, ами щяхме да се набутаме още толкова за заеми, че да не фалира. От тази гледна точка се радвам, че спряха - няма как да крадат поне по това направление.
2
8
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Тази централа, ако бе направена така, както бе замислена, и като финансиране и като изпълнение, вече трябваще да дава ток, и да се изплаща с част от печалбата си, 20 години.Другите 20 години, след това, трябваше да работи изцяло за нас.От нас се искаше само работна ръка и строителни материали, финансирането поемаха руснаците, един вид заем, който трябваше да изплащаме с печалбите от тока. Има поне 2 интервюта по въпроса, с предишния руски посланик.
1
5
 
10
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Предпочитам да вярвам на БАН, вместо на разни спонсорирани от НПО-та трайчовци и подобни.Да припомним мейла до Хилъри относно спирането на проекта - "not bad work"...

Спонсорирани публикации