Бизнес климатът у нас с рязко подобрение през януари

Ръст има във всички наблюдавани сектори, какви ще са цените?
Обновена: 28 яну 2021 12:55 | 28 яну 2021 12:37, Веселина Йорданова
7
Бизнес климатът у нас с рязко подобрение през януари
Снимка: БГНЕС

Общият показател на бизнес климата се покачва с 6.9 пункта през януари спрямо декември 2020 г. Ръст на показателя е регистриран във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, по данни на НСИ.

Позитивни са и прогнозите по отношение на износа и производствената активност през следващите три месеца.

През периода от октомври 2020 г. до януари 2021 г. осигуреността на производството с поръчки (измерена в брой месеци) се увеличава от 4,5 на 4,9, а средното натоварване на мощностите нараства с 1,2 пункта и достига 74%.

Основен фактор, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължава да бъдат свързан с несигурната икономическа среда, следван от недостатъчното търсене от страната и чужбина.

Показателят "бизнес климат в строителството" нараства с 5,1 пункта след силен спад с 9,9 пункта месец по-рано, като подобрението е в резултат на по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състояние на техните предприятия. Предприемачите в сектора прогнозират повишаване на новите поръчки през следващите шест месеца, което според тях ще доведе и до активизиране на дейността им в краткосрочен план.

Основната пречка за развитието на дейността в отрасъла е несигурната икономическа среда, като през декември се забелязва нарастване на негативното ѝ влияние. Друга пречка пред отрасъла е недостигът на работна ръка.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" също скочи рязко с 11,2 пункта след спад с 9,9 пункта през ноември. Подобрението на нагласите в сектора се дължи на оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на техните предприятия. Подобряват се и прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчици през следващите три месеца.

Според търговците на дребно основните пречки за развитието на дейността в сектора са свързани с несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.

Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства през декември с 6,0 пункта след повишение с 1,3 и през ноември, главно поради по-благоприятните очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Последната анкета на НСИ регистрира и известно подобрение в прогнозите им относно търсенето на услуги през следващите три месеца.

И в този сектор несигурната икономическа среда е най-сериозният проблем, затрудняващ бизнеса, следван от факторът "други", от  недостатъчното търсене на услуги и от конкуренцията в бранша.

Преобладаващата част от мениджърите предвиждат цените да запазят своето равнище през следващите три месеца.


7
Още от Коронавирус
Хампарцумян: Влошаването на кредитните портфейли не е катастрофално
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
0
 
! Отговори
Програмист преди 4 седмици
До anonimen 5
Някой ти е длъжен да ти търси работа? Я си отвори обявите?
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На гли моше ници, сър.
5
0
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 4 седмици
В какъв филм живеете бе хора
Стига лъгахте
Хората седим без работа
Бюрата по труда освен да си клатят задници те на столове те друго не правят безразборно е че са нагли и чуробанащина винаги има и там
България се изложи пред цял свят
4
2
 
5
 
! Отговори
обективен преди 4 седмици
Герберската наглост и алчност е безгранична като Вселената!Тези показатели са изсмукани от пръстите на Тиквата и Шайката кресливи изедници около него.Ръст има само в чекмеджето на мародера Боку.
3
2
 
16
 
! Отговори
Васил преди 4 седмици
Какви са тези дани като месец януари не е свършил ?? Тези ... от НСИ сигурно са написали вече и отчета за февруари !?
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ама чакайте бе, нали оня ден представители на бизнеса в България реваха колко зле било? И отново основният ревящ беше Васил Велев, по традиция.
1
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Браво на ГЕРБ.

Сега гледах индекса за корупция.
На Първо място Дания - най добре.
България 69то
Русия 129то от 180 страни след 20 години Путин