Експерти пред Tech of Tomorrow: Инженерните иновации ще са предимно от бизнеса

Необходима е по-добра синергия между образованието и бизнеса
Обновена: 8 апр 2021 12:43 | 8 апр 2021 12:22, Анисия Иванова
2
Експерти пред Tech of Tomorrow: Инженерните иновации ще са предимно от бизнеса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Бизнесът в България има все по-голям интерес към иновациите в сферата на индустриалната автоматизация. Въпреки това страната ни изостава в процеса на автоматизация спрямо останалите държави в света. Това отчетоха експерти по време на първото онлайн издание на конференцията Tech of Tomorrow на Investor.bg, която се проведе на 7 април.

„В световен мащаб се приема, че средното ниво на количеството роботи на 10 000 заети в индустрията е от порядъка на 113-114. В Европа е 114. За България количеството инсталирани роботи е около 600, което прави средно 9-10 робота на 10 000 души“, заяви инж. Христо Гилищаров, управител на FANUC България.

По думите му от една страната, това забавяне е негативно, но от друга страна, може да се приеме като възможност за бъдещо развитие и въвеждане на иновативни решения.

България заема добро място по отношение на автоматизацията и "Тракия икономическа зона" е пример за това, защото разполага с едни от най-умните фабрики в Европа“, коментира инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на „Тракия икономическа зона“.

Според Мария Христова, главен изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, за да има индустрия с високо добавен стойност, трябва да има иновации.

„В София имаме сериозен потенциал в това направление. „София Тех Парк" разполага с 11 високотехнологични лаборатории, суперкомпютър и голяма площ, на която да се случва развойна дейност и наука“, обясни тя в разговор с водещата на Tech of Tomorrow Вероника Денизова, журналист от Bloomberg TV Bulgaria.

Участниците в първото издание на конференцията на Investor.bg заявиха, че благодарение на иновациите, които използват, „Тракия икономическа зона“ и „София Тех Парк“ допринасят за напредъка на процеса по въвеждането на индустриална автоматизация в България.

Според заместник-декана на УниБИТ доц. д-р Боян Жеков българският бизнес трябва да търси повече чуждестранни инвеститори, с които да работи, и да познава по-добре инструментите, които са му нужни, за да може модернизацията да се случи с по-бързи темпове. По думите му в България потенциалът на хората, които мислят иновативно, не се използва изцяло.

„Днес страната се опитва да си изгради иновативна екосистема, след като образователната и научната сфера са поизпразнени от творчески мислещите, които отидоха в бизнеса. Затова през следващите години иновациите ще идват преди всичко от бизнеса, а не от академичните среди“, заяви доц. Жеков.

Експертите са категорични, че България изостава по отношение на готовността да подготвя кадри за различни сектори, затова е нужна по-добра синергия между висшето образование и бизнеса.
Според доц. Жеков образователната системата реагира много трудно на промените, защото университетите продължават да са консервативни.

Единствено на местата, на които бизнесът се е задействал по-сериозно и е „притиснал“ висшите училища, имат добри резултати. В останалите случаи се стига до прекалено губене на време – учене в университета, а след това продължително учене и в компаниите, за да се навакса пропуснатото“, обясни зам.-деканът на УниБТИ.

„Кадрите могат да се подготвят от бизнеса, но партньорството с образованието би имало по-голяма стойност. Когато има синергия и експертите от бизнеса обучават педагогическите кадри, които да обучават онези, които предстои да излязат на пазара на труда, това ще доведе до добър резултат“, заяви в студиото на TechofTomorrow Мария Христова.

Според инж. Христо Гилищаров в училище няма ясна стратегия за ранно кариерно ориентиране.

„В момента системата кара децата да знаят от всичко по малко, но те не са наясно какво точно ги влече и дали инженерните науки са за тях. Държавата трябва да реагира с финансиране на първо време, но възвръщаемост от него не може да се очаква след 1 до 5 години“, уточни инж. Гилищаров.

Относно финансирането на иновативните проекти, той заяви, че доскоро българските компании разчитали основно на финансиране от европейските фондове

„В момента се наблюдава желание на компаниите да инвестират самостоятелно. Това е похвално, защото не може цикълът на икономиката да зависи само от циклите на програмите. Това спира внедряването на иновациите“ , заяви управител на FANUC България.

Цялата дискусия от първото издание на конференцията на Investor Tech of Tomorrow може да гледате на запис на новата онлайн стрийминг платформата Investor Media PRO, която Investor Media Group стартира като част от кампанията за отпразнуване на 20-ия юбилей на Investor.bg. Конференцията ще се излъчи и в ефира на Bloomberg TV Bulgaria 10 април, от 18:30 часа.

Второто онлайн издание на Tech of Tomorrow ще се проведе на 14 април, от 14:15 часа, на живо в дигиталната стрийминг платформа за събития Investor Media PRO и на www.investor.bg/live. То ще разгледа бъдещето на бъдещето на банковия и финансов сектор.

Tech of Tomorrow се провежда с генералната подкрепа на Алтерко и BoneX. Основни партньори са Accenture, Sirmaи FANUC. Събитието се организира с подкрепата на Siemens, Пощенска банка, ATOS, Леново България, Dental Care Center, Индустриален Холдинг България.

Медийни партньори на събитието са Bloomberg TV Bulgaria, Money.bg, „Мениджър“ и Kaldata.com.


 


2
Още от Бизнес
Агнешкото скача двойно от фермата до магазина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
София Тех Парк са социалистическия БАН в действие. Ако я няма държавата не могат да си платят тока и чистачките. Същите партийни глави дето само се пребоядисват всеки път и симулират дейност. Изкарайте им публично рзходите и приходите, за да се видят преките ползи.