Европа е с празни газохранилища, неслучайно газът поскъпва

Боян Рашев, denkstatt България, пред Bloomberg TV Bulgaria
19 май 2021 13:58, Анисия Иванова
32
Европа е с празни газохранилища, неслучайно газът поскъпва
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въглищната енергетика в Европа няма как да оцелее при такива цени на въглеродните квоти от 55 евро за тон. Старият континент изпразни своите газохранилищата тази зима поради голямото потребление и газът неслучайно поскъпва, като в крайна сметка кой кешира най-много от цялата ситуация - Газпром. Това е Зелената сделка или поне за момента, коментира Боян Рашев, denkstatt България, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Цените на въглеродните емисии в момента са до голяма степен комбинация между политика и спекула. ЕК заяви, че те трябва да станат по-скъпи и активира пазарен мехнизъм за изваждане на квоти от пазара, докато спекулантите се възползват от ситуацията - те купуват максимални количества от нещо, което е гарантирано, че в бъдеще ще поскъпне".

"От края на миналата година цените на въглеродните квоти и цените на газа в Европа растат успоредно и на този фон газът смазва въглищата като енергиен източник", допълва Боян Рашев пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Българските ТЕЦ-ове са мъртви в това положение, като при държавната всеки един произведен киловатчас е на загуба. Американските ТЕЦ-ове функционират, защото някога са сключили добре своите договори и държавата им плаща въглеродните квоти", каза още гостът.

В разговора беше засегната и темата за електрическия преход на големите автомобилни концерни, като гостът сподели, че той не би инвестирал в компания, при която пазарната капитализация и печалбата са изключително диспропорционални.

"Всички компании, пряко или косвено участващи в този сектор, увеличиха толкова много своите капитализации миналата година, че тези капитализации нямат нищо общо с печалбите им и дори с потенциала им за печалба".

По думите на събеседника основният проблем на електромобилите, които всъщност те сами си създават, са металите.

"При изключително високи цени на медта, никела, балта и лития, няма как да се очаква цената на електромобил да върви надолу. Батериите тази година за първи нямат да станат по-евтини спрямо предходната, а точно обратното - ще станат по-скъпи. Физически нужните метали за производството на батерии ги няма. И като ги няма - цената ще стане такава, че само богатото население ще може да си ги позволи".

"В Индия електромобилът трудно би станал масов", посочи Боян Рашев.

Във връзка с петрола, според госта, ситуацията се развива съвсем логично - "последните пет години големите компании инвестираха твърде малко в търсене, проучване и развитие на нови проекти".

"Непрекъснато има ръст на търсенето. Покрай пандемията имаше голям срив, но малко по малко потреблението се завръща. В момента, в който се завърнат самолетите, светът ще се сблъска със сериозен проблем, тъй като вече е изяден излишъка на черно злато на пазара", коментира Боян Рашев

"По-големият, бъдещ проблем е, че Русия, Саудитска Арабия и други големи производители нямат механизма да увеличат съществено добива, просто защото няма нови стандартни находища. В един момент светът ще се върне обратно в нефтена криза, което може да се случи още 2022 г. и цената на петрола да се доближи 100 долара".

Целия разговор може да видите във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
5
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Енергията е Живота на днешния ден , и на утрешния - тоест - в миналото не е имало този проблем .Тока и Газа поскъпват - бензин , дизел също .Зелената Енергия е добра идея , но прилича на това - през деня да можете да си изпържите две яйца на котлона - но трябва да разгърнете панели от 1 декар земеделска площ - през ноща ще събирате съчки за отопление .Нещата за Света вървят Зле - ще има Хиперинфлация - който може да си плати за топло и светло ще се барикадира .Но Русия ще оправи нещата .
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хората са много дребни за да влияет на природатслънцето започва да изчерпва горивото си
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тръмп беше прав не ни трябва зелена енергияако падне нещо голямо така към два километра от космоса и настъпи 100 годишна зима ще ни разрешат лида си запалим печките с въглища
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"И кой е виновен за недълновидната газово-енергийна кризъ у Еуропатъ????? Пак ли Путин?????"..................Жендарите не си вземат поуки от думите на Государя. Преди години във връзка с "Зелената истерия", той ги попита "... и с какво ще се отоплявате като запука студът? С дърва ли? Вие и дърва нямате и пак при нас ще дойдете"
10
4
 
3
 
! Отговори
Tangra преди 2 години
Изключително добър анализ. Много точни моменти.
9
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То е ясно. Затова ЕС и НАТО, трябва да се рсзширяват на Изток. В границите на ЕС да влизат Украйна, Беларус , Армения и Грузия.
8
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От всичко написано. разбирам , че количеството газ за България. Е достатъчно и от Гърция да се взима за битови нужди. Тия тръби от Турция за Сърбия не обслужват България. Резултат са на политическа игра за милврди.
7
4
 
15
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Жендръчетата в Брюксел тепърва ще разбират кон боб яде ли!
6
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа е с празни газохранилища, неслучайно газът поскъпва-----------Ми, ся???? И кой е виновен за недълновидната газово-енергийна кризъ у Еуропатъ????? Пак ли Путин?????
5
8
 
4
 
! Отговори
статистическия инсъ. преди 2 години
България е единствената държава в ЕС с най малко потребление на газ. И единствена с Централно Отопление Масово по руски / съветски/ модел.
4
16
 
7
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
По добре демократичен студ и демократично високи цени, високите цени са признак на висок стандарт, отколкото комунистическа руска газ.
3
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В Индия електромобилът трудно би станал масов", посочи Боян Рашев.А в Европа защо не става масов вече 20 години? Технологиите на електромобилите, а и на обикновените автомибили не са мръднали от 40 години, само променят формата на фаровете и блъскат електронни играчки да жмикат по таблото, малко по-добру двигатели, иначе всичко е технологии от преди 40 г.
2
8
 
22
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
гонете руските агенти играите по акъла на янките и сега тръбите празниами нали сме газов хъб на балканите не се боите ще ви пратим ам втечненгаз на цени като за наши хора
1
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за две седмии аверите на фигуранта източиха газта и я продадоха на наши хора, не е истина какво ни чака

Спонсорирани публикации