Кога ще ни отчитат парното? Омбудсманът иска да ни казват с SMS

Граждани се жалват, че не са информирани и им налагат високи сметки
16
Кога ще ни отчитат парното? Омбудсманът иска да ни казват с SMS
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът поиска SMS известие кога ни отчитат парното от топлинните счетоводители.

Доц. Ковачева адресира препоръката си до 34-те дружества, вписани от Министерството на енергетиката в регистъра на търговците за дялово разпределение.

Поводът са множеството жалби до институцията на омбудсмана от граждани, които сигнализират, че заради липса на информация не са успели своевременно да осигурят до своите имоти достъп в определените дни и часове за редовен отчет на уредите им за дялово разпределение на топлинна енергия.

Тази невъзможност е довела до начисляване на максимален специфичен разход за отопление, както и до чувствително завишаване на изчисленото потребление на топла вода в неотчетените жилища, съобщиха от кабинета на омбудсмана.

"Важно е да се има предвид, че тези високи сметки, формирани "на база" поради пропуснати сроковете за отчет, често са непосилни за гражданите и те се оказват със запорирани банкови сметки от частни съдебни изпълнители", пише омбудсманът. При много от тези случаи не става дума за недобросъвестност от страна на гражданите. В голяма част от случаите проблемът засяга собственици на необитаеми жилища, много често те са и в чужбина, но при SMS – известие биха могли да направят организация за достъпа до тях, сочи анализът на омбудсмана на база жалбите.

Доц. Диана Ковачева отбелязва усилията, които топлинните счетоводители полагат след края на отоплителния сезон да оповестяват графици за годишния отчет, като изпращат писма до домоуправителите и разлепват известия във входовете на сградите - етажна собственост.

Тя посочва като добра практиката и справките на интернет сайта на топлинните счетоводители за регистрирани клиенти, но е категорична, че това не е достатъчно, защото има неинформирани граждани, които се жалват от неблагоприятните последици.

Това е и причината омбудсманът да настоява всички търговци за дялово разпределение персонално да известяват своите клиенти по електронна поща или чрез SMS за двете дати и часовете на годишния планов отчет, а не само някои от тях, които вече имат подобна система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
СПАСЕНИЕ преди 2 години
Цели входове и блокове и сгради да се отказват масово всички от топлофикация. Хората могат да стоят с дебели връхни дрехи у дома през зимата. Оцелява се как ескимосите живеят така и ние можем. оцелява се на студ, но не се оцелява на сметките от топлофикация.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много хора не знаят,че Топлофикация е остатък от соца.Първоначално се правят ЕЦ(електрически централи) за кварталите.После се сещат,че тази пара дето яя изпускат от големите комини,може да се ползва и правят ТЕЦ.Парата е отпадъчен продукт от въртенето на турбините за ток.Всички с парно отопление обаче са доволни и всеки търси жилище с ТЕЦ(и телефон по-късно).Комунистите виждат възможност за печалба от отпадъка(парата) при производството на ток и го превръщат в бизнес.След 1989г поддържат монопол
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 8 Ако си изтървеш датата на отчета и трябва да идват само за теб, цената е 20лв.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 11Кажи ми една причина за да се осигурява човек на повече от минимална заплата? Освен да хрантути *** държавни служители от Румен Радев до чистачката в село Караконджолово.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прaвитeлcтвата кaтo вcякo другo - гoни лични цeли. Нaпримeр фaктът чe бoлшинcтвoтo бългaрcки рaбoтoдaтeли ocигурявaт рaбoтницитe cи нa минимaлни cтaвки никoе прaвитeлcтвo нe oтчитa. Гoлocлoвят caмo зa бoрбa cъc cивaтa икoнoмикa a дeлa нямa. И населението изтича.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
SMS ама ако човек има телефон.Аз мобилен нямам и не искам да имам,какво правим?
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де, само не му стана ясно сега защо плащаме такса за дистанционен месечен отчет, а пък май се оказа, че такъв няма и пак си ги пишат сметките как им дойде.
8
3
 
10
 
! Отговори
11 преди 2 години
Не знам, ама ако искате да ви дерат и с есемеси по 2 кинта, искайте.
7
3
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Неуважаема и неграмотна другарко Ковачева, мило ми Дианче, как ще ме уведомят с SMS на домашния ми телефон и как ще ми изпратят електронно писмо, като нямам електронна поща?
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Блоковете си имат тръбите, имат си и по-големи помещения в мазето, просто си направете котелно в мазето и двама огняри да контролират котелното и готово! Зимата, когато няма нужда от отпление,а само от топла вода, може да използват топлината за производство на ток. В старите блокове даже има готови,стари котелни помещения,само да ги проверят и ремонтират , ако е необходимо!
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, минавайте на локално парно , без значение на въглища, газ, мазут, нафта или нещо друго, ще ви излезе много по-евтино!
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намалете цената на това парно, крадци и мошеници! А на Ковачки за замърсяването и високите цени ,кога ще му се потърси отговорност?И не принуждавайте хората да плащат за общи части или за вода,която не са използвали,само защото ги мързи да следят,контролират и да ремонтират тръбите!
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая гербава смешница не я ли махнаха?
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо да отмени малоyмната наредба с отчитане на максимална мощност лелята е измисла уведомяване с смс.
1
5
 
12
 
! Отговори
браво бе преди 2 години
И като ми пратят СМС точно ще се вдигна от 3000 километра по време на пандемия да пусна някакъв некъпан и неваксиниран топлинен счетоводител без маска в жилището ми