Трайчо Трайков: Сега расте не само цената на енергията, но и на всичко

Поскъпването на енергията е било шоково
28 сеп 2021 22:25, Нели Христова
52

Цената на електроенергията скочи драстично, а това бе шок за бизнеса в България. Втора актуализация на бюджета ще има за цел да го компенсира, но ще успее ли?

"Това е добър вариант за този, който получава парите. За този, който плаща сметката - не толкова. Въпросът е към отговорността на правителството, което преразпределя парите на всички, и къде е най-ефективно да ги насочи", заяви бившият министър на енергетиката, икономиката и туризма Трайчо Трайков в предаването "Денят ON AIR".

"Когато въпросът е да се дават пари преди избори, техниката винаги успява да се напасне. Тук става дума за съществена сума. Това са около 1,200 млрд. лв. на година, което е около 1/4 от цялата стойност на енергийния пазар годишно", добави той.

По думите му подобно повишение на елемент на производството е шок.

"Шок е по такъв начин да се повиши цената на електроенергията, особено при тези производства, където това е по-значителна компонента", подчерта Трайков.

Бившият министър коментира, че тук идва времето и за уточняващите въпроси - дали това е само за българските компании или и за европейските.

"Ако всичко е част от един общ тренд, какъвто е случаят, ще бъде трудно да оправдаем тази държавна помощ", категоричен е събеседникът.

Трайков предупреди, че неясните точки в такъв механизъм са много. Той не изключи и възможността при променена конфигурация след изборите да се окаже, че не е възможно да е точно така.

"Такива шокове се случват не само с енергията. Всеки е в правото си да иска и да търси начини да защити интересите си. Голяма част от компаниите са в изключително сложна ситуация и никой не може да ги упрекне, че искат компенсации", подчерта бившият енергиен министър.

Той добави, че сред най-засегнатите са металургичните и металопреработващите предприятия. А до тази цена се е стигнало заради общата европейска тенденция към ръст, но все пак е имало несъвършенства на българския пазар, смята събеседникът.

"Това включва както елементи на регулаторната среда, така и злоупотреби. Няма логика защо е допусната ситуация, в която износът на огромно количество енергия се извършва по фиксирани и сравнително ниски цени по дългосрочни договори. А 80% от вътрешния пазар се товари с борсовата цена, каквато и да е тя, плюс комисионна", заяви още Трайков.

Според него енергийните дружества ще намерят аргументи, за да поискат ръстът в цената на тока за битовия потребител да бъде по-голям.

"Сега расте не само цената на енергията, но и на всичко. Крайната цена, която плаща всеки потребител, има енергийна и инфраструктурна компонента. Повиши се цената на металите, на горивата, на всички видове материали", коментира още той пред Bulgaria ON AIR.

И все пак експертът е категоричен - в България не може да се случи нищо по-различно от това в Европа.

"Всякакви активи балонизират. В България - поради липса на нормална борса. Това се случва с имотите", уточни Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
0
 
! Отговори
Жижо преди 2 години
До всички смешници дето се опитват да хранят Радев - жалки сте! Но страха е голям! На всички, които четат коментарите им е ясно кой управлява държавата последните години, кой нарежда картите и кой краде като за последно...всички те много му скачат на Радев! Защо? Така че още веднъж...опитите да се саботира неговата личност и да се вмени вина в текущите световни процеси за напълно безпочвени! И между другото, нека някой съвестен репортер направи разследване кой точно у нас печели най много от ток
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човека много добре го обясни, който разбра, разбрал. ЕЦБ за последните 2 години напечата 3-4 трилиона евро, инфлацията в ЕС е около 4% за тая година и около 10 за последните 2 при нас е малко повече, цената на тока е заради спекулации на статуквото (олигарсите на Борисов) изнасят евтино, продават скъпо тука с манипулации на пазара. Докато се регулират нещата, обикновенните хора ще поемат товара. Най-лошото тепърва предстои.
35
3
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
ТОВА Е ПРОМЯНАТА БЕ.....ХУРКАТА НА РАДЕВ!!!
34
4
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ами ще расте и още по-зле ще става, докато Хунтата на радеФ Ви управлява, затягайте коланите и ходете да подкрепята фигуранта за 2-ри мандат, за да укрепвате стокломските си синдроми ... Дъното на блатото май продължава да Ви влече, аха да изскочите нагоре и все ще се намери някой фигурант с метежната си шлака, пак да Ви затлачи и повлече надолу ... За такива като Вас Петко Славейков е дал определение във Словото си ... !!!
33
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
Трябва да проумеят че не може насила да накарате хората да се ваксинират с отрова която убива И сте жалки всички не са в БГ че уволнявате и не наемате хора на работа Нарушавате човешките ни права по всеки параграф не само в България но и ЕС Жалки сте Алчността ви ще ви убие не отрова таНе се нахранихте с корупцията крадяхте за 50 г Не ви ли стигна А банките най нахално си искат плащане на кредита но за се плаща нещо трябва работа като няма работа как да оцелеем
32
8
 
3
 
! Отговори
Само герб преди 2 години
Изберете борисов и тои ще ви плати тока и хлябаС гн Борисов напред кьм - евразия
31
7
 
10
 
! Отговори
Герб преди 2 години
Борисов напьлни чекмеджетата за избирателите му остава високата сметка на ток и всичко останало
30
4
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Враг на народа като Трайчо Костов :)))
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турски поток беше построен за месеци, а гръцката връзка за азерския по- евтин газ го таралянкат с години и нищо засега. Това какво ни говори????
28
2
 
2
 
! Отговори
Сатанаил преди 2 години
Важно е да страдате
27
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов построи Турски поток на Путин с три милиарда народна пара! И то без никаква тръба за България!!! Спря и Белене, което беше почти готово, но му изпраща а парите. България от независима енергийна държава е станала зависима от всекиго ,с продадени национални интереси. Поискайте сега от него да ви покрие загубите и да ви компенсира. Толкова милиарди заеми направи. Къде са парите???
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя не трябва ли да е в панделата, дали му трибуна да философства.....
25
1
 
3
 
! Отговори
баба Пена преди 2 години
Въх недумай, тоя човек е Гении
24
4
 
21
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Не виждам някой да мята свински уши, риба, домати, яйца по сградите на министерствата и на жълтите павета, значи всичко е Ок с цените и няма място за притеснение :)))))))))))
23
9
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Абе важното е, че промяната дойде и вече лошият Борисов, дето открадна 5 трилиона евро и успя някак си да ги събере в едно нощно шкафче, отключено, разбира се, вече не е на власт :))))))))))))))
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласувахте за комунисти и превратаджии, сърбайте си попарата сега!
21
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трайча кога продаде ЕВН не мислише за някакви механизми на държавата
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
китайците ще изпапат останалия свят.
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти ще ми кажеше че всичко растяло. Мога да ти кажа че цената на биткойна пада и от това не сме никак щастливи.
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнеса бизнеса бизнеса - А ДОМАКИНСТВАТА ??? Кучета ги яли . Стига с тоя фалшив менте бизнес ! Това е мафията , ДС - ченгетата милиционерите данъчните престъпници . Мислете за народа . Бизнеса демек мафията има милиарди и милиони , но народа си брои жълтите стотинки

Спонсорирани публикации