Поскъпването на тока нямало как да бъде спряно

Страната ни трябва да се съобрази с общата политика на ЕС
Обновена: 1 дек 2021 21:58 | 1 дек 2021 21:51, Екип на Bulgaria On Air
50
Поскъпването на тока нямало как да бъде спряно
Снимка: Pixabay

Цената на природния газ е с 10% по-висока. Увеличението идва на фона на разговорите между евентуалните коалиционни партньори в сфера "Енергетика". Участниците в преговорите се разбраха за експертeн анализ, който да даде отговор за необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности.

"В една или друга степен беше показано желание за промяна. Това звучеше повече от добре. Но повечето време беше загубено с общи приказки, извадени от нафталина от хора, на които им знаем възможностите. Проблемите бяха поставени половинчато", коментира енергийният експерт Васко Начев в студиото на  "Денят ON AIR".
Той беше категоричен, че страната ни трябва да се съобрази с общата политика на Европейския съюз.

"Ако ние не можем да вървим с темповете на Европа, трябва да търсим компромисен вариант. Това ще струва немалко пари на данъкоплатците, за да има баланс в електросистемата на България", подчерта Начев.
Според енергийният експерт проф. Валентин Колев, страната ни не може да се лиши от въглищните централи.
"На този етап няма как да се балансира електроенергийната ни система с възобновяеми източници. Освен ако няма преобразуване на енергията в газ или водород. Но това го има само на хартия. Щом в Европа са решили за развитието на електроенергетиката, ние сме длъжни да се съобразим с изискванията", заяви проф. Колев пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че е крайно време политиците да поемат отговорност и да вземат решение. От него ще зависи извеждането от експлоатация на кондензационните блокове в страната и какви други ще бъдат изграждани.
И двамата гости са убедени, че без политическа воля реформи в сектор "Енергетика" не може да има.

"Ние виждаме много големи интереси, опити за лобиране. Ако това не бъде пресечено и не бъдат намерени хора, които са готови да дадат нещо от себе си за промяна в българската енергетика, нищо добро не ни чака. Пак ще има половинчати мерки, за да не се нарушат интересите на една или друга групировка. Механизмът и хората трябва да бъдат сменени. Тези, които бяха назначени в 12 без 5, са хора, които по случайност са попаднали там и нямат място. От утре всички трябва да бъдат изметени", категоричен беше Васко Начев.

"Корупцията в енергетиката е въпрос на политическа воля. Вече е належащо и много необходимо. Наиграхме се", добави проф. Колев.

Експертите бяха категорични, че увеличението на цената на тока не може да бъде спряно изкуствено. Но държавата трябва да измисли механизми за компенсации и на гражданите.


50
Още по темата: ток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
В. преди 1 месец
"Ако ние не можем да вървим с темповете на Европа, трябва да търсим компромисен вариант. Някои има ли представа какво имат пред вид под темповете на Европа. Щото нещо не схващаме. Европа бясно изкупува тока от нашите не-екологични въглищни централи като топъл хляб. Не се гнуси и да изкупува и тока от Съветската ни АЕЦ. Но видите ли, те трябвало да се затворят и да не ни се позволява да имаме нови щото такава им била политиката.
40
0
 
0
 
! Отговори
Ssss преди 1 месец
До ЕнергитиковеНе става. Практическият опит показва ,че освен генератор всичко друго може да е само допълващо. Има в Ютуб клипове на хора споделящи опит от години. Най-доброто решение е да се дигне КПД-то на генератора като се използва и топлината от охлаждането за отопление, но остава въпроса ,че петролните машини са им дигнали мерника и са бита карта.
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
39, при Тошо заплатата беше 150 лв, а цветен ТВ струваше 700 лв, но по татово време съществуваше български социалистически феномен: в магазините липсваха цветни ТВ в свободна продажба. защо? защото когато се разчуеше, че в даден магазин утре ще пристигнат и през деня ще бъдат продадени 10 цветни ТВ, от ранно утро пред още заключените врати на същия магазин се редяха на опашка за цветни ТВ най-малко 150 желаещи да закупят цветни ТВ даже по 900 лв.
38
2
 
0
 
! Отговори
Ели преди 1 месец
До ами няма какА ти от къде знаеш,че го правят,кой ти го подшушна.
37
1
 
2
 
! Отговори
Енергитикове преди 1 месец
Едва ли големите енергийни "експерти" си дават сметка, че всеки който притежава крайградска еднофамилна къща със земята около нея, може изцяло да се изключи от енергоразпределителните мрежи и пак да си има ток, който си произвежда сам - дизелови генератори, фотоволтаици, ветрогенератори и т.н.
36
0
 
11
 
! Отговори
Царя е гол преди 1 месец
Как да няма начин да се спре повишаването на тока? Кой позволи на посредниците на ток да развалят договори с потребителите си? Къде са всички регулаторни органи да ги санкционират за това? Дори и нашия СЪД? АЕЦ е заредил гориво, платено и продава на цената от началото на годината на търговците на ток, кой им дава право да развалят договори да купуват изгодно на старите цени а да продават скъпо, на който си искат! Айде клиент да развали договор, а? Ще му е.. Мамата, защо не се получава в обратно?
35
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При бай Тошо тока беше 2ст при Тиквата 1 лев :)))Ама при Тошо заплататабеше 150 лв, а цветен ТВ струваше 700 лв!
34
8
 
11
 
! Отговори
Киро и Асен преди 1 месец
Продължаваме разрухата. Промяната
33
0
 
5
 
! Отговори
Абсурдизъм преди 1 месец
В страната на абсурдизмите. Това е възможно (или невъзможно) само тук.
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да се национализира ЕРПта. Както и ВИК дружествата.
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма как, не може, не става, незнаем, няма шанс....И ТОВА ТИ Е НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА
30
1
 
9
 
! Отговори
ЦИНИК преди 1 месец
СТАВАЙТЕ БРЯ ГРАЖДАНЯТА ! СТИГА СТЕ СПАЛИ. И ЯЗЕ ЖА ИДВАМ У ГРАДО СИ КУПАМ ВЪЗДУШНЪ ПУШКА . КАКТО ВИКАШЕ АДИН ВЪОРЪЖАВАЙТЕ СЕ ИДЕ ЛОШУ -МАЙ ПРАВ ЖА ИЗЛЕЙ.БЕЗ БОЙ ОТ ДОГОДИНА С ТОА СКЪП ТОК НЯАА МИНЕМ !
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Главната нишка е, че България трябва да се съобрази с общата политика на Еесовската Зона. Пропускаме да кажем как стигнахме до днешната политика на Еесовската Зона в областта на енергетиката, на която сме длъжни да се подчиняваме - затваряне на АЕЦ, перки и слънчеви панели, многогодишно ограничаване на достъпа на Газпром до енергийните ес-пазари, довело до цена на природния газ надвишаваща $1 000 за 1 000 м3. Все гениални гейрешения и меки политики.
28
1
 
10
 
! Отговори
НЕ СЕ ВЪРЗАТ НЕЩАТА преди 1 месец
Милиардерите наши всинца са ЧЕСТНИ а голтаците сиромаси и пенсионерите наши се оказват завинаги обречени - Длъжници и ГРЕШНИ !
27
0
 
13
 
! Отговори
Не ми стана ЯСНО преди 1 месец
Аз МИЛИОНИ нямам , но съм ДЛЪЖНИК дорде съм жив на Държавата а нашите МИЛИАРДЕРИ са с пачки дебели, но не са задължени към същата ! Банковите им сметки са далеч навън , зад оградата и нито ги сърби, нито пък боли , как ние ще се оправяме с отънелите си джобове ! Интересно , никой като мен немисли ?! Защо ?
26
0
 
8
 
! Отговори
Как тъй бе Джанъм преди 1 месец
Кирчо Мусчиев и баткому стана Билионери в Долари ? А България е БЕДНА и с ДЪЛГОВЕ ? Хайде бе ? Дълговете са със сигурност за нас а Кирчо и баткому Мусчиев с пари но не у нас ! Жиг- Таг ! ? И *** Ганев зяпа " ФЕРМАТА" ! Ами или си човек с достойство и жител на " Кравефермата " ! Избора ***/на си е твой !
25
3
 
8
 
! Отговори
ИЗВОД ! Всинца преди 1 месец
За Народна Власт, Съд за незаконният дворцов преврат 1989та, съд за Несправедливото преватизиране на държавната Земя , ЗАВОДИ и Предприятия ! Гори, брегове, води , мини, кораби , флот, железници , банки идр. Без " ШМАЙЗЕР " и белезници , со КРОТЦЕ и со БЛАГО - на народа нивга няма да му стане ДРАГО !
24
1
 
9
 
! Отговори
ИЗВОД ! Всинца преди 1 месец
До един в Единен Народен ФРОНТ - за да победим и Народна Власт установим ! В противен случай - формация " ШМАЙЗЕР" и наш Майдан !
23
5
 
11
 
! Отговори
ами няма как преди 1 месец
щом асенчо , кирчо , фигуранта и компания ше ни управляват , нищо не може да спре поскъпването на каквото и да е . тия заеми дето взимат всеки понеделник как иначе ше се върнат .
22
0
 
5
 
! Отговори
Проницател преди 1 месец
Коалиция и Патерици - няма нищо общо с Бързи- Смели - Сръчни , Преданни, Всеотдайни и Национално - Патротни ! А П.Р. Славейков го е изразил чрез БАСНЯТА : " ОРЕЛ - РАК и ЩУКА !" Сиреч : Нагоре - Назад и в Дълбина ! Но щом народа го разбира по своему : Глас Народен - Глас Божий ! И Господ Бог неможе да ни поможи !