Ще се отрази ли на бизнеса скокът на минималната заплата?

Застой и изкривяване на пазара на труда в определени сектори
43
Ще се отрази ли на бизнеса скокът на минималната заплата?

Правителството предлага от 1 януари минималната работна заплата да стане 933 лева. Това е със 153 лева повече. Депутатите в парламента също заговориха, че трябва да започне работа по Бюджет 2024 година.

"Най-вероятно идеята за минималната заплата ще е изпълнима, въпросът е дали ще е адекватна и логична. По-скоро не бих казал, че правителството я предлага, дава да се разбере как би изглеждала заплатата по методологията, която се прие по-рано в политическите турбуленции. Спорът за минималната работна заплата мисля, че е много изкривен в последните години. Не мисля, че е адекватна мярка, за това да стимулираме икономиката си да върви напред", коментира икономистът Преслав Райков в "България сутрин" на Bulgaria ON AIR.

По негови думи в момента имаме застой и изкривяване на пазара на труда в определени сектори и райони. "С оглед на нашата тежка демографска ситуация в страната и липсата на работна сила - може да повлияе негативно върху редица бизнеси. А те са в крайна сметка тези, които плащат и държавата разпределя", подчерта той.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Михаил Кръстев заяви, че това предложение е социална политика, която според него, няма да бъде платена от държавата, а от бизнеса. "Това ще натовари бизнеса, работниците, самоосигуряващите се лица, които имат собствени бизнеси, фирми, решили са да се осигуряват на тези пари. Това е пореден случай, в който държавата се намесва в реалната икономика и само вреди икономически", категоричен е той.

"Лош тренд е това, че държавата постоянно се намесва и свикнахме през последните години постоянно да има някакви субсидии, помощи, нещо, което изкривява изключително много пазара. За бизнесите, опериращи в страната, е хубаво да има предвидимост поне на държавната политика, ясна точна стратегия и визия, за да могат да планиран адекватно и да могат да правят бизнес, да вкарват нови капитали в страната, за да таргетираме повишаването на средната заплата, но с устойчив модел", посочи Преслав Райков.

По думите на Михаил Кръстев бюджетът в момента "гърми". "Това не е изненада, тъй като прогнозите, че няма да се осъществи в приходната си част, бяха дадени от мен и мои колеги още в началото на лятото. Приходите от косвени данъци от ДДС са по-малко спрямо предходната година. Няма как да наваксаме този растеж, който е заложен, държавата не иска да събира. Говорим за социални политики, за минимална работна заплата, но виждаме, че бизнеси, които са рекордьори, изведнъж започват да затварят своята мощност и заводи, защото държавата не им е разрешила да оперират. Държавата сама си пречи", каза още той.

Според Преслав Райков трябва да започне активен коментар по Бюджет 2024. "Надявам се и тази година да успеем да регистрираме положителен икономически ръст. Държавата не трябва да пречи, а да максимизира това, което има.  Нужни са максимизиране на потенциала, който имаме и връщане на пазарната логика", допълни той.

"Няма шанс да успеем да скалъпим нещата, няма да осъществим капиталовата си програма и оттам този дефицит от 3% ще бъде счетоводно под 3%, но това не носи нищо, тъй като ние просто не инвестираме парите, които са заложени там, за да спазим това изискване. Ние залагаме бомби, това, което се случва тази година в реалната икономика, се отразява следващата година в бюджета", коментира Михаил Кръстев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: бизнесзаплата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Икономист Цените идват от САЩ и международно положение. Политици прибират % от самолети и от БТР за 10 милярда $ от САЩ без търг и трябва да се платат с хиперинфлация от бедните.
20
0
 
14
 
! Отговори
1997 МВФ преди 8 месеца
900 $ може но 900 лева е нищо при вихреща се инфлация. Фирмите които са фалирали и не могат да плащат за заплати трябва да бъдат завторени както 1997. Нали така правеха МВФ или сега ще ги търпат че са часни мошеници.
19
1
 
6
 
! Отговори
До евроатлантист преди 8 месеца
За много ПЧИ са необходими знаещи и можещи работници. А те са в чужбина, защото там дават повече пари за една и съща работа. С трици маймуни не се ловят
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Престанете да се упражнявате на тема"бизнес,пари и доходи"има евро директива която гласи,до 2024 година минималното заплащане трябва е минимум 50 процента от средното за всяка една страна членка на съюза!Бизнес който не може да осигури това,не може да оперира на територията на ЕС,той е свободен да работи и да се развива в страните от Африка,Латинска Америка,Азия и там където намери за добре!
17
0
 
14
 
! Отговори
СС, преди 8 месеца
Бизнеса. Пълни. с. Пари. искате. Евросъюз. И. Като. Стане. Дума. за. Пари. и. Хленчите. Уж. БГ,. Евросъюз. А. Заплати. Африкански,. Крайно. време. е. Давате. пари. на. Хората. Кото ви. Изкарват. заплатите. с. Труд
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен 8 преди 8 месеца
Сега заплата трябва да е 950 лваненякога
15
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ООО горкия бизнес жив да го ожалиш.И без това крият приходи и данъци.Ако може и заплати да не плащат ще е най-добре.
14
1
 
23
 
! Отговори
ОМГ преди 8 месеца
Брееее, нашите хубави работодателчета, като стане въпрос вдигане на заплата, натдават вой до небесата, ами работете си сами бе, хем ще вдигнете оборота, хем всичко ще е за вас, не виждам какъв е проблема
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тук става дума за осигурителната тежест. Не за заплатите колко ще натежат.
12
2
 
12
 
! Отговори
бг чорбаджия преди 8 месеца
въпросът е дали ще е адекватно и логично ратаите с по 600 кинта да се облажат с по 100 отгоре след евентуално увеличение на изхранването им
11
2
 
17
 
! Отговори
Така ли? преди 8 месеца
А като Служебното правителство на Радев даде три милиарда "бонуси" на бизнеса им се отрази добре.
10
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лесно е, 99% от услугите са вързани с нея, както и много държавни такси и заплати. Скочили с 20% минималната, всичко ще скочи минимимум с 24-25% ( 20% увеличение + малко за данъците).
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
'Не може само да се печели за сметка на работника' -- само през куманизма печелим всички, другарю :)))
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поредното празнодумие.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма как да се отрази такава мижава заплата. Този разговор можете да го водите когато стане съизмерима с европейската например...Сега просто е разговор за кражба.
6
13
 
2
 
! Отговори
евроатлантист преди 8 месеца
Много е 930лв. МРЗ, не е за нас. Ние все пак трябва да привличме ПЧИ, за което ни трябва евтин труд, защото друго няма какво да предложим. Да им дадат некви 20-30лв. отгоре на сегашната МРЗ и да се радват.
5
5
 
17
 
! Отговори
Кокорчо е преди 8 месеца
Жадна пиявица, но накрая ще отнесе камъните и тоягите! Ще бяга с писъци към страната на обратните.
4
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е как пък в другите страни не се отразява на бизнеса 1500 евро мин.заплата,а тук за 500 евро вдигат врява до бога.Не може само да се печели за сметка на работника.Затова хората бягат навън и ако така продължава утре няма да има кой да им работи и за 1000 евро.
3
11
 
4
 
! Отговори
Ром"с преди 8 месеца
Една добра статия ,която е рядкост тук..е да този сайт е създаден за русофобска риторика и криминална хроника за разнобразие..100% съм съгласен с техните виждания за изскуственото увеличаване на заплати,пенсии,соц помощи..Асенчо си купува гласове,както Бойко си купуваше и Той,но Бойко купуваше пенсионерите и социалните,а Асенчо работниците и обслужващият персонал.. като стане 933 ,то всички хранителни продукти ще скочат с 20-30% ,услугите и те (не че са евтини и сега) .Асенчо играее по играта ..
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А бизнеса как му се отразява липсата на кадри ??

Спонсорирани публикации